Bøker

Unngå pest og kolera – med den rette sakprosaen

Amazon flommer over av elendige, til og med farlige, korona-bøker. Velg heller en kvalitetssikret norsk sakprosabok om smitte, beredskap eller isolasjon.

Allerede før panikken tok av også i USA, det vil si så langt tilbake i tid som forrige uke(!), dominerte bøker om koronaviruset verdens største nettbokhandel, Amazon.

Flere av bøkene har forlokkende, vitenskapsklingende titler, som «A Comprehensive Guide to Prevent Wuhan Coronavirus Outbreak 2020, Recognize COVID-19 Symptoms and Discover Potential Treatments (Includes Tutorial to Wear Coronavirus Mask)», altså «En utfyllende guide til å unngå utbruddet av Wuhan-koronaviruset 2020, avsløre Covid-19-symptomer og oppdage mulige behandlinger (inkludert opplæring i bruk av koronavirusmaske)». Den koster kun 99 cent, eller en drøy norsk tier.

Men innholdet er dessverre ikke verdt såpass engang. «Forfatteren» Lloyd Braxton dokumenterer ingen spesiell kompetanse innen medisin, mikrobiologi eller noe annet fag som faktisk kan noe om virus. Han har ganske enkelt – og ikke så lite frekt – klippet ut tekstsnutter fra offisielle helseinformasjonssider og diverse avisartikler, limt det inn i et dokument, og utgitt smørja som bok. Plagiat, altså, av informasjon som allerede ligger gratis ute.

Andre bøker er enda verre. Kimberly Meredith kaller seg «Medical-Intuitive Healer», en yrkestittel som gir akkurat like liten mening på norsk. Hun har valgt å kalle boka si «Coronavirus. Top 21 Tips for Protection». For disse 21 «enkle teknikkene for å unngå smitte» tar hun 3,99 dollar, altså rundt 40 kroner.

Samtidig roper alle verdens helsemyndigheter ut sine vitenskapelig funderte råd helt gratis: Vask hendene, hold avstand, vask hendene igjen, og hold deg for all del unna andre om du hoster eller kjenner deg litt småsyk.

Et sterkt immunforsvar er selvsagt fint å ha, men «helbrederen» Merediths påstand om at «alle skal vite at deres følelsesmessige tilstand er noe av det viktigste for å bli frisk og unngå smitte», må oppleves rimelig provoserende for alle som faktisk er smittet av korona. Og å stole på at akkurat ditt immunforsvar gjør jobben sin om du utsettes for smitte, bare fordi du har fulgt rådene i en «helbreders» bok, er i beste fall uansvarlig, i verste fall dødelig.

Les denne: Livet ditt styres av tilfeldigheter. Det kan du bruke til å planlegge framtida (+)

Tryggere, dermed, å holde seg til ordentlige bøker utgitt på ordentlige forlag. Den løpende oppdateringen om korona følger man uansett best i media og på helsemyndighetenes offisielle sider. Her er tre gode, nye, norske sakprosaalternativer, milevis unna amerikansk klipp-og-lim og helbredelseshumbug:

En bok som plutselig ble enda mer aktuell enn forfatteren hadde sett for seg da den kom i fjor, er «I tilfelle dommedag. Enkel beredskap» av Egil Aslak Hagerup. Boka er en humoristisk (ja, faktisk!) gjennomgang av hva man skal gjøre i møte med ulike kriser.

Når trenger man jodtabletter, og når er det vann på dunk som gjelder? Hvor ofte bør man bytte ut den nedstøva hermetikken innerst i boden, og kan det kanskje heller være en idé å lage litt god mat nå som krisa uansett er der, i stedet for å sitte der med hundre bokser erter og ihjelkokt spagetti på boks?

Teksten fortsetter under bildet av matlageret en amerikansk «prepper»-familie har klar i tilfelle dommedag. 

Hvor store matlager trenger man egentlig i tilfelle krise? Egil Aslak Hagerups «I tilfelle dommedag. Enkel beredskap» gir praktiske råd og tips. Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Dessuten: Er alle brettspill egentlig like smarte å sette i gang når man skal være tett på flokken over tid? (Spoiler: nei. Monopol får virkelig ut det verste i folk)

Alle kapitlene er selvsagt ikke like relevante for en pandemi, for Hagerup tar for seg «dommedager» av ulike slag. Men mye her kan brukes, og dessuten tjene som en påminnelse om at for de aller fleste av oss kunne ting faktisk vært mye verre. Vi kunne for eksempel gått tom for dopapir på ekte. Mens alle fikk diarésykdom på likt...

