Bøker

Lidenskap for arbeiderkulturen

De store bokhandlerkjedene står for størsteparten av boksalget i Norge. Men noen butikker står imot kjedepresset. Hvorfor, spør vi i Dagsavisens sommerserie. Denne uka: Arbeidernes Antikvariat i Oslo

Brage Aronsen har knapt rukket å åpne butikken før en eldre dame kom innom med en bunke gamle bøker. Når han ikke er opptatt i jobben på Rødts partikontor, tilbringer han store deler av sin fritid bak disken på Arbeidernes Antikvariat i Oslo. Her får han dyrke sin store lidenskap: arbeiderlitteratur.

– Jeg har alltid ment at kulturarbeid har en viktig plass i politikken. For å samle de store masser bak et krav, trenger man også et kulturelt uttrykk. Dette gjenspeiler seg også i arbeiderbevegelsens historie, som jo på mange måter er historien om Norge i det forrige århundre, sier han.

Les også: Små bokhandler finner sin nisje i nærmiljøet (+)

Vil starte forlag 

For Aronsen ble interessen for arbeiderkultur så stor at han til slutt hadde stua fylt opp av bøker. Da bestemte han seg for å opprette en egen nettbokhandel, men det gikk ikke lenge før interessen for samlingen var så stor at han så potensiale for å åpne en fysisk butikk.

I mars 2018 flyttet Arbeidernes antikvariat inn i lokalene til Schous bøker i Rathkes gate på Grünerløkka, som de fortsatt deler hylleplass med. Den lille butikken drives i dag av Aronsen og to kamerater.

– Det er ingen av oss som lever av dette, men vi har så vi greier å betale husleia og litt til, sier han.

– Om vi har noe til overs, blir dette reinvestert i nye prosjekter. Vi har blant annet ambisjoner om å starte et eget forlag. Her vil vi løfte fram morsomme ting fra arbeiderlitteraturen i Norge.

Les også: Høvik Bokhandel: Camus og Prøysen langs motorveien (+)

Mer enn bøker 

Foruten boksalget arrangerer antikvariatet også forfatterkvelder og konserter med utgangspunkt i norsk arbeiderkultur- og historie.

– Også driver vi et bittelite plateselskap, legger Aronsen til og trekker fram albumet «På gjensyn – 17 nye sanger av Rudolf Nilsen», hvor artister som Jon Arne Corell, Kari Svendsen og Moddi har tonesatt dikt av den gamle arbeiderklassedikteren, fortsetter han.

– Vi er opptatt av arbeiderbevegelsens kultur over hele linja.

Les også: Bokanmeldelse: Tom Egeland: "Kongen"

Arbeiderlitteraturen lever

Aronsens egen interesse for arbeiderkultur ble vekket gjennom fagforeningsarbeid og hans politiske engasjement i Rødt. Selv om arbeiderbevegelsen ikke er i nærheten av hva den en gang var, mener han likevel arbeiderlitteratur lever i Norge i dag, om enn i nye former.

– Den mer programmatiske arbeiderlitteraturen fra mellomkrigstiden og 60-70-tallet tallet er selvsagt borte. Men å skildre arbeidsfolks hverdag er jo mer aktuelt enn på lenge, sier han og trekker fram forfatteren Jan Kristoffer Dahle som et eksempel på moderne arbeiderlitteratur.

– Men hva med tradisjonen da? Kan du anbefale en klassisk norsk arbeideroman?

– Jeg pleier å trekke fram «Ulvehiet» av Oskar Braaten. Den handler om livet i en arbeiderbygård rett borti gata her. Da jeg gikk på ungdomskolen, var jo Braaten på pensum, men i dag er det vel ingen unge som har hørt om ham.

Les også: Knotten tvang Jaga inn i stugan. Der bygde de pyramide

Optimistisk

Men interessen for arbeiderlitteratur lever fortsatt hos de unge. Ifølge Aronsen utgjør politisk engasjert ungdom en viktig del av kundebasen, ved siden av historieinteresserte fagforeningsfolk og akademikere på utkikk etter de helt spesielle titlene.

– Forskere kan ofte være på jakt etter en helt spesiell pamflett fra et bittelite forlag fra 1940. Veldig ofte får vi tak i det også. Der ligger jo mye av moroa med dette, sier han.

Som idealistisk nisjeprosjekt står ikke Arbeidernes Antikvariat i umiddelbar fare for å utkonkurreres av de store kjedebokhandlene. Samtidig er Aronsen bekymret for at jaget etter profitt hos de større aktørene skal gå på bekostning av den genuine kjærligheten til litteraturen.

– Men det er ikke bare begredelighet. Tronsmo går jo som en kule, mens Cappelens Forslag er et annet eksempel på en bokhandel som har lyktes med å være et motstrøms alternativ.

– Så du er optimistisk med tanke på de uavhengige bokhandlenes framtid? 

– Ja, nordmenn leser jo som aldri før, og det er ingenting som tyder på at de store stygge e-bøkene kommer og tar over med det første. Og skulle de gjøre det, vil det jo nettopp være et marked for sånne sjapper som vår.

Les også: Renessansekvinnen Beyoncé

Nyeste fra Dagsavisen.no: