Bøker

Skammen og slitet

Lars Petter Sveens «Kunsten å stamme - uten at noen merker det» er blitt en oppsiktsvekkende, klok og rørende beretning om et liv på tå hev.

---

BIOGRAFI

Lars Petter Sveen

«Kunsten å stamme – uten at noen merker det»

Aschehoug

---

Å stamme er et slit og en skam ifølge forfatteren Lars Petter Sveen, som nå er kommet ut av «skapet» for å fortelle om sitt liv som hemmelig stammer.

Underlig nok finnes det knapt bøker om mennesker som stammer. Sånn sett er Lars Petter Sveens biografiske beretning oppsiktsvekkende og enestående. Han har valgt en personlig, inviterende form som ikke er tynget av fagterminologi eller historikk i særlig grad. Det kan betraktes både som en styrke og en svakhet.

Boka blir lett tilgjengelig og har en underholdende, personlig tone med innslag av dialoger, personlige refleksjoner og familieliv. I tillegg er det underveis korte anekdotiske henvisninger til «kjente» stammere som Joe Biden, Bruce Willis, Marilyn Monroe og naturligvis filmen «Kongens tale» om kong Georg VI i Colin Firths skikkelse.

Lars Petter Sveens fortelling om egen opplevelse av denne filmen er et interessant og svært opplysende innslag i boka. Han forteller at han satt i kinosalen lamslått og svett: «Jeg var redd for at noen skulle oppdage at kongens taleproblem også var mitt». En latterlig og patetisk reaksjon, erkjenner forfatteren i boka. Der han også gir honnør både til filmen og skuespilleren Colin Firth.

Kunsten å stamme

Forfatteren gjør bruk av en rammefortelling, en nåtidig sterk opplevelse av en besvimelse. Han står på talerstolen på Litteraturhuset i Oslo for å snakke om miljø- og naturkrisen, som del av en gruppe forfattere. Han har et manus, han vet hva han skal si, han føler at han har kontroll. Men plutselig kommer en høy pipelyd i det ene øret, etterfulgt av et sterkt brus – og så blir alt svart. Denne hendelsen blir utgangspunktet for en granskning av egen historie, et forsøk på å forstå den hemmeligholdte stammingen.

Det gjør sterkt inntrykk på leseren å høre om en skoletid der hver dag var en kamp for å skjule stammingen.

Det blir et ubehagelig dykk i egen barndom og egen familiehistorie, men også en frigjørende reise. Han forstår selv hvilke omkostninger det har hatt å forsøke å skjule stammingen. Det gjør sterkt inntrykk på leseren å høre om en skoletid der hver dag var en kamp for å skjule stammingen. Hvordan han tidlig i livet skaffet seg «mekanismer», måter å snakke på, eller ikke snakke i det hele tatt. Han kunne bytte ut bokstaver eller gjøre om på setninger, og «dermed virke helt normal», som han skriver. Bare det å ringe i telefonen for å spørre etter bestevennen var en handling som krevde oppmerksomhet og forberedelse.

Boka er delt inn i tre avdelinger. Sterkt inntrykk gjør historien om «Familien», der foreldrene for første gang konfronteres med egen taushet om problemet. De trodde ikke sønnen hadde vanskeligheter, til tross for at stammingen var en del av familiehistorien. Ikke bare faren, men også to onkler stammet. Lillebroren stammet også, men prøvde ikke å skjule det. Kanskje til storebror Lars Petters undring og misunnelse. Han var den skoleflinke nerden i familien. Han som kom hjem med de gode karakterene og alltid gjorde leksene, men som ikke alltid svarte på lærerens spørsmål, selv når han visste svaret. Han kunne risikere å stamme.

Saken fortsetter under videoen

Kampen for å skjule stammingen førte ikke bare til psykiske problemer med panikkanfall, men til at Lars Petter Sven ble alvorlig syk. Møte med en logoped og egen forståelse av at stammingen ikke kunne helbredes – ga Lars Petter Sveen motet til å sette ord på eget problem. Han undres selv over at han bare en eneste gang har tatt opp emnet stamming i bøkene sine – i romanen «Guds barn» fra 2013 der han skriver om faren til Jakob som så gjerne vil hjelpe sønnen med å få ut ordene.

Når Lars Petter Sveen går på talerstolen i slutten av boka skjuler han ikke stammingen – han besvimer heller ikke. Lars Petter Sveen viser med denne biografiske teksten at det mest private og skambelagte kan bli den sterkeste fortellingen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen!