Bøker

Norges mest bereiste tenåring får endelig mobil

«Sofies verden» er fortsatt en av Norges største kultureksportartikler, tretti år etter at boka kom. Nå blir Jostein Gaarders bok tegneserie, der Sofie er blitt klimaaktivist.

I 1999 ble Sofies verden musikal, med Karoline Krüger (t.v.) i hovedrollen som Sofie.  Her i en scene med venninnen Jorunn, spilt av Katrine Blomstrand.

– Det er klart at en tenåring i dag selvfølgelig har mobil! Og at hun selvfølgelig er miljøaktivist! sier Jostein Gaarder til Dagsavisen.

Tretti år har gått siden han skrev «Sofies verden». Den har undertittelen «roman om filosofiens historie», og følger fjortenårige Sofie gjennom hennes brevkurs i filosofi.

Jostein Gaarder

Nå skal ungdomsboka som Gaarders tyske forlag kaller «en kultklassiker» bli en tegneserie – såkalt grafisk roman – i to bind, laget av den franske tegneren Vincent Zabus.

– Det var mitt franske forlags initiativ. De har en sterk tradisjon for tegnede romaner i det franskspråklige området. For eksempel ble israelske Yuval Noah Hariris «Sapiens» til tegneserie signert belgiske David Vandermeulen. Da forespørselen kom, gjorde jeg som da boka ble til film, musikal og spill – jeg ga kunstnerne frie hender, sier forfatteren.

Det betyr at Zabus har fått lov til å oppdatere Sofies verden. Tenåringen Sofie har fått mobiltelefon. Hun er klimaaktivist og feminist – men engasjeres fortsatt av de klassiske filosofiske spørsmålene som på mystisk vis dukker opp i livet hennes.

– Spørsmålene er de samme som vi alltid har grunnet over. Det er bare det rundt som endrer seg, sier Gaarder.

Samme hvor han drar i verden, møter han nye lesere som nettopp har oppdaget «Sofies verden». Også nå, flere tiår etter han skrev boka.

– Jeg husker at jeg var i Spania da den var ny, for å promotere en av mine andre ungdomsbøker, «Kabalmysteriet». « “Kabalmysteriet” er vel og bra, men «Sofies verden? Den boka kommer til å leses også om hundre år!» sa min spanske forlegger da. Der og da bare lo jeg. Men tenk, nå har det faktisk gått tretti allerede, og boka lever ennå, sier Gaarder.

I 1995 var «Sofies verden» den romanen som solgte aller mest i hele verden. Jostein Gaarders bok er oversatt til 64 språk, inkludert alle de største verdensspråkene, og er solgt i over 50 millioner eksemplarer. Boka er blitt film, musikal, brettspill, dataspill – og CD-rom.

Det gjør Sofie, jenta som grubler over store og små spørsmål, til Norges mest bereiste tenåring. Nå også med mobil.

Første bind av «Sofies verden» som grafisk roman kommer i oktober, andre bind kommer høsten 2023.