Bøker

Ny nedstengning og ny runde hjemmesitting? Heldigvis leverer bokhøsten

Stengt og avlyst har vært refrenget i 2020. Bokhøsten framstår som et oppmuntrende unntak. Her er et utvalg nye titler til trøst og tidtrøyte.

Koronapandemien har selvsagt preget våren og sommeren, i Bok-Norge som i alle andre bransjer. Men bokhøsten 2020 står ikke tilbake til bokhøster tidligere år, heller tvert om.

Her følger et utvalg skjønnlitterære utgivelser som virker særlig interessante, med lokomotiver som Jo Nesbø, Vigdis Hjorth, Maja Lunde og Karl Ove Knausgård i front.

Teksten fortsetter under dette bildet av Vigdis Hjorth, tatt av Mimsy Møller, og under andre bilder og bokomslag

###

Les også: Flere av forfatterne som kommer med bok i høst, er også med på Dagsavisens oversikt over de 15 beste bøkene fra 2010-tallet  (+)

Midtveis i august er «høsten» godt i gang i Bok-Norge. Karin Fossum har allerede rukket fått glitrende kritikk for det hun sier er siste bok med Konrad Sejer i hovedrollen, «Bakom synger døden». Og Ketil Bjørnstad har ifølge anmelderne landet sitt nesten 5000-siders prosjekt «Verden som var min» på fint vis, med sjette bind, «Siste tiåret», som dekker årene 2010–19 – før koronaen snudde opp/ned på alt.

Les anmeldelsen av Karin Fossum : Sejers siste seier - kanskje Fossums beste? (+)

Karin Fossum. Krimforfatter.

Karin Fossum fotografert av Mimsy Møller

Les også anmeldelsen av Ketil Bjørnstad: Punktum etter nær 5000 sider føles som en lettelse, men også et savn (+)

Debutant Martin Sellevold begeistret også kritikerne med røverromanen «Bikkjevakt», om en mann som bor på seilbåten sin. Mannen jobber egentlig som oversetter, men tar små smugleroppdrag på si´. Det siste oppdraget viser seg imidlertid å by på solide doser trøbbel. Dramatisk båtjakt følger.

Les anmeldelsen av Martin Sellevold her: "Mer, takk!" (+)

Snart kommer leserfavoritt Maja Lundes bok om korona-nedstengningen, «De første dagene», om da verden endret seg fullstendig. «Hun er vant til å skrive store dystopiske romaner, ikke å leve i en dystopi», påpeker forlaget, og lover at boka skildrer en ny måte å leve på, og hvilke muligheter denne gir. Maja Lunde er også aktuell med «Solvokteren», som er en oppfølger til megasuksessen «Snøsøsteren». Også denne i samarbeid med illustratør Lisa Aisato.

###

Maja Lunde. Foto: Lene Sørøy Neverdal

Kjell Ola Dahls forrige krim, «Kureren», var så god at han fikk en velfortjent Rivertonpris for den. I årets «Assistenten» skriver han om en spritsmugler med kjærlighetssorg, en privatetterforsker på spaning, og drapet på en tysker i Norge i 1938. Alt dette med borgerkrigen i Spania og opptakten til andre verdenskrig som bakteppe.

###

Også andre anerkjente krimforfattere, blant dem Unni Lindell, Camilla Läckberg, Anne Holt, Lars Kepler og Tana French, kommer med nye bøker i og utenfor sine respektive serier i høst.

###

Zeshan Shakar, fotografert av Mimsy Møller

###

Zeshan Shakar brakdebuterte med «Tante Ulrikkes vei», og må dermed tåle favorittstempelet idet han gir ut «den vanskelige andreboka». Den heter «Gul bok», og handler om Mani fra Haugenstua. Han er nyutdannet økonom, og har fått jobb i et departement. Det syns familien og vennene hans er lite imponerende. Hans nye kollegaer tenker annerledes – de syns at kebabsjappa han er vokst opp med er «herlig autentisk».

Les også: Nå er «Gul bok» anmeldt - og den innfrir så til de grader forventningene (D+)

###

«Er mor død» spør Vigdis Hjorth i tittelen på sin nye roman. Den handler om kunstneren Johanna, som har bodd i USA i tre tiår. Nå er hun tilbake, og prøver – med stor ambivalens – å nærme seg moren hun egentlig har brutt med. Hvorfor gjør hun det, er spørsmålet hun stiller seg selv.

###

Bestselgeren over alle bestselgere, Jo Nesbø, tar også utgangspunkt i en hjemkomst fra USA, i sin Harry Hole-frie spenningsroman «Kongeriket». Brødrene Carl og Roy mistet foreldrene som tenåringer, men har klart seg fint. Roy driver gården de kommer fra og bensinstasjonen i bygda, Carl har slått seg opp i USA. Nå vender han hjem, med kone og store planer for bygda. Det får fortidas hemmeligheter til å velte seg fram.

###

Noen år har gått siden «alle» leste Elena Ferrantes Napoli-kvartett. Nå har den gåtefulle forfatteren skrevet en ny, frittstående roman og kalt den «Dei vaksnes løgnaktige liv». Vi er fremdeles i Napoli, men nå i middelklassen på 1990-tallet, der Giovanna på smertefullt vis oppdager at foreldrene ikke er som hun trodde.

###

Smerter er det også flust av i Kari Anne Byes debutbok «Eg et før eg kjem». I korte, instagram-vennlige dikt tar hun for seg livet på sjekkeappen Tinder. Det er dypt tragisk, men også hylende komisk. Som livet, i grunnen.

