Bøker

Debutant vant Rivertonprisen

Forfatterdebutant Gard Sveen slo ut store navn som både Jo Nesbø og Nikolaj Frobenius i kampen om «den gylne revolver», Rivertonklubbens årlige pris for beste kriminallitterære arbeid.

- Å vinne denne prisen føles uvirkelig. For meg som debutant var det stort bare å bli nominert, sier en lykkelig prisvinner.

Gard Sveen mottok i går Rivertonprisen 2013 for sin bok «Den siste pilegrimen», gitt ut på forlaget Vigmostad og Bjørke. Boken handler om politietterforskeren Tommy Bergmann, som får beskjed om at noen studenter har funnet beinrester i Nordmarka. Disse viser seg å tilhøre tre skjeletter som stammer helt tilbake fra andre verdenskrig av. Dette leder Bergmann inn i en kriminalhistorie med røtter i faktisk norsk krigshistorie. For selv om boken er fiksjon, er «Den siste pilegrim» sterkt inspirert av historien rundt den langt ifra fiktive motstandsmannen Kai Holst.

Likvidering

- Offentlig tok Holst selvmord i Stockholm i 1945, men alle beviser tyder på at han heller ble likvidert av utenlandsk etterretningstjeneste, sier Sveen.

Han omtaler hendelsen som «et av de mørkeste kapitlene i norsk krigshistorie».

- Allikevel er det ikke veldig mange som kjenner til Kai Holst og hans skjebne, sier han.

Det trigget forfatterens skrivelyst. Til vanlig arbeider Sveen som seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet. Byråkratyrket er kanskje ikke hva folk flest forbinder med sitrende spenning, men forsvars- og krigshistorie, derimot, det hefter. Historisk litteratur har lenge vært dominerende blant de største salgsvinnerne i norsk litteratur. I det siste har særlig Jon Michelets bøker om krigsseilerne nytt stor suksess.

- Krigshistorie er jo helt utrolig spennende. Jeg pleier å kalle krig for det ytterste menneskelige drama, sier Sveen.

- Det får fram det beste og verste i mennesket. Mot, tapperhet, svik, barbari, alt! Det gjør krigshistorie til et glitrende utgangspunkt for å skrive fiksjon, sier forfatteren.

Serie

Undertittelen på «Den siste pilegrimen» er «En Tommy Bergman-krim». Som undertittelen antyder er dette altså første bok i en serie. Sveen kan avsløre at han allerede er godt i gang med bok nummer to.

- Om jeg jobber som en helt, vil neste bok forhåpentligvis være klar kort tid etter jul, sier han.

En tungsindig politietterforsker kan synes å være et fast innslag i det meste av nordisk politikrim. «Den siste pilegrim» er intet unntak. Allikevel mener Sveen at hans politimann skiller seg fra resten.

- Selv om den halvkontroversielle politimannen allerede eksisterer i mye litteratur, så vil jeg si at min politimann er noe mer enn en politisk korrekt fyr med et alkoholproblem, sier han.

- Jeg ønsket å utfordre leserne mine litt, så Bergmann har mer enn bare ett bristende karaktertrekk, for å si det sånn. Det var vanskelig å skrive ham ut, men veldig spennende, sier forfatteren.

Fornøyd jury

Else Barratt-Due har vært juryformann for Rivertonprisen 2013. Hun var svært fornøyd med årets fem finalister. Ikke minst med den heldige prisvinneren.

- Sveen har evnet å belyse en ukjent del av norsk krigshistorie, samtidig som han har skrevet en drivende god krim, sier hun.

Juryen mottok kritikk i fjor, da det ikke fantes en eneste kvinnelig forfatter blant de nominerte. I år var Sidsel Dalen nominert, men kun tre av alle 45 norske krimbøker som ble gitt ut i fjor var skrevet av kvinnelige forfattere.

- Jeg tror heldigvis ikke at dette er et symptomatisk problem, men at bølgen av kvinnelige krimforfattere går litt i rykk og napp. Allerede nå i år er det flere kvinnelige forfattere som har gitt ut krimbøker enn i hele fjor, sier Barratt-Due.

Hun er svært opptatt av at flere kvinner må skrive krim.

- Uten å generalisere voldsomt, så ser vi at kvinner ofte har andre innfallsvinkler enn menn, at de fokuserer mer på de mellommenneskelige relasjonene. Det mangfoldet er det viktig å bevare, sier hun.

oda.faremo.lindholm@dagsavisen.no

Rivertonprisen

Prisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Bokhandlerforeningen, Den norske Forleggerforening og De norske Bokklubbene.

Deles ut årlig, til forfatteren av beste norske kriminallitterære arbeid.

Ble i år delt ut for 40. gang.

Gikk sist til en kvinne, Unni Lindell, i 1999.

Selve prisen er en forgylt Nagant­revolver.

Årets nominerte var Jo Nesbø for «Politi», Sidsel Dalen for «21 dager», Robert Sørensen for «Smertens aveny», Nikolaj Frobenius for «Mørke grener» og Gard Sveen for «Den siste pilegrim».

Mer fra Dagsavisen