Bøker

Norges eneste barnebokhandel skaper leseglede for de minste

De store bokhandlerkjedene står for størsteparten av boksalget i Norge. Men noen butikker står imot kjedepresset. Hvorfor, spør vi i Dagsavisens sommerserie. Denne uka: Svovel Fabrikk og Butikk

Bilde 1 av 3

– Jeg tenker barneboka er viktigere enn noensinne, sier Ellen Renberg. Hun driver Norges eneste barnebokhandel, like ved Schous plass på Grünerløkka i Oslo.

– Når vi ser hvor avhengige voksne blir av å være på nettet hele tida, er det klart dette smitter over på barna. Hvis man klarer å etablere gode vaner med å sette seg ned og lese en bok, og ikke minst å oppleve det sammen, utfordrer ikke dette bare barnas fantasi og nysgjerrighet, men kan også skape minner for livet, fortsetter hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Bredt utvalg

«Svovel fabrikk og butikk» ble åpnet i 2012 av Renberg selv og illustratør og barnebokforfatter Tora Marie Nordberg. Ved siden av butikken driver Renberg også et design, foto og illustrasjonsbyrå, som blant annet leverer illustrasjoner til flere av bøkene i butikken. Ifølge Renberg var det viktig å skape et sted hvor hele bredden av norsk og utenlandsk barnelitteratur ble synlig

– Slike bøker kan ofte bli gjemt litt bort i de større butikkene. Derfor var det viktig å få vist fram et bredt utvalg basert på hva vi selv likte, sier hun.

Renberg tror også det personlige forholdet til bøkene gir butikken et konkurransefortrinn i møtet med netthandel, e-bøker og litterære strømmetjenester.

– Utvalget vårt er jo på en måte kuratert. Jeg kan fortelle deg hvorfor vi har bestilt den og den boka, sier hun og peker rundt i lokalet.

– De som er ute etter å handle billigst mulig kommer nok ikke til oss, men jeg har tro på at vi overlever på dem som er ute etter kvalitet og kunnskap.

– Utvalget vårt er jo på en måte kuratert. Jeg kan fortelle deg hvorfor vi har bestilt den og den boka.

Foto: Mimsy Møller

Doblet omsetningen

På tross av at Renberg stengte butikken i to måneder i vår som følge av koronakrisa, klarer det lille foretaket seg godt. I juni økte butikken omsetningen med 50%.

– Håpet mitt på sikt er å kunne bruke mer tid på butikken, sier Renberg.

– Neste år, hvis det roer seg med koronasmitte, vil vi forhåpentligvis kunne ha høytlesninger igjen og flere arrangementer.

– De som er ute etter å handle billigst mulig kommer nok ikke til oss, men jeg har tro på at vi overlever på dem som er ute etter kvalitet og kunnskap.

Foto: Mimsy Møller

Ønsker mer mangfold

Ifølge Renberg består den gode barneboka av en historie med både humor og spenning. Samtidig mener hun det er viktig at barna må kunne kjenne seg igjen i, og identifisere seg med innholdet.

– I den forbindelse mangler man kanskje flere barnebøker med dem som har en annen hudfarge enn hvit, sier hun.

Så du savner et større mangfold av karakterer i den norske barnelitteraturen?

– Ja, og derfor tar jeg også inn en del engelske titler hvor utvalget er større, for dette med å finne ting man kan kjenne seg igjen i, er utrolig viktig.

Kan du si litt om forholdet mellom tekst og illustrasjon? Hva skal teksten og hva skal illustrasjonene løfte fram?

– Jeg tenker at de må underbygge hverandre, men illustrasjonene behøver ikke å fortelle akkurat det som står i teksten. Ofte kan en veldig kort tekst si veldig mye med de rette illustrasjonene til, da fungerer det best.

Felles opplevelse

Renberg er også opptatt av at barnebøkene må kunne appellere til voksne, og at dette er viktig for å skape en felles leseropplevelse.

– Den gode opplevelsen med at man gjør noe sammen tror jeg både barn og voksne setter veldig pris på. Selv hadde jeg en onkel som holdt på å le seg i hjel av Ole Brumm da han leste høyt for meg og søsteren min, og det har satt seg som et utrolig godt minne, sier hun.

– Jeg synes det er interessant å tenke på hvor sterkt inntrykk en bok kan gjøre på deg som liten. Den blir noe du husker for resten av livet, selv om det bare er en enkel ting med tekst og bilder.

Mer fra Dagsavisen