Bøker

– Hun ville skrive en veiviser for nye generasjoner

Shabana Rehman fikk ikke selv fullført sitt mangeårige skriveprosjekt, men hun rakk å spørre Morten Traavik om han ville fullføre det for henne.

– Hun ville skrive et åndelig og litterært testamente – en veiviser for nye generasjoner til livsinnsikter som for henne hadde vært dyrekjøpte og hardt tilkjempede, men som hun alltid formidlet med varme, snert, humor og ikke minst en sjelden livsglede.

Det sier Morten Traavik i en pressemelding sendt ut av Vigmostad & Bjørke.

Denne høsten er Shabana Rehmans siste bok blant utgivelsene til forlaget Vigmostad & Bjørke. Et skriveprosjekt Rehman hadde jobbet med i flere år, før hun ble alvorlig kreftsyk i fjor. Rehman døde 29. desember samme år, og fikk begravelse på statens regning fra Oslo rådhus tirsdag 10. januar.

Likevel får den hittil uferdige boka se dagens lys: Regissør, kunstner og forfatter Morten Traavik skal fullføre boken. Noen måneder før hun døde skal Rehman ha bedt Traavik om å hjelpe henne med å skrive boken, som hun tenkte som en «kulturarv» som skulle leve etter henne.

– Hun var tydelig på, helt til det siste, at om hun skulle gå bort i løpet av prosessen, skulle jeg fullføre boken for henne, forteller Traavik, som var en nær venn og kollega av Rehman.

Langt samarbeid

Morten Traavik (f. 1971) har tidligere gitt ut bøkene Djevelen er en fallen engel og Forræderens guide til Nord-Korea. Med denne boken ønsket Shabana Rehman først og fremst å se fremover, gjennom å oppsummere og dele de erfaringer hun hadde samlet gjennom livet, heter det i pressemeldingen.

I en årrekke samarbeidet Rehman og Traavik om ulike prosjekter. Senest med den mye omdiskuterte sceneforestillingen «Sløserikommisjonen», som ble oppført i tre deler i perioden 2020-2022. Forestillingen møtte lenge motstand i scenekunstfeltet. Blant annet fikk den merkelappen «populistisk dritt». Debatten dreide seg både om form og finansiering.

Rehmans siste offentlige opptreden var med den avsluttende delen av forestillingen i Kristiansand 27. november, kun én måned før hun døde.

– Shabana kjempet for alles rett til å være fri i sine livsvalg, og har vært med på å forme det moderne Norge. Hennes bok vil være viktig, og jeg er glad for at Morten Traavik har sagt ja til å fullføre den, sier forlagssjef i Vigmostad & Bjørke, Elizabeth Sellevold i pressemeldingen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenNyeste fra Dagsavisen.no: