Bøker

Hjelp, vi må på Norgesferie! Stor oversikt over reiseguider

En av Norges mest erfarne reiseguidebokforfattere deler gladelig sitt beste tips til en morsom og original ferie i Norge.

– Fyrsafari! Det anbefaler jeg alltid. Norge har en av verdens lengste kystlinjer. Langs hele denne kysten, er der fyrstasjoner. Det ikke alle vet, at man kan besøke rundt 120 av disse. I mange av dem kan man til og med overnatte, eller få seg noe å spise. Det er ikke mange land som har den muligheten. Feriene da vi bodde på fyrstasjoner, er noen av de ungene mine husker best fra oppveksten, sier Per Roger Lauritzen til Dagsavisen.

Han er forfatteren av en hel haug reiseguider til Norge, med forskjellige tema. Akkurat nå ligger «Norges beste omveier», som Lauritzen har skrevet sammen med Reidar Stangenes, på bestselgerlista.

Hold deg oppdatert! Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Klar trend: Reiseguider til Norge

Det er ikke den eneste guiden til Norge som reisemål på den lista. Helt siden fjorårets nedstenging gjorde det klart at sommer-, høst- og alle andre ferier ville måtte tilbringes i hjemlandet, har forlagene pøst ut norgesferiebøker. Guider til fotturer, bilturer, teltturer, byturer, matreiser og sykkelturer. Tips om utsikter, omveier, kunst og aktiviteter, for voksne og barn.

Oversikten over noen av disse finner du nederst i saken.

«Tur/retur Norge»

Helt øverst på bestselgerlista akkurat nå ligger «Tur/retur Norge» av Helen Myhre Østervold, bedre kjent som @helenemoo for sine 120.000 følgere på Instagram.

På Instagram deler Helene Myhre Østervold spektakulære bilder fra turene sine i Norge, under profilen @helenemoo. Nå har 23-åringen skrevet reiseboka «Tur-retur Norge», som akkurat nå ligger øverst på bestselgerlista for sakprosa.

Idet Dagsavisen kontakter henne for et intervju, er hun på tur i Rondane, utenfor dekning. Men på en av Instagram-postene sine, forklarer Østervold hva «Tur/retur Norge» handler om:

– Leser du mellom linjene vil du kanskje se at dette er oppskriften på et enkelt (ferie)liv med fokus på en sunn og balansert livsstil. Opplevelser som gjør at man setter ekstra pris på hverdagslivet fylt av rutiner og gjøremål. Jeg håper derfor virkelig at boka kan inspirere deg til å utfordre komfortsonen på ferie, og om du allerede er frelst av friluftslivet håper jeg den kan være med å gi deg enda flere, fine øyeblikk.

«Norges beste utsikter»

Gode opplevelser er mantraet for Per Roger Lauritzen og Reidar Stangenes, som også har skrevet «Norges beste bilturer» og «Norges beste omveier».

Norges beste-serien

– «Norges beste utsikter» har undertittelen «Utsikter som gir innsikt». Å konkurrere om Norges beste utsikt, blir jo veldig subjektivt. Reidar og jeg ville ikke bare vise fram det storslåtte og flotte, men også dra fram utsikter som forteller en spesiell historie. Industrielle kulturminner, for eksempel, sier Per Roger Lauritzen.

NAF-bøker

Mange av utsiktspunktene i «Norges beste utsikter» ligger langs veien. Det er fordi «Norges beste…»-bøkene er skrevet for trafikantorganisasjonen NAF.

– Før var poenget med NAF-boka å vise hvordan man kom seg fra A til B. Det er det ingen som trenger lenger, alle har jo GPS, og kartene er gode. Nå er det mer relevant å vise fram hva man kan seg og gjøre alle stedene man kjører forbi. Tidligere spor etter ferdsel, for eksempel, og sånt som ikke viser på kartene. Vi dveler ved kulturminner og den typen opplevelser. Gir grunner til å stoppe og oppleve noe langs veien, ikke bare kjøre på den, sier Lauritzen.

«Norges beste padleturer»

I tillegg til bøkene han har laget for NAF, har Per Roger Lauritzen skrevet «Norges beste padleturer», egne bøker om hyttene i henholdsvis Rondane, Hardangervidda og Jotunheimen for Den Norske Turistforeningen, DNT, om fjorder, fjell og vidder, samt en serie under vignetten «Tøffe turer».

– Klart koronaregimet påvirker trenden med Norgesferie. Men vi har merka det i mange år også før det, at interessen for natur og friluftsliv er økende. Om koronaen har som bieffekt at flere får øynene opp for Norge som ferieland, er det bra. Man kan selvsagt oppleve like spennende ting her som i utlandet, sier Per Roger Lauritzen.

Billig Norgesferie

Det trenger ikke bli så mye dyrere heller. Guidebøker kan gjøre ferien billigere, mener Lauritzen:

– Norge har et høyt prisnivå. Men bruker man egen bil eller sykkel, blir reisa relativt rimelig. Og det er stort spenn i hotell- og overnattingspriser også i Norge. At alt er så billig i Syden er en myte. Norgesferie trenger ikke være dyrere, om man planlegger litt.

