Bøker

God tro på julenissen

Jo Nesbøs nye bok om Doktor Proktor advarer mot julegavehysteriet. Den blir også en utmerket julegave i seg selv.

Dagsavisen anmelder

ROMAN

Jo Nesbø

«Kan Doktor Proktor redde jula?»

Aschehoug

Den femte boka om Doktor Proktor, og selvfølgelig om hans små venner Lise og Bulle også, kommer samtidig med nedslående meldinger fra næringslivsorganisasjonen Virke. Den norske julehandelen kommer bare til å stige med fire prosent i år. Og bare på grunn av prisstigningen og befolkningsøkningen, slik at det totale volumet av omsatte varer ikke kommer til å vokse.

Bort fra denne dystre virkeligheten, og inn i en enda mørkere julefortelling: Proktor, Bulle og Lise har opplevd litt av hvert sammen. Lite er verre enn dette: Her har arvefienden Herr Thrane kjøpt opp rettighetene til jula, fra kongen som er lurt trill rundt. Hvorfor kongen sitter på rettighetene til jula i et konstitusjonelt monarki er til å begynne med litt uklart, men misforståelser skal bli oppklart etter hvert. I alle fall eier Herr Thrane også en rekke varemagasiner, og bestemmer at ingen får feire jul, ikke ta ordet i sin munn en gang, uten å kjøpe for 10.000 kroner i hans varemagasiner.

Mange vil mene at dette ikke er et stort problem. Ifølge de allerede nevnte tallene fra Virke (vi er i virkeligheten igjen nå) kommer hver nordmann til å handle for gjennomsnittlig 11.000 kroner i år. «Nei, vettuhva! Om alle mennesker på hele kloden skulle forbruke ting for 10.000 kroner, ville jordkloden vår kollapse, bryte sammen. Bare tenk på gassutslippet, forurensningen, mangel på råstoffer…», sier Lise strengt. De må ordne opp med denne Herr Thrane, slik at alle sammen snart får feire jul igjen.

I boka har de bare fem dager på seg. Nå kommer det til å få fort unna. Når disse folkene bestemmer seg for å handle, er det ikke i butikker. Selvfølgelig er det til god hjelp at Proktor allerede er gammel venn av selveste Julenissen. Overraskende nok finner våre venner igjen nissen på vertshuset Den Ensomme Gravstøtte, en brun ølbule i Oslos bakgater. Nisseverkstedet hans ligger i en togtunnel under Oslo.

Fortellingen blir stadig mer ellevill. Med kjente og kjære elementer som prompepulver, tidssåpe, stygge lyder fra kloakken under kumlokk, og enda flere Dyr Du Skulle Ønske Ikke Fantes. Her er en rekke andre referanser til tidligere bøker i serien, og til andre popkulturelle fenomener – inkludert en monstersnømann. Om det var Harry Hole som fartet rundt for å ordne opp på denne måten ville vi stilt store spørsmål ved det meste i handlingen. Her klarer vi igjen å gi slipp på all sunn fornuft. Illustrasjonene til Per Dybvig bidrar også til å sette fantasien enda mer i sving.

I første omgang vil våre venner sørge for julegaver til alle som ikke har disse 10.000 å rutte med. Dette blir mange gaver, logistikken er mildt sagt utfordrende, og jula hadde ikke vært til å redde hvis denne oppgaven også var satt ut på anbud, for å si det sånn. Siste del av boka er actionpreget så det holder, så heseblesende at den kommer til å bli dyr å filmatisere. Når jula ser ut til å være reddet, er det frommeste juleønsket til Lise bare å få beholde de godene man har.

Til å være en av sesongens mest opplagte julegaver har boka en sunn og god oppdragende effekt. Både små og store kommer til å tro på julenissen igjen.