Bøker

Noen av årets høydepunkt «fra Lillehammer»

Klimakrise, barnløshet, arbeiderlitteratur og ål er bare noen av temaene på årets digitale litteraturfestival, live på din foretrukne skjerm. Her er noen av strømme-arrangementene:

1 av 4

Fredag

Maja Lunde (bildet) vant årets Bjørnsonpris, og holder derfor årets Bjørnsonforelesning. «Hvem er vi, som mennesker, i møte med klimakrisen?» er spørsmålet forfatteren av bestselgende bøker som «Bienes historie», «Blå» og «Snøsøsteren».

Festen Banknatta arrangeres i digital versjon – klikk her for å lese mer om festivalen.

Lørdag

Den svenske forfatteren Sara Stridsberg intervjues av den svenske journalisten og oversetteren Yukiko Duke om sitt flere ganger prisbelønte forfatterskap.

Yukiko Duke intervjuer også Beate Grimsrud i en annen programpost. Der forteller Grimsrud, som har hatt fått strålende kritikk for «Jeg foreslår at vi våkner», om hvilken glede som ligger i skrivingen.

Les også: Nå blir High Fidelity TV-serie

De tre norske forfatterne Linn Strømsborg, Marie Aubert (bildet) og Kristina Leganger Iversen har alle skrevet bøker som handler om å få barn eller ikke. De tre intervjues av forfatter Kristin Fridtun om litteraturens evne til å behandle frivillig eller ufrivillig barnløshet.

Arbeid i litteraturen: Norsk råds litteraturprisvinner Jonas Eika fra Danmark og Marit Eikemo har begge skrevet om arbeid og klasse. De møtes til samtale moderert av Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik, i et arrangement støttet av LO.

De to norske forfatterne Maria Kjos Fonn og Martin Svedman har begge slitt med og skrevet om avhengighet. Nå samtaler de om det, med forfatter og psykolog Peder Kjøs som moderator.

Søndag

To av sin generasjons mest feirede norske forfattere, Kjartan Fløgstad og Dag Solstad, møtes til samtale med Marit Eikemo, som er lillehammerfestivalens nye kunstneriske leder.

Tre om ål: Morten Strøksnes snakker med svenske Patrik Svensson og norske Torolf Kroglund, som begge har skrevet bøker om ålens mysterium.

Svenske Linda Boström Knausgård (bildet) samtaler med norske Biger Emanuelsen om tvangsbruk mot og medisinering av mennesker som er langt nede, og litteraturens mulighet for bearbeiding av traumer.

Dominikansk-amerikanske Junot Diaz og russisk-amerikanske Masha Gessen har begge bakgrunn fra land med eneveldige ledere, erfaringer de bruker som forfattere og samfunnsdebattanter. De skal samtale om hvordan man overlever eneveldet, og om situasjonen i dagens USA, sammen med bosnisk-amerikanske Aleksandar Hemon, som også blir intervjuet av den amerikanske journalisten John Freeman på lørdag.

Argentinske Mariana Enriquez, aktuell med novellen «Ting vi mistet i brannen», intervjues av argentinske Tamara Tenenbaum – digitalt siden folk i Argentina har portforbud.

Agnes Ravatn og Helene Flood snakker om psykologisk krim med hjemmet som åsted.

Les også: Hun debuterer med en roman om en isolert kvinne. Så kom koronaen og gjorde den ekstra aktuell

Fjernsyn

På NRK2-sendingen fredag deltar forfatterne Aasne Seierstad, Vigdis Hjorth, Maja Lunde, Helene Flood og Anders Totland. På sendingen lørdag deltar Nina Lykke, Jens M Johansson, Torgrim Eggen og Vidar Kvalshaug. Søndag deltar Lars Mytting, Anna Sverdrup-Thygeson, Amalie Kasin Lerstang, Lars Saabye Christensen og Jo Nesbø (bildet).