Bøker

Forfatteren Beate Grimsrud er død

Forfatteren, dramatikeren og regissøren Beate Grimsrud er død, 57 år gammel. Hun døde 1. juli i Stockholm etter en tids sykdom.

Oslo  20101019. Forfatteren Beate Grimsrud slipper romanen "En dåre fri" i disse dager. Boken har allerede rukket å vekke stor oppmerksomhet i Sverige. 
Foto: Berit Roald / Scanpix .

– Sykdommen gikk i bølger. Hun arbeidet gjennom hele sykdomsperioden for å få ferdig romanen, og med å promotere den i etterkant, både i Sverige og Norge, sier John Erik Riley, redaksjonssjef for norsk skjønnlitteratur i Cappelen Damm John Erik Riley.

Beate Grimsrud ble født i 1963 i Bærum, men har siden 1984 vært bosatt på Södermalm i Stockholm. Hun er en prisbelønt forfatter som har skrevet sine bøker både på svensk og norsk og har utgitt bøker i mange sjangre.

Onsdag kom meldingen om at Beate Grimsrud var død, etter en tids kreftsykdom.

– Norge har mistet en stor forfatter. Som forlag har vi også mistet en kjær venn. Vi kommer til å savne de lange samtalene, stemmen i telefonen, latteren, fantasirikdommen og det årvåkne intellektet, sier John Erik Riley i Grimsruds norske forlag Cappelen Damm.

Beate Grimsruds siste roman «Jeg foreslår at vi våkner» handler om en forfatter som får kreft.

«Bedre kan det knapt bli» skrev Dagsavisens anmelder Turid Larsen om Beate Grimsruds siste roman, som kom ut i Norge i april. Den ble utgitt i Sverige i august.

Les også: Beate Grimsrud om Svenska Akademien-skandalen: - Alle har visst om dette

«Hos Beate Grimsrud skjer alt i språket – også en kreftdiagnose» skrev Dagsavisens anmelder. Romanen «beveger seg lynraskt mellom barndom og voksenliv, mellom den dypeste dødsangst og svimlende håp, mellom eventyr fra dyrenes underverden og sykehusets kjølige legesamtale», skrev Dagsavisens anmelder, som påpekte likhetene mellom romanfiguren Vilde Berg og forfatteren selv.

Ved utgivelsen i Sverige understreket Grimsrud at likhetene ikke innebar at romanen skulle leses selvbiografisk.

– Et menneske er en sak, en bok er noe helt annet. Jeg, Beate, er så forunderlig og mangfoldig. Jeg får ikke plass i noen bok. Om jeg ville prate om kreft, kunne jeg gjort det i en eller annen podkast, sa Grimsrud til Svenska Dagbladet.

Bokanmeldelse - Beate Grimsrud «Jeg foreslår at vi våkner»: Bedre kan det knapt bli

Aftenposten portrettintervjuet Beate Grimsrud i mai i år, der hun blant annet fortalte om kreftsykdommen.

«- Hva med redselen for tilbakefall?

- Den er der. Jeg har opplevd så mye nærhet og omsorg. Ikke at livet er bedre. Bare veldig bra. Det er så fint å være her! Jeg er glad hver dag, selv om jeg også er redd» sa Grimsrud i Aftenpostens A-magasinet.

Grimsrud var også virksom som film- og radioregissør, og hun har skrevet dramatikk for scene, radioteater, TV-dokumentarer og spillefilm. I 2000 mottok hun Amandaprisen for «Noen spørsmål om boksing».

I 2010 ble hun nominert til Nordisk Råds litteraturpris av både Sverige og Norge for romanen «En dåre fri». (Dagsavisen/NTB)