Bøker

Mammutsalget starter nå: Her er Dagsavisens anbefalinger

Fra Alf Prøysen til Elena Ferrante - Dagsavisens anmeldere guider deg gjennom bokstabeljungelen.

Tung tids tale av Olaug Nilssen er en av Dagsavisens anbefalinger fra årets Mammutsalg.

Lotta Elstad, «Jeg nekter å tenke» (149,-)
Skummelt relevant roman, om retten til selvbestemt abort. Høres det alvorlig og traurig ut? Det er ikke det. Lotta Elstad skriver lett og morsomt, men likevel krast og klart. Det handler også om å være ung og underbetalt, frilanser uten retter, forelska og litt frynsete, men en bra person likevel. Politisk og privat, ja takk. 
Les hele Dagsavisens anmeldelse av boka her

Olaug Nilssen, «Tung tids tale» (149,-)
En tynn, men knallsterk roman. Til han var rundt to år, var Daniel som andre barn. Så sluttet han å utvikle seg som andre. Autisme, blir etter hvert konklusjonen. Olaug Nilssen skildrer slitet med å ha et annerledes barn, kampen mot et hjelpeapparat som i mange tilfeller kun legger stein til børa, ensomheten i å stå i en så vanskelig situasjon. Alt glødende godt skrevet.  
Strålende roman, mente Dagsavisens litteraturanmelder 
… men teaterversjonen er enda bedre, skrev teateranmelderen 
Også Olaug Nilssen selv var fornøyd med teaterstykket

Kristin Storrusten, «Barsel» (149,-)

«Åh, babytida, altså, den må du bare nyyyyyte!» - sier folk. Men kun når de har fått den på avstand. Lang, lang avstand. «Barsel» er derimot en diktsamling skrevet fra midt oppi kaoset, fra den søvnløse, ensomme, ofte desperate bobla som heter mammapermisjon, med alt den innebærer av amming, byssing, søvnløshet og «gode» råd man aldri har bedt om.  Dette er dikt for folk som tror de ikke liker dikt, og den perfekte barselsgaven til alle som har eller skal eller burde vite litt om hvordan det er å ha født.

Les intervju med Kristin Storrusten: Mor skrev mens babyen skrek

Elizabeth Strout: «Jeg heter Lucy Barton» (169,-)
Denne romanen tenker jeg fremdeles på innimellom, to år etter jeg leste den. Det handler om å vokse opp i annerledeshet, og hvor lite bevegelsesrommet kan være på små steder der alle kjenner alle. Eller gjør de egentlig det? Strout skriver strålende om familie, utenforskap, fattigdom og klasse, lettlest og medrivende.

Elena Ferrante, «Svikne dagar» (149,-)
Kom du liksom aldri i gang med de flere tusen sidene Napoli-kvartett? Denne boblende, stinkende, sydende sinte romanen viser også hva de siste årenes store litteratursnakkis Elena Ferrante er god for. Den handler om 38-årige Olga, som blir forlatt av sin ektemann til fordel for en yngre kvinne. Spoiler: Hun takler det ikke så veldig godt…
Les anmeldelsen: «Eit briljant skildra samanbrot»

Elif Batuman, «Idioten» (79,-)
Alle som var studenter på nittitallet og husker det som en enkel og bekymringsløs tid, bør unne seg amerikanske Batumans morsomme universitetsroman. Den er kanskje litt lang og ukonsentrert, særlig mot slutten, men hanker seg inn på vidunderlige skildringer av ung naivitet, i livet som i kjærligheten.
Les hele anmeldelsen her: «Sjarmerende og morsom»

Margaret Atwood, «Hekseyngel» (149,-)
«Alle» har nå hørt om «Handmaid's Tale», men det er virkelig verdt å minne om at Margaret Atwood har skrevet en rekke andre strålende romaner. «Hekseyngel» er del av et prosjekt der kjente forfattere fikk i oppgave å tolke Shakespeare til 400-årsdagen for hans død, en oppgave Atwood løser med humor og kløkt. Stikkord her er fengsel, teater og hevn; slutten er deilig oppløftende. 
Les hele anmeldelsen her: «Overraskende frisk»

