Bøker

Nå åpner endelig Deichman i Bjørvika

Torsdag åpner «Oslos største bokhylle». Deichman Bjørvika har 450.000 bøker, men også 3d-printere, symaskiner, musikkinstrumenter, podkast-studio – og unik utsikt.

– Vi kaller dette «overhenget» i fjerde og femte etasje for Kringsjå. Flere av rommene er kalt opp etter steder i Oslo, Vi har Kampen og Disen, Nøklevann og Blankvann – og altså Kringsjå, her hvor man ser så vidt omkring, sier Knut Skansen.

Nye Deichman Bjørvika fra innsiden: Se stor bildeserie: Slik blir nye Deichman 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Knut Skansen er biblioteksjef for Deichman, folkebibliotekene i Oslo. Foto: Mode Steinkjer

Utsikt

Nå står Knut Skansen i et åpent rom der store vertikaldelte vinduer vender mot det nye hovedbibliotekets nærmeste naboer mot sør: Operaen og Havnelageret, med Hovedøya som en grønn flekk mot den knallblå fjorden. Utsikten er gnistrende, møblene lekre, rommet luftig.

I fjerde og femte etasje av Deichman Bjørvika er det sakprosa, lesesaler og arbeidsstasjoner. Her blir det garantert rift om plassene når biblioteket endelig åpner.

Åpner til uka

Åpningen skjer torsdag 18. juni klokka 17. På grunn av koronaen blir det en kort og lukket seremoni med blant andre Kronprinsen og Oslo-ordfører Marianne Borgen, og forfatterne Camara L. Joof og Lars Saabye Christensen. Den blir strømmet på Facebook. Allerede klokka 18 samme kveld åpner de fem etasjene for publikum.

Les også: Forslag fra Rødt: – Folk skal ikke risikere å møte SIAN på biblioteket

– Vi gleder oss så til å vise fram huset. Vi håper og tror at oslofolk kommer til å bli like stolte av det som vi som jobber her allerede er, sier biblioteksjef Skansen.

Mål: 2 millioner

Da det gamle hovedbiblioteket på Hammersborg stengte dørene for godt i januar i år, ville 27.000 mennesker delta på avskjedsfesten. Så mange fikk selvsagt ikke plass, så køen strekte seg mange hundre meter rundt bygget.

Men i det daglige ble ikke hovedbiblioteket på Hammersborg stort mer brukt enn andre, lokale Deichman-filialer, for eksempel på Majorstua eller Stovner, kan avdelingsdirektør Merete Lie for Hovedbiblioteket fortelle.

Les også: Her er boka «alle» skal lese i sommer (+)

– I 2019 hadde vi rundt 344.000 besøk på Hammersborg. Målet her i Bjørvika er 2 millioner besøk i året. Det er et skyhøyt tall, men vi tror det er realistisk. Vi ligger midt i smørøyet, mellom Oslo S og Operaen. Dette er Oslo, jeg vil helst si Norges, mest sentrale tomt. Vi vil ha betjent fra 8–22 på hverdager og 10–18 i helgene. Og det viktigste: Vi byr på utrolig rikholdig innhold, sier Lie.

Lysende neon

Besøkende kommer inn i første etasje, som er tenkt som en slags videreføring av Anne Cath. Vestlys plass utenfor: Et stort, åpent rom, med hente- og leveringsmaskiner, aviser og tidsskrifter, restaurant Centropa, og informasjonsskranker. Svevende over plassen henger Lars Ø Rambergs installasjonskunstverk «Brainstorm», laget av 400 meter lysende neonrør.

Flere bøker

I underetasjen er det bøker. Mange mange bøker. Rundt 250.000 bind bare der, sier biblioteksjef Skanse. Totalt har biblioteket rundt 450.000 bøker, inkludert spesialsamlinger som opplysningsmann Carl Deichmans originale samling på 6000 bøker fra 1700-tallet, og Framtidsbiblioteket med det som skal bli 100 nyskrevne bøker som ikke skal leses før i år 2114.

Fra nye Deichmanske hovedbibliotek i Bjørvika. Foto: Mode Steinkjer

Han forklarer også at selv om Deichman Bjørvika vil ha noen færre bøker enn det som fantes på Hammersborg, så vil langt større del av samlingen faktisk være tilgjengelig for lånere, med bøkene stilt ut i hyller slik at de er lette å finne.

– Vi har plassert skjønnlitteraturen nederst, fordi vi vet at flest er der for den, og fordi vi også vet at å hente, finne og låne bøker er noe folk bruker mindre tid på enn mange av de andre aktivitetene som vi tilbyr høyere opp i etasjene, sier han.

Viktige barn

Skjønnlitteratur for barn har imidlertid fått sin egen avdeling i andre etasje, med møbler og koselige kroker tilpasset barnestørrelse.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Barneavdelingen er det eneste unntaket fra at vi egentlig ønsker at alle rommene skal være tilgjengelige for alle. Barn er så viktige at de får litt spesialbehandling, sier Skansen, og viser fram en lyttestasjon i det som for en voksen er i lårhøyde, men for et barn treffer rett i øret.

Verksted

I tredje etasje er det også bøker. Men også verksted, filmrom, musikkprøvestasjon, lydstudio, møterom og spillrom. Her kan folk låne 3d-printer, symaskin, verktøy eller til og med prøve musikkinstrumenter.

– Bibliotekene har alltid vært opptatt av leseferdigheter. Det er vi fremdeles. Men i dag er det også viktig å tenke på digitale ferdigheter. Alle har ikke tilgang på alt utstyr hjemme. Vi er med på å gjøre gapet mindre, sier Skansen.

Takhøyde

Dersom besøkstallet på Deichman Hovedbibliotek går fra 344.000 til to millioner vil det bety en besøksvekst på 481 prosent.

– Dette skal være et hus for absolutt alle. Barn og voksne. Øst og vest. Hele Oslo. Et hus for mangfold, kultur og kunnskap, og et sted som motvirker det som kanskje kan være storbyens største utfordring, ensomhet. Som vi lett ser, er dette et hus der lyset spiller en veldig stor rolle, og der takhøyden er svært høy.

Det gjelder også i overført betydning.

– Vi vil ha stor takhøyde, være det motsatte av et ekkokammer. Biblioteket kan være med på å motvirke utenforskap, radikalisering, polarisering. Vi vil være et sted for dialog, samtaler, vennskap. Og for søt musikk. Sjekking på biblioteket skal ikke undervurderes! smiler biblioteksjef Knut Skansen.

Koronaredusert tall

De to millionene besøkende per år er imidlertid i en koronafri hverdag. I starten vil huset, som egentlig er dimensjonert for 3000 mennesker i slengen, kun kunne slippe inn 1000 på grunn av smittevernstiltak.

– Vi venter med arrangementer til høsten, før vi vet hvilke regler som da gjelder, sier avdelingsdirektør Merete Lie.

Les også: Knut Skansen er sjefen på det nye biblioteket i Bjørvika. Endelig får han åpnet.