Bøker

– Tilgivelse er en gave vi kan gi andre. Og oss selv

Populære Sarah Jio: – Folk sier «pøft, damebøker». Men kvinners liv er uendelig interessante!

– Jeg vet godt at jeg ikke er en eksepsjonelt begavet forfatter. Jeg er ingen Hemingway, ingen superoriginal ordsmed. Men jeg er god på handling! Jeg har uendelig mange ideer om personer og hva som kan skje med dem. Liker bøker med handling, fortellinger der noe står på spill. Om jeg ikke elsker personene eller fortellingen selv, kan jeg jo ikke vente at leserne skal bry seg heller, sier Sarah Jio til Dagsavisen.

Leserne hennes bryr seg så absolutt. Siden debuten med «Frost i mai» i 2011, har den amerikanske forfatteren solgt over en halv million bøker bare i Norge. Bøkene hennes er oversatt til 33 språk – på norsk fins alle de elleve romanene Sarah Jio har skrevet.

Kjærlighet til bøker

Akkurat nå er det «Kjærlig hilsen fra London», om en nyskilt amerikansk kvinne som arver en bokhandel i London, som etter flere måneder i toppen, fortsatt hevder seg godt på norske bestselgerlister.

Jeg vil skape et trygt og koselig sted der folk kan slappe av.

—  Sarah Jio, forfatter

Det er en roman som helt eksplisitt tar for seg kjærlighet til bøker, til lesing, til fortellingene som gjemmer seg mellom bokpermer.

– Jeg var tenåring da jeg forelsket meg i bøker. På det stedet i livet, var bøkene en form for flukt. Det er beintøft å være tenåring! Verden er stor og skummel! Bøkene ga meg et trygt og koselig sted å være. Det er det jeg prøver på selv når jeg skriver. Jeg vil skape et trygt og koselig sted der folk kan slappe av og få kontakt med hele spekteret av følelser, sier Jio.

«Damebøker»? Pfft!

Det lykkes hun helt åpenbart med. Salgstallene er én ledetråd, de mange overstrømmende positive tilbakemeldingene Sarah Jio får i sosiale medier er en annen. Fra unge og gamle lesere, i mange land. Flest kvinner, men også en del menn – ifølge forfatteren er det ikke alle mennene som ikke tør å innrømme at de liker bøkene hennes.

Jeg ser ikke problemet med å skrive om kvinner? Jeg er kvinne, og elsker det.

—  Sarah Jio, forfatter

– Folk sier «pøft, du skriver sånne damebøker». Men jeg ser ikke problemet med å skrive om kvinner? Jeg er kvinne, og elsker det. Kvinner er uendelig interessante, på uendelig mange måter. Om du mener at kvinners liv, deres interesser og drømmer, ikke er interessante, eller at kvinner er mindre verdt å fortelle om enn menn, er problemet ditt, ikke mitt, sier hun.

Vond skilsmisse

Sarah Jio utbroderer:

– Sterke kvinner som opplever oppbrudd og vansker, men finner en løsning og en vei videre? Klart folk bryr seg om det. Jeg også. Jeg har levd en slik fortelling selv. Jeg var i et ulykkelig ekteskap, gikk gjennom en vanskelig skilsmisse, og ble alenemor med tre sønner å ta meg av. Men jeg fant kjærligheten igjen, og lever nå et utrolig lykkelig liv med ny mann, og totalt seks barn. Livet er rikt, og byr på både ned- og oppturer, er min erfaring. Det tror jeg leserne kjenner seg igjen i, sier hun.

London

I «Kjærlig hilsen fra London» møter leseren amerikanske Valentina på noen-og-tretti år. Hun er nettopp blitt skilt, og fortsatt i sorg over bruddet. Da hun var tenåring, forlot moren henne helt plutselig, og dro tilbake til sin fødeby, London. Valentina hørte aldri fra moren igjen, men vokste opp i USA sammen med faren.

Mannen min fridde i Notting Hill, ved å gjenskape scenen med plakatene i «Love Actually».

—  Sarah Jio, forfatter

Da hun får høre at moren er død, og at hun har arvet en bokhandel i Primrose Hill i London, bestemmer Valentina seg for å dra dit. Selv om hun elsker bøker, og har mange følgere på litteratur-instagram, alias «bookstagram», er planen å selge. Men ting går ikke alltid etter planen...

– Nabolaget Primrose Hill ble nærmest en egen karakter i boka. Det er vidunderlig sjarmerende der, med masse pastellfargede hus, og nydelig stemning. Jeg satt i et koronanedstengt Seattle og drømte meg bort til byen jeg elsker så høyt. Så skrev jeg fram et slags drømmerike, basert på historiske hendelser, og alle mine egne favorittminner fra London. Som da mannen min fridde i Notting Hill, ved å gjenskape scenen med plakatene i «Love Actually». Jeg ble så overveldet at jeg mistet forlovelsesringen på brolegningen! Heldigvis fant jeg den igjen og fikk sagt ja, ler Jio.

Tilgivelse

Parallelt med Valentinas fortelling i vår tid, nøster Sarah Jio opp moren Eloises historie, fra hun er ung i the swinging sixties, via ekteskap og opphold i det overflateglamorøse Los Angeles, og tilbake til London og bokhandelen på Primrose Hill. Hvordan kunne Eloise forlate datteren Valentina, og hvorfor hørte hun aldri fra seg?

Tilgivelse endrer alt. Det er en gave vi kan gi andre. Og oss selv.

—  Sarah Jio, forfatter

Ikke uventet, har historien flere fasetter enn de Valentina fikk med seg i oppveksten.

– Temaet jeg kommer oftest tilbake til, er tilgivelse. Tilgivelse av andre, og av deg selv. Det er vanskelig. Men tilgivelse endrer alt. Det er en gave vi kan gi andre. Og oss selv, sier Sarah Jio.

Hun visste det ikke selv, at hun var så opptatt av tilgivelse. Men moren så det.

– Moren min pleier ikke gi mange komplimenter. Men for noen år tilbake, da jeg sto midt i en vanskelig skilsmisse og gruet meg til å bli alenemor for de tre guttene mine, overhørte jeg at mamma diskuterte meg med en annen. «Sarah er ekstremt god til å tilgi, hun får det til der de langt fleste ikke klarer», sa hun. Og jeg bare «åh, takk, mamma, det var fint sagt!» Jeg hadde ikke tenkt på det selv, men kom til at hun har rett. Nå ser jeg at jeg avslører hvor viktig det er for meg i bøkene mine også. Man kan lære om seg selv ved å skrive, sier Sarah Jio.Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenNyeste fra Dagsavisen.no: