- Jeg har alltid vært utrolig interessert i historie. Ikke konger og slag og generaler og den slags, men hvordan vanlige mennesker har hatt det gjennom tidene. Hvordan de har bodd, elsket, sørget, festet, levd og lært, sier Jessie Burton til Dagsavisen.
Hun er britisk, 32 år gammel, og skjønnlitterær debutant med romanen «Miniatyrmakeren», som har ligget på britiske bestselgerlister siden den kom ut, og solgt til hele 35 land.
Romanen utspiller seg i Amsterdam i 1686, i det nederlenderne selv kaller «den gylne epoken», da nederlandsk handel, militærmakt og kunst var verdensledende.
- Hollenderne selv er opptatte av å poengtere at de aldri var noe imperium som britene, bare «en republikk». Men det var nå uansett et herredømme tuftet på slaveri og undertrykkelse av andre folk, hvor noen få samlet seg enorme rikdommer på andres bekostning, sier Burton.
Dukkehus
I sentrum for handlingen i «Miniatyrmakeren» står Nellie, som er oppvokst utenfor Amsterdam. Hun er nettopp giftet bort til den rike handelsmannen Johannes, i et arrangert ekteskap. Ankommer byen for å ta plassen som hustru, men oppdager snart at det er noe rart med husholdet hun kommer til. Ektemannen er underlig unnvikende, hans søster Marin fjern og streng. I stedet for fullbyrdelse av ekteskapet i ektesengen, får Nellie et dukkehus som er en tro kopi av huset hun har flyttet inn i. Snart får hun dessuten, uvisst av hvem, møbler og figurer til å fylle huset - ting som er sanne kopier av dem som finnes i hovedhuset, bare i miniatyr, og som i visse tilfeller er forvarsler om ting som skal skje.
- Historien kom til meg da jeg besøkte Rijksmuseum i Amsterdam, og så et dukkehus fra denne epoken utstilt. Det er så utrolig vakkert! I den nederlandske gylne epoken var slike dukkehjem ekstremt populære blant folk med penger. De kunne være verdt like mye som selve hovedhuset! Hva ville skje om dukkehuset ble et forvarsel på hendelser i den virkelige verden? tenkte jeg, og bestemte meg for å skrive om det.
Nåtid i fortid
Resultatet er en roman som, selv om den er lagt over 300 år tilbake i tid, omhandler temaer som er viktige i samfunnsdebatten den dag i dag.
- Amsterdam i det 17. århundre var et ekstremt patriarkalsk samfunn der kvinner ikke fikk ha posisjoner, der homofile ble druknet i kanalene og den strengt pietistisk religionsutøvelse sto i steil front mot en ekstremliberalistisk handelspraksis. Mye har selvsagt endret seg, men kvinner kjemper fremdeles for å nå opp på linje med menn, homofile får fremdeles ikke elske fritt, og religiøs og kapitalistiske ekstremisme er velkjente fenomener. «Miniatyrmakeren» er ikke skrevet som en fabel over vår tid, men jeg ser at den lett kan leses som en kommentar til oss likevel, sier Burton.
Hun er glad i hovedpersonen sin, i unge Nellie.
- Nellie har den typiske blandingen av ekstrem påståelighet og voldsom ignoranse som alle unge mennesker har hatt, til alle tider. Romanen min er så absolutt en klassisk oppvekstskildring, hvor vi følger henne mot større modenhet og pragmatisme, sier Burton, som nå jobber med en roman fra den spanske borgerkrigen.
gerd.elin.sandve@dagsavisen.no