Fyrferie-info

Han har jobba 34 år i DNT, som legger til rette for fotturisme i fjellet.

- Tradisjonelle hytte-til-hytte-turer er fortsatt veldig populært. Men toppturer, inkludert skibestigning og utforkjøring på bratte fjell er blitt mye mer vanlig. Og havkajakk, som før var en nisjeaktivitet, er nå blitt en breddevirksomhet. Det er kjempeflott, sier Lauritzen.

En av de mange bøkene hans, handler om nettopp kajakkpadling. En annen tar leseren fra fyr til fyr i robåt.

- For alle som ble nysgjerrige på fyrferie, anbefaler jeg Norsk Fyrhistorisk Forenings nettsider fyr.no. Foreningen gjør en kjempejobb med å gjøre norske fyr tilgjengelige for publikum, sier han.

Husker høydepunktene

Så er det bare å krysse fingrene for ok vær, og at forventningene innfris. Ikke minst for alle som er førstereis på topptur, sykkeltur, telttur eller Norgesferie generelt.

– Folk vil jo oppdage at gnagsår fins, at myggen stikker og at det ikke alltid er sol. Men det er oftest de positive opplevelsene man husker og deler videre. Det er allmennmenneskelig, uansett reisemål, sier Per Roger Lauritzen.

God tur!

Her er noen av de nyeste reiseguidene til Norgesferien 2021:

Tur-retur Norge

I «Tur-retur Norge» har Helen Myhre Østervold, med profilnavn @helenemoo på Instagram, samlet alt det beste fra Instagram-kontoen: Forlag til korte og lange turer med bil og til fots, fra og med Trøndelag og sørover. I tillegg til reiserutene, kommer praktisk info som pakkelister, forslag til turmat, kart og fototips.


Bortom allfarveg

Bestselgeren «Bortom allfarveg» er skrevet av Gunnar Garfors, som har besøkt alle land i verden. Boka hans tar for seg attraksjoner som ikke nødvendigvis ligger så langt unna, men som likevel er mindre besøkt enn klassikerne «alle» kjenner til. Målet er å vise fram mangfoldet i Norges 104 byer, 356 kommuner, nesten 1800 fjorder, over 13.000 fjelltopper og rundt 320.000 øyer og skjær.

Norges beste sommerturer: hytte til hytte, topptur, sykkeltur


«Norges beste sommerturer» er en samlebok med de 50 flotteste og mest populære turene fra Norges beste-serien, Norges beste toppturer, Norges beste sykkelturer og Norges beste hytte-til-hytte-turer. Den dekker hele landet, fra kyststripa, inn fjordene, opp dalene og opp på fjellet. Ifølge forlaget er her turer for barnefamilier, unge og eldre. Inneholder kart.


Skinnelangs

«Skinnelangs» er skrevet av togentusiast av Erlend Garåsen, og tar for seg reiser langs historiske jernbanelinjer. Han tipser om korte og lengre ruter i hele landet, enten man ønsker å gå eller sykle. Boka for deg som liker å lære kulturhistorie samtidig som du holder deg i form, skriver forlaget, og lover at dette er turer du neppe ville funnet selv.


Norges beste turklassikere

«Turklassikere» av søstrene Stine og Hege Schultz Heireng tar for seg 50 av Norges mest klassiske turer. Preikestolen, Romsdalseggen, Vettisfossen og flere av de mest kjente toppene i Jotunheimen er selvsagt med her, i en bok med turer av ulik vanskegrad. «Turklassikere på nye måter, og nye klassikere før de blir allemannseie», lover forlaget.


Ut med ungene

«Ut med ungene» av Julie Maske tar for seg turer på barnas premisser. Til fots, på ski, med sykkel, bil og båt, i allslags vær. «Boka er tilegnet alle dere som er åpne for improvisasjon, og som syns det er greit at ikke alt går helt som planlagt» skriver forlaget – her er målet først og fremst at man kommer seg ut, ikke å bestige de mest spektakulære tindene.


Her er Norge

«Her er Norge» er skrevet av den amerikanske reiselivsskribenten Taraneh Gharjar Jerven og illustrert av Cecilie Ellefsen. Boka er ingen ren reiseguide, men en praktbok med fakta om Norge: norsk mat, norske språk, lokalkultur og storbyer. «Nyttig, snodig og vidunderlig kunnskap» for barn mellom 6 og 12 år, lover forlaget.


Oslo. En kunstguide

Vi har byer i Norge også, ikke bare natur! Espen Hauglids «Oslo. En kunstguide» tar leseren gjennom alle hovedstadens bydeler, og viser fram kunsten der den er å finne. Boka er oppdatert med det nye Nasjonalmuseet og det nye Munchmuseet, selv om de ikke har åpnet ennå, og spenner ellers fra fasjonable Tjuvholmen til utekunsten i Groruddalen.