Ingvar Ambjørnsen. Forfatter.

Ingvar Ambjørnsen fotografert av Mimsy Møller

Ingvar Ambjørnsen blåste nylig nytt liv i Elling. «Yoko One er en sjarlatan» er en samling av Ellings blogg-tekster om dette og hint, Yoko Ono inkludert. Lesere som foretrekker kortere tekster kan også glede seg over at Frode Grytten er tilbake med noveller fra Oslo, Bergen Torrevieja, Sotra, Paris og Las Vegas i «Garasjeland», mens nobelprisvinner Olga Tokarczuks «Bisarre fortellinger» er det tittelen lover.

TOPSHOT - Polish author Olga Tokarczuk poses after a press conference on October 10, 2019 in Bielefeld, western Germany, after she was awarded with the 2018 Nobel Literature Prize. - Polish writer Olga Tokarczuk on October 10, 2019 won the 2018 Nobel Literature Prize, which was delayed over a sexual harassment scandal, while Austrian novelist and playwright Peter Handke took the 2019 award, the Swedish Academy said. (Photo by SASCHA SCHUERMANN / AFP)

Polske Olga Tokarczuk fikk årets Nobelpris i litteratur. Foto: NTB Scanpix

Roy Jacobsens «Bare en mor» er fjerde bind i serien om Ingrid på Barrøy. Krigen er nå over, men da et barn på øya blir foreldreløst, er det igjen Ingrid som må trø til.

Oslo, 15.10.2014: Fv. Karl Ove Knausgård og Tore Renberg. Til kultur intervju.

Foto: Brian Cliff Olguin

'

Kompisene Karl Ove Knausgård og Tore Renberg fotografert sammen av Brian Cliff Olguin

Tore Renberg lar Teksas-serien hvile litt, og gir i høst ut «Tollak til Ingeborg». Der gir han stemme til en gammel mann som har større dybde enn bygda ser ut til å tro, mens Ingrid Storholmens «Støvberar» handler om en kvinne som drar som misjonær til India på 1970-tallet, selv om hun egentlig har nok med egne demoner.

###

Ka

I september kommer også «Morgenstjernen», som er Karl Ove Knausgårds første «vanlige» roman siden «Min kamp»-syklusen. I motsetning til Knausgårds tidligere bøker, veksler denne mellom flere fortellerstemmer, i det som ifølge forlaget er «en roman om hva som skjer når de mørke kreftene i verden settes fri».

Les mer om Morgenstjernen her

###

Mørke krefter gjør seg gjeldende også hos Lars Petter Sveen, som fikk omtrent det som fins av priser for «Guds barn». I «Nordriket» skriver han om en liten stat truet av en stor krigsmakt, der menneskene må ta vanskelige valg for og imot krig og vold.

###

Maria Kjos Fonn skrev rått om rus og omsorgssvikt i «Kinderwhore». Årets roman, «Heroin chic», handler om sangeren Elise, som kjenner på en tomhet hun kun klarer å fylle med rus.

###

Lars Mytting følger opp «Søsterklokkene» med neste bind i det som skal blir en trilogi. Det har fått tittelen «Hekneveven», og utspiller seg i samme miljø som i forrige bok. To kirkeklokker er blitt skilt fra hverandre, og det går gjetord om en gammel bildevev vevd at to siamesiske søstre.

###

Jon Fosse er også kommet fram til andre bok, inneholdende bind 3 til 5, i sin sjubindssyklus Septologien. «Eg er ein annan» følger to kunstmalere som begge heter Asle, denne gangen gjennom ungdomstid, studier og forelskelse.

Les anmeldelsen av første bok i serien her: "Uventa sexy"

###

Familieomsorg er stikkord hos Olaug Nilssen og Helga Flatland. I sin første roman etter «Tung tids tale» skriver Olaug Nilssen i «Yt etter evne, få etter behov» om tre søstre og en mor. Den ene søsteren har et psykisk utviklingshemmet barn, den andre frykter hun har ME, og mor kun tenkt å stille opp for den tredje.

Les anmeldelsen av Tung tids tale: "Hjarteopnande vakker" (D+)

###

I Helga Flatlands «Et liv forbi» er det den voksne legen Sigrid som må ta stilling til hvor mye omsorg hun orker å gi sine syke foreldre. I begge tilfelle er spørsmålet det samme: Om ikke hun stiller, hvem gjør det da?

LINN ULLMANN, Linn Ullmann, forfatter
FOTO: Gerd Elin Stava Sandve

Linn Ullmann.                  Foto: Gerd Elin Stava Sandve

Ifølge forlaget jobber også Linn Ullmann med en ny roman. Det har hun gjort en stund, men det er lov å håpe at den faktisk kommer denne høsten. I så tilfelle skjer det nærmere jul, og tittelen er ennå ikke klar.

###

Og er du av dem som blir stressa av oversikter over alt man liksom «burde» lese, og som skulle ønske du allerede hadde lest mer? Da anbefales Janne Stigen Drangsholts artige «Fra Shakespeare til Knausgård», illustrert av Therese G. Eide. Den gir en lett og morsom innføring i 66 klassikere i ulike sjangere og fra ulike epoker, slik at du framover kan late som at du «naturligvis» har lest dem alle sammen.

Les mer om klassikerne her: – Vi liker jo idrettsprestasjoner. Å lese en lang bok som mange tror er kjedelig minner litt om en sånn prestasjon – den viser stamina av den typen vi setter pris på.

Les også flere bokanmeldelser, forfatterintervjuer og litteraturnyheter i Dagsavisens bokseksjon