Lest denne?: Hun har skrevet den første boka om å holde seg hjemme med barn under koronakrise

Saken fortsetter under bildet av Erik Martiniussen. 

Erik Martiniussen har skrevet «Krigen mot bakteriene», om hvor ille det kan gå om vi ikke skjerper oss med unødvendig bruk av antibiotika. Foto: Arne Ove Bergo

Foto: Arne Ove Bergo

Apropos magevondt. Det skyldes ofte bakterier. Bakterier dreper man med antibiotika. Men hva gjør vi om – eller når – antibiotika slutter å virke? Det er problemstillingen i Erik Martiniussens blodferske bok «Krigen mot bakteriene», med undertittelen «helsekrisen som truer oss og hvordan vi kan løse den».

I boka skriver Martiniussen om antibiotikaresistens, altså sykdommer som er blitt «smartere» enn medisinene som virket mot dem før. Han forklarer hvordan dette kan komme til å ødelegge hele det globale helsevesenet innenfra.

Ikke bare kan vi vente oss nye epidemier med sykdommer som pest og kolera, forklarer forfatteren. Det vil også bli mye farligere å gjennomføre andre medisinske inngrep og operasjoner dersom vi ikke kan kontrollere eventuelle infeksjoner underveis og etterpå.

Saken fortsetter under bildet. 

I framtida kan vi risikere å bli alvorlig syke av sykdommer som i dag er banale, og at andre medisinske inngrep blir farligere, skriver Erik Martiniussen i «Krigen mot bakteriene». Foto: NTB Scanpix

Foto: NTB Scanpix

Selv om vi egentlig vet dette, misbruker vi antibiotika, i helsevesenet og jordbruket. «Krigen mot bakteriene» viser hvordan dette misbruket kan stoppe. Det er nemlig ikke for sent, argumenterer Erik Martiniussen, men da må vi ta oss sammen nå.

Det er et budskap som bør kunne synke ordentlig inn i disse tider, når vi får førstehånds erfaring med en dødelig sykdom som vi mangler god medisin eller vaksine mot.

Forfatteren er ikke helsepersonell selv, men intervjuer i boka en lang rekke forskere, helsearbeidere og jordbrukseksperter fra inn- og utland, som alle bidrar med ulike ideer til og erfaringer med positiv endring.

Marie Mena: – Jeg synger fra balkongen for å spre litt glede (+)

Saken fortsetter under bildet av Peder Kjøs. 

Peder Kjøs' nye bok heter «Alene», og tar for seg ensomhet. Aktuelt nå! Foto: Hilde Unosen

Foto: Hilde Unosen

En annen, like fersk bok, tar for seg isolasjon, som vel må kalles et tema i tida. Hva gjør ensomhet med oss, spør psykolog Peder Kjøs, som mange kjenner fra TV-serien «Jeg mot meg», i sin nye bok. Den heter «Alene». Og hvorfor er det egentlig så skambelagt å være alene, være ensom, være enslig?

I et intervju med Dagsavisen tidligere denne uka, sier Kjøs at han er bekymra for folk nå som veldig mange av oss er nødt til å tilbringe hverdagene alene hjemme i stedet for på jobben eller skolen. «Jeg tenker at de som er ensomme fra før nok føler seg enda mer ensomme nå, og at de som sliter psykisk til vanlig mest sannsynlig sliter enda mer», sier psykologen.

I «Alene» snakker Kjøs blant annet med en singel, en skilt, en småbarnsforelder og en eldre person, og viser fram at ensomhet ikke alltid handler om fysisk avstand. Man kan være ensom også omgitt av folk. Og motsatt – man kan være lykkelig tilfreds med egen alenehet.

Kjøs' bok kan gi både trøst og ettertanke, der vi sitter i hvert vårt hjem og savner kollegaer, venner og slektninger. For noen, viser han, er den påtvungne ensomheten som ble kastet over store deler av befolkningen for få dager siden faktisk normaltilstanden, gjennom måneder, år, hele liv.

Så vær snille med hverandre der ute. Vi trenger det alle sammen.

Samleside: Alt du trenger å vite om korona

Nyeste fra Dagsavisen.no: