Bøker

Oppvekstroman fra Oslo øst

Skjønnlitterær fortelling om radikalisering eller oppvekstroman fra Oslos østkant? Adel Khan Farooq har skrevet bok, der «Beatles» møter «To søstre».

Adel Khan Farooq har skrevet sin aller første roman.

25 år gamle Adel Khan Farooq er ellers mest kjent som journalist og dokumentarfilmskaper. Den nylig utgitte «Mine brødre» er hans aller første roman. Den handler om en 17 år gammel gutt på Mortensrud i Oslo, og hans vei mot voksenlivet.

– Jeg syns likevel ikke man kan kalle denne boka en «ungdomsbok», selv om den handler om en ung mann som er 17 år når historien begynner, sier Farooq.

Les også: Lei shitstorm rundt Oslo øst

Østkant-«Beatles»

Han vil heller karakterisere boka si som en moderne oppvekstroman fra Oslos østkant, der hovedpersonen har foreldre fra Pakistan.

– Her skjer mye av det som skjer med de fleste når de vokser opp: De forelsker seg, gjør dumme ting i fylla, krangler med foreldrene sine og prøver å finne sin plass, sier Farooq, som i boka er tett på Oslo. Det kjøres blant annet mye buss og T-bane til og fra Mortensrud.

– Det meste foregår på Mortensrud, men mitt Oslo er også Tøyen, Grønland, Stovner og Groruddalen.Ja: Hele østkanten.

– Man får lett assosiasjoner til Lars Saabye Christensens «Beatles» når man leser?

– Det er morsomt at du nevner «Beatles», for jeg er jo litt inspirert av Lars Saabye Christensen. Jeg leste «Beatles» da jeg var yngre, og kunne kjenne meg igjen i den boka, selv om den handler om 1960-tallet på Oslos vestkant, sier Farooq.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Terror i Paris

Selv om boka begynner som en «vanlig» oppvekstroman, skjer det noe ute i verden som forandrer alt for 17-åringen: Det grusomme terrorangrepet i Pars i november 2015. Med ett føler han at han som muslim må bære skylda for det som skjer. Alt rakner for ham, og han kommer i kontakt med et islamistisk brorskap. Det er derfor Farooq mener «Mine brødre» kan sees på som en slags skjønnlitterær utgave av Åsne Seierstads sakprosabok «To søstre». For den fikk hun nettopp Brageprisen.

Anmeldelse av «To søstre»: Knallsterkt om radikalisering. 

«Mine brødre» er en fortelling om en ung mann som blir radikalisert.

– Jeg forsøker også å gi svar på hvordan dette kunne skje med ham, sier forfatteren, som understreker at dette er fiksjon. Men han har latt seg inspirere av eget liv, familie, venner, og sin tidligere virksomhet som fotballtrener, miljøarbeider og lærer, som har gitt ham god kontakt med ungdommen.

Fremmedgjort

Ett av svarene på hvordan radikalisering kan skje, mener Farooq er følelsen av å være en fremmed i sitt eget land. Når du er født og oppvokst i Norge og hele tida får høre at du «egentlig ikke er norsk», kan du bli et lett bytte for en som kommer og tilbyr deg tilhørighet og identitet.

– Det er sårt å få høre at du ikke er norsk, når du føler deg norsk. Det vet jeg, sier Farooq.

Les også: Ungdom patruljerer Mortensrud

Dokumentar om norske islamister snart klar

Om ikke lenge kommer Adel Khan Farooqs og Ulrik Imtiaz Rolfsens dokumentar om islamisten Ubaydullah Hussain. Der er Farooq regissør. De har fulgt en gruppe norske islamister over lengre tid, og det var materialet til denne dokumentaren som i fjor ble beslagslagt hjemme hos Rolfsen av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Rolfsen og Farooq saksøkte PST, og vant i Høyesterett i november i fjor.

– Vi er i sluttfasen i arbeidet med dokumentaren, og ser fram til å vise den, sier Farooq til Dagsavisen.