Bøker

Brøt med menighet for å skrive

Hun vokste opp i en streng menighet, men drømte om noe «ulovlig»: Å bli forfatter. Kaja Nylund fulgte drømmen. Nå kommer hennes andre bokserie.

Bilde 1 av 2

– Du får et liv, så velger du selv hva du vil gjøre med det, sier Kaja Nylund til Dagsavisen.

Hun er serieforfatter, nå aktuell med sin andre serie. Den heter «Perlemor» og er lagt til Værøy i Lofoten på tampen av 1800-tallet.

Den første serien, «Rebekka», som nå har gått i to år, har også handling fra Lofoten, fra Ørsnes på Austvågøy. På Ørsnes er de fleste av dagens 400 innbyggerne medlemmer i Guds Menighet, som av mange reg­­nes som en sekt med svært stren­­ge leveregler. Man har begrenset omgang med folk utenfor menig­­­­­heten, feirer ikke jul, påske eller 17. mai, og verken fjernsyn, kino, idrett eller musikk er tillatt.

LES OGSÅ: For en moderne kvinne er bibelsitatene hårreisende

Oppslukt av bøker

Det var i dette miljøet Kaja Ny­lund vokste opp.

– Foreldrene mine var mindre strenge enn mange, så jeg fikk lov å lese. Det var noe veldig forlokkende med bøk­e­­nes univers, å kunne gå inn dit og bli borte for meg selv, sier Nylund.

Så hun leste. Og skrev. En grun­dig boklogg over leste bøker, men også oppdiktede fortellinger.

– Jeg begynte med små noveller og historier. Da jeg fant seriesjangeren, var det gjort, sier Nylund.

Brudd

Kaja hadde lyst å bli forfatter. Det harmonerte dårlig med forventningene i Guds Menighet.

– Levesettet som var godtatt i menigheten, gikk ikke sammen med det jeg ønsket meg av livet. Yrket jeg ønsket, å bli forfatter, var ikke akseptert, sier Nylund.

Hun forsto at hun måtte bryte med menigheten.

– Jeg deler ikke troen deres. Da er det riktigst å gå min egen vei. Så får andre gå sin, sier Nylund.

Veien hennes brakte henne først til Oslo, siden Paris, hvor mannen hun dro til Oslo for, nå jobber som motefotograf. De to hadde chatt­­­­et på internett, men ikke truffet hver­­­­an­­dre ord­ent­­­lig da hun kom flyttende til Oslo for å bli samboer med ham.

– Jeg fikk så klart høre det da jeg reiste, at de ventet meg hjem igjen om maks en måned. Men mage­­­følelsen stemte. Det var full klaff. Er det ennå, sier hun.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Kjærlighet

Også i bøkene er det kjærlighet det handler om. I «Perlemor»-serien er hovedpersonen, den sterke, uredde Jona, forlovet med en lokal mann. Men så kommer den kjekke britiske seilskutekapteinen hun tilbrakte en nydelig sommer med som liten, tilbake til Værøy. Jona blir forelsket. Hva skal hun velge? Et trygt liv på Værøy med en mann hun liker, men ikke elsker? Eller ekte kjærlighet? Det siste vil bety skandale og økonomiske problemer, dessuten flytting fra hennes elskede Lofoten.

– Det handler om livet, døden og den store kjærligheten. Om det man føler og det man bør. Jona har mye av det jeg skulle ønske jeg hadde. En evne til å gå på med krum rygg. Det vi deler, er kjærligheten til Værøy. Jeg måtte dra fra Lofoten for å se hvor fint det er der. Unikt vakkert. Selv om jeg ikke har lyst å bo der permanent, sier Kaja Nylund.