Bøker

Pilegrimsseier

Da forlagssjef Trine Kjær lot vestlandsmafiaen i Vigmostad&Bjørke kjøpe Piratforlaget, satte hun som mål å vinne et par litterære priser innen to år. Det lyktes.

- Da Vigmostad&Bjørne og Piratforlaget fusjonerte i januar i fjor, hadde vi en bli-kjent-sammenkomst. Der sa jeg at mitt mål var at vi i løpet av ett til to år skulle vinne noen priser. Riverton... Kritikerprisen... du vet. De som betyr noe! Og se bare nå!

Forhenværende pirat, nåværende forlagssjef i bergensbaserte Vig­mo­stad&Bjørke, Trine Kjær, ser ingen grunn til å skjule sin glede. I går ble Gard Sveen tildelt Glassnøkkelen, det vil si prisen for fjorårets beste krimlitterære verk i Norden, for «Den siste pilegrim». I april fikk han den norske krimprisen, Rivertonprisen, for samme bok.

Langsiktig vestlandsmafia

Det gjør Sveen til den andre debutanten som vinner både Riverton og Glassnøkkelen. Den første var Jo Nesbø i 1998, for «Flaggermusmannen».

- Gard er seriøs. Han jobber vanvittig hardt, og leverer kvalitet. For hans del betyr Glassnøkkelen flere salg til utlandet, for oss i forlaget betyr slike priser at vi for alvor tar del i konkurransen, sier Kjær til Dagsavisen.

Hun angrer ikke på at Piratforlaget fusjonerte med Vigmostad&Bjørke.

- Det ville vært rett uansett. Det norske Piratforlaget var hele tida pragmatiske. Vi ville gi ut bøker å få dem solgt, da som nå. Og så ønsket vi å bygge i bredden. Da trenger man en stor eier. Jeg liker at forlaget drives av «vestlandsmafiaen», utenfor Oslo. At ledelsen har strategier for langsiktige valg. Skal man satse på norsk litteratur, krever det langsiktig arbeid. For det er ikke så mye penger å tjene på det. Få norske forfattere selger mer enn 2000 eksemplarer, inkludert innkjøpsordningen, sier hun.

Lite likandes helt

Gard Sveen er et åpenbart unntak. Så langt har han solgt 36.000 eksemplarer av «Den siste pilegrimen», som hittil er oversatt til tysk, dansk og slovensk. En Glassnøkkel kan fort komme til å låse opp flere markeder.

Og over nyttår kommer neste bind om den langt fra udelt sympatiske politietterforskeren Tommy Bergmann, denne gang med mesteparten av handlingen lagt til nåtidsplanet.

- På debutboka var Per Bangsund redaktør. Han var en legende, men døde i november i fjor. Vi jobbet veldig tett. Da han døde, var det som den ene veggen falt ut. Å skrive er veldig personlig. Bra kjemi med redaktøren er utrolig viktig. Ikke alle redaktører ville beholdt Tommy slik han er, med de feilene han har. Men det sa Per, med en gang, at «de beholder vi». Jeg er glad for det. Og for at han ikke redigerte bort alt. «Pilegrim» er lang, men jeg ville at den skulle være sånn. Det er ikke hver dag en debutant får gi ut en bok på 520 sider, sier Gard Sveen til Dagsavisen, som poengterer at han også har et godt samarbeid med sin nye redaktør, Alexander Opstad.

- Nå har jeg dessuten lært mye av debuten som jeg tar med meg videre.

Nesbø-lokomotivet

Sveen og Kjær er rørende samstemte i sin lovprisning av utfordrende litteratur.

- Krim må tørre å utfordre leserne, slik annen litteratur gjør. Vold for voldens skyld er unødvendig. Man kan godt klippe bort de verst uttværende grusomhetene. Samtidig er det mange vonde og vanskelige liv der ute. Det fins mange nok politisk korrekte krimhelter med et alkoholproblem. Tommy skal være annerledes, sier Sveen.

«... enn Harry Hole», kunne han lagt til. For er det en alkoholisert, men politisk korrekt type norske krimlesere kjenner, er det jo nettopp han, Jo Nesbøs helt - eller antihelt - gjennom ti bøker så langt. Siden Sveen er andre forfatter som vinner Riverton og Glassnøkkel for debutboka, kommer førstemann Nesbø ofte opp. Uten at Sveen blir stresset av akkurat det.

- Det meste er skrevet før. Uten sammenligning for øvrig, så har Hemingway to forslag: Man kan gjøre noe ingen har gjort før, eller man kan gjøre noe som er gjort før mye bedre. Jeg synes det er veldig hyggelig å bli plassert i samme kategori som Jo Nesbø. Han får unødvendig mye kjeft for å være så populær. Det er nemlig ikke sånn at om han kun selger 200.000 i stedet for 400.000, så selger jeg de 200.000 imellom. Jo Nesbø er Jo Nesbø. Et lokomotiv som drar andre med seg, sier Sveen.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no

Nyeste fra Dagsavisen.no: