Bøker

Bukkene Bruse på gamlehjem

Alle barnehage- og småskolebarn kjenner «Bukkene Bruse på badeland», som på få år er blitt en moderne klassiker, elsket av barn og foreldre. Nå kommer oppfølgeren. Fra gamlehjemmet!

«KALLER DU MEG FOR EN PINGLEEE?!?!!!»

Hørt det før? Eller hva med «Ærta bærta buse, trollet ha‘kke truse»?

Har du unger eller barnebarn på ti år eller yngre, er sjansene veldig store for at replikkene er kjente. Og kjære. Og gjentatt en million ganger, av en høytlesende voksen eller husets unge håpefulle.

De stammer fra forfatter Bjørn F. Rørvik og illustratør Gry Moursunds barnebok «Bukkene Bruse på badeland».

Over 110.000

Boka har på kun fem år rukket å bli en moderne klassiker, nærmest et referanseverk, innen barnelitteraturen. Siden utgivelsen i 2009 er boka trykket i over 110.000 eksemplarer, fordelt på 21 opplag. Det har skjedd gradvis, over tid, ettersom barnehagene har oppdaget boka.

- Ingen ante at den kom til å bli noe mer enn en helt vanlig barnebokutgivelse. Ikke før jungeltelegrafen begynte å gå. Boka er blitt en stor hit i barnehagene, sier Gry Moursund.

I fjor ble den svenske oversettelsen kåret til årets beste barnebok hos våre naboer i øst, og her hjemme får stadig nye kull barnehagebarn stifte bekjentskap med en ny og moderne versjon av det klassiske eventyret om de tre bukkene som etter planen skulle gjøre seg feit - i Rørvik/Moursunds versjon på rømmevafler de kjøper oppå setra - men som velger å dra på badeland i stedet.

- Jeg har hørt om folk som har gjemt boka. Presset fra barna ble så stort, og de voksne orket ikke flere repetisjoner. Haha! sier Bjørn F. Rørvik.

Bruksbok

Det er et åpenbart kompliment fra hovedmålgruppa. Men også voksne setter normalt pris på de moderne Bukkene Bruse. I hvert fall de tusen første gjennomlesningene.

- Det er blitt en bruksbok. Teksten skal være lett å lese høyt, sier Rørvik.

- Det er det som fungerer så bra. Bjørn har skrevet sånn at folk føler seg som flinke lesere. Man kan gi karakterene ulike stemmer, spille roller. Når språket flyter, går det, sier Gry Moursund.

Ny trollstandard

Hun har tegnet bukker, harer, hester og andre dyr i bikini og badebukser, capser og ryggsekker, svømmebriller og pyntesløyfer.

- Gry sine tegninger er utrolig slitesterke. De er fulle av artige detaljer, ting man oppdager etter hvert. Masse humor, klare typer. En hest med bikini, for eksempel, det er jo kjempeartig! sier Rørvik.

For ikke å snakke om trollet. Det skumle, sinte trollet som kommer til badelandet for å lage bøll, men som møter en flau skjebne nederst i vannsklia - alt takket være Bukkene Bruses snartenkthet og handlekraft.

- Før «Badeland» var det Theodor Kittelsens troll som var standarden. Nå har trollet forandret seg. For små barn ser det ut sånn som Gry tegner det. Bukkene også. Bukker går ikke lenger på fire, men på to bein, og har ryggsekk og caps, sier Rørvik.

Barnestreker

Voksne lurer av og til på om illustrasjonene er laget av et barn.

- Bildene var et eksperiment. Jeg var veldig opptatt av barnetegninger på den tida. Ville lage noe med ting som barn har tilgang på. Fargestifter og tusj, klipp og lim. Men når jeg spør dem om de tror et barn har laget bildene, er ungene aldri i tvil: Dette er laget av en voksen, sier Moursund.

Gøy på gamlehjem

Hun måtte bruke tid på å ta igjen figurene fem år etter forrige bok. Men nå er oppfølgeren klar: «Bukkene Bruse vender tilbake». I den er badelandet lagt ned, og når bukkene skal til setra, er ikke trollet lenger å finne under brua. Han har nemlig havnet på gamlehjem, hvor han bruker dagene på å terrorisere de andre beboerne.

- Det er morsomt med hester i bikini. Men dyr med rullator er også gøy! Dessuten er det jo veldig overraskende at også troll kan havne på gamlehjem, sier Moursund.

Er de eldre enn 350 år, er de nemlig sikret plass. Selv om de ødelegger for de andre som bor der, for eksempel Gamle Ørn. Bukkene må ordne opp.

- Jeg liker best litt overraskende, uventede ting i bøker. Noe som er rart og merkelig, ikke bankers. Ting som ikke allerede gjort. Så er det jo bare å håpe at barna ser humoren også i denne, selv om bukkene er blitt litt eldre og handlingen kanskje er litt mørkere enn den forrige, sier Rørvik, selvsagt uten å røpe hvordan det går.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no

Forfatterbildet:

Det tok litt tid, men da barnehagene oppdaget «Bukkene Bruse i badeland», ble Bjørn F. Rørvik og Gry Moursunds billedbok en suksess. FOTO: ARNE OVE BERGO

Mer fra Dagsavisen