Bøker

Dette er koronaårets beste krimbøker

Rivertonjuryen har talt: Disse fem krimbøkene var de beste i 2020.

Rivertonprisen, alias Den gylne revolver, deles ut hvert år til forfatteren av årets beste krim, enten dette er en roman, novellesamling, skuespill, film-, TV- eller radiomanus.

Her er årets nominerte, i alfabetisk rekkefølge:

Kurt Aust for «Hjertets mørke»: Med «Hjertets mørke», avslutter Kurt Aust sitt åttebindsverk om slavetida i Danmark-Norge. Vi er i 1707. Et skip har eksplodert, og heltene Thomas av Boueberge og Petter Hortten må undersøke hvorfor. Mot seg har de selveste danskekongen… «Original og velkomponert» mener juryen.

Frits de Bourg for «Dykket»: Dykking, profittjag og korrupsjon er stikkord i Frits de Bourgs «Dykket», der handlingen er lagt rundt 60 år tilbake i tid. Den rufsete journalisten Nicolay Wolffs bror er død, men hva er forbindelsen til bibelversene han får i posten? «Engasjerende», er juryens dom.

Karin Fossum for «Bakom synger døden»: Gjennom flere tiår har krimlesere kunne følge en annen av norsk krims største stjerner, Karin Fossum, og hennes helt Konrad Sejer. Dette er hans siste sak. En seksten år gammel jente er drept, i en fortelling om utenforskap blant ungdom i dag. «Troverdig, sjelsettende og aktuell», sier juryen.

Unni Lindell for «Nabovarsel»: I «Nabovarsel» introduserer krimveteran Unni Lindell en ny helt, den ferske politietterforskeren Lydia Winther, alias Snø. I Oslos sommervarme forsvinner flere kvinner, noe som skal vise seg å ha forbindelse til oljebransjen. «Nifst, mørkt og godt komponert», sier juryen.

Sven Petter Næss for «Skjebnesteinen»: Næss’ andre utgivelse etter debuten i 2019, utspiller seg mest i Edinburgh, med forgreininger mot krimmiljøer i Oslo. Harinder Singh i Kripos tar saken, som også betyr noe for ham personlig. «Fine miljøskildringer, gode karakterer, en fryd å lese» er juryens dom.

Krimåret 2020

Rivertonjuryens leder, Hans H. Skei, oppsummerte dessuten krimåret i tall og statistikk:

Ifølge ham ble det gitt ut nøyaktig 50 krimromaner i Norge i fjor. Elleve hadde kvinnelige forfattere, tolv var debutanter. Cirka halvparten av bøkene følger en seriefigur, flertallet av disse politietterforskere. Bøkene er dessuten langt lengre enn de var på 1970- og 80-tallet, da 200 sider ofte var maks. Flertallet av fjorårets bøker var på 400-500 sider, fire av bøkene lengre enn det.

Rivertonprisen deles ut torsdag 8. april.