Svetlana Aleksijevitsj, «De siste vitnene» (149,-)
I
2015 fikk Svetlana Aleksijevitsj, meget fortjent, Nobelprisen i litteratur. I denne boka viderformidler og -foredler hun historiene til de som var barn i Sovjetunionen under krigen. Det handler om sult, overgrep og uklare helte- og fiendebilder, og kan ikke akkurat karakteriseres som hyggelig lesning. Men viktig, og strålende godt gjennomført. 
Les Dagsavisen anmeldelse av boka her: «Leseren gråter. Flere ganger» 

Morten A. Strøksnes, «Havboka» (149,-)
To menn i en liten båt, som prøver å fange en svær hai fra dypeste havet. Det er rammefortellingen. Men som tittelen røper, er «Havboka» så mye mer. Den handler om havsens dyp, som er mindre utforsket enn verdensrommet. Om fisk og sjødyr, vitenskap og myter. Strøksnes er en glitrende formidler. Fisk får han også. 
Les mer: Strøksnes langer ut mot fiskeriministeren 
«Havboka» er også blitt teater. Les mer her

Marta Breen og Jenny Jordahl, «60 damer du skulle ha møtt» (149,-)
Åtte av ti biografier som kommer ut i Norge i dag, handler om menn. Breen og Jordahl gjør her sitt for å bøte på statistikken. I «60 damer…» blir leseren kjent med banebrytende kvinner fra alle samfunnsfelt, fra ostegrunder Synnøve Finden til jazzsanger Radka Toneff, i lettlest tegneserieversjon. 
Les intervju med forfatterne her

Bertolt Brecht: «Landskap i eksil» (129,-)
Her er et vinnertips for alle som har lest Vigdis Hjorth de siste årene, og det er jo alle! Lyrikeren, dramatikeren, kommunisten og rebellen Bertolt Brecht er en konstant referanse - ja nesten en helt - i Hjorts forfatterskap. I 2017 kom en ny, omfattende samling gjendiktinger av Brechts lyrikk, gjort av Johann Grip, og her fremstår Brecht i all sin bredde både mildere og mindre dogmatisk, men samtidig krass og evig aktuell, mente anmelderne.

Kaja Schjerven Mollerin: "Vigdis - del for del" (149,-)
Her er et vinnertips for alle som har lest Vigdis Hjorth osv: Litteraturviter Kaja Schjerven Mollerins skarpe, innsiktsfulle, mildt pågående intervjubok kom midt i den verste "Arv og miljø»-debatten, men kan nesten bedre leses nå som det har lagt seg litt. Det er gøy å snakke med Vigdis Hjorth, og det skinner igjennom i dette underholdende møtet med en av norsk litteraturs sprekeste, mest utfordrende og rett og slett beste.

«Karlas kjøkken: «Hverdagsmat på menyen» (199,-)
Blant alle kokebøkene i mammutstabelen og i verden er denne verd å trekke fram. Karla Sivert drev restauranten Smalhans fram til å bli et kjært samlingssted på St. Hanshaugen. Så døde hun av kreft i 2016, 29 år gammel. Denne boka inneholder 11 toppkokkers tolkninger av Karlas hverdagsmat, reste- og ressursvennlig, med ekstra saus!

Alf Prøysen: «Lørdagsstubber» (249,-) 
Dette er en bok som varer, og en god gave til leseren som ellers har alt:  I 20 år skrev Alf Prøysen en fast kortnovelle til hver lørdag i Arbeiderbladet (alias denne avisen!). Her er alle 755 samlet på over 1100 sider, en epokegjørende utgivelse som virkelig viser Prøysens litterære storhet i det små, fra «'A Blomster-Lise» til «Åvbitertanga". 
 
Cecilie Løveid: «Vandreutstilinger» (149,-) 
Det finnes bare en sjanger, den poetiske, fastslår Cecilie Løveid, i sin bok nummer 38. Den understreker at Løveid må regnes blant våre aller fremste nålevende forfattere – se bare på kolofonen bakerst med liste over hennes 37 tidligere utgivelser gjennom 45 år. Samtidig fremstår «Vandreutstillinger» så frisk og ny, med en undring som aldri blir uskyldig, i dikt der Løveid reflekterer rundt kunst, krig, terror, kjærlighet og død, med noe av det beste som er skrevet om 22. juli – uansett sjanger.

Les også flere av Dagsavisens bokanbefalinger her