Bøker

«En amerikansk psyko» er tilbake

Han ble hyllet og hatet som voldsforherligende kvinnehater for «American Psycho». Nå er Bret Easton Ellis klar med en ny roman, hans første på tretten år.

Over tretti år har gått siden den amerikanske forfatteren Bret Easton Ellis hadde sitt store internasjonale gjennombrudd med romanen «American Psycho». Nå, etter tretten år uten noen bokutgivelser, kommer en ny roman, «Skår» – på engelsk «The Shards».

«Skår» skal ifølge forlagene både i USA og i Norge være en selvbiografisk roman basert på forfatterens minner fra hans siste år på videregående i Los Angeles, i 1981.

«The Shards» var først lydbok lest av forfatteren selv, før den nå kommer på papir i flere land, inkludert «Skår» her hjemme. I USA fikk lydbokversjonen blandet kritikk.

«American Psycho»

Bret Easton Ellis har vært en omstridt, men også anerkjent, forfatter helt siden «American Psycho» kom i 1991. Han har også skrevet bøker som «Under nullpunktet», «Glamorama» og «Imperial Bedrooms».

Fortelleren i «American Psycho», som i filmatiseringen av boka spilles av Christian Bale, heter Patrick Bateman. Om dagen tjener Bateman penger som gress som investeringsbankmann på det jappete 1980-tallet. Om kvelden går han rundt i New York og dreper vakre kvinner – bare fordi han kan, og fordi han kjeder seg.

Forfatteren ble hyllet for sine skriveferdighet. Men også kritisert av lesere som mener at «American Psycho» fremmer kvinnehat, og forherliger vold. Drapene i boka blir stadig mer groteske, fra knivstikk til voldtekt, tortur, skading, kannibalisme og likskjending.

«Skår»: seriemorder

Også i «Skår» handler det ifølge Kagge forlag om «tapt uskyld, sjalusi, besettelse, sex og mord, sett gjennom øynene til 17 år gamle Bret og hans venner». Romanens dramatiske motor er jakten på en seriemorder som jakter på tenåringer.

Kagges romaner våren 2023

«Skår» er en av titlene på Kagges vårliste. Etter å ha drevet hovedsakelig med sakprosa tidligere, utvider nå forlaget katalogen slik at den også inneholder flere skjønnlitterære, særlig oversatte, bøker. Her er noen av romanene som kommer på Kagge utover våren:

  • Nonviolet Bulawayo, «Den gamle hesten»: En «Animal Farm»-aktig satire over Robert Mugabes Zimbabwe, med talende dyr i alle roller.
  • Abi Daré, «Jenta som fikk en stemme»: Adunni vokser opp på den nigerianske landsbygda, men drømmer bare om å få utdannelse. I stedet blir hun solgt som kone nummer tre til en eldre mann.
  • Torey Peters, «Detransition, Baby»: En kjærlighetsfortelling fra transmiljøet i New York. Kvinnen Reese elsker Amy, og vil ha barn. Men Amy vil gå tilbake til å bli mann igjen, og knuser Reeses drøm.
  • Oksana Zabuzjko, «Museet for etterlatte hemmeligheter»: En av ukrainas største forfatteres storverk, en familiesaga som strekker seg over ukrainsk historie fra Stalin-tida til Oransjerevolusjonen.

Forlaget gir også ut mye krim, en del barnebøker, samt mye sakprosa fra inn- og utland.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenNyeste fra Dagsavisen.no: