Bøker

Kubbe er hel ved

Kubbe holder koken i den tredje boka om å samle og systematisere ting.

Tegningene bærer konseptet. Fokuset på detaljer, troen på at små og store lesere synes det er nok å gå på utforskelsestokt på sidene, og dermed ikke trenger en rød tråd utover sjangeren «samlealbum».

BARNEBOK

Åshild Kanstad Johnsen

«Kubbes album om alt»

Gyldendal

Kubbe er, som navnet vel røper, en liten trekubbe. Han er veldig glad i å samle på ting. Slikt han finner i naturen, og slikt han finner i byen. Eller inni maskiner, for eksempel en bil han og bestemor skrur i små deler for å se hvordan den fungerer. Delene danderer Kubbe utover, og dokumenterer i kategorien «Mindre ting som hører til i større ting» i minneboka si.

«Kubbes album om alt» følger med andre ord i samme spor som de to foregående bøkene om den lille trestubben. «Kubbe lager museum» fra 2010 viste tegninger av fint kategoriserte ting - alt fra småstein til pinner, som Kubbe hadde funnet og systematisert, slik at alle vennene fra skogen og byen kunne komme og se skattene. I «Kubbe lager spetakkel» fra 2011 handlet det om musikk og korps, med detaljerte plansjer over musikkinstrumenter av alle slag.

Det var bøker med en slags fortelling: Kubbe samlet ting, fikk en idé om å vise dem fram, laget museum, og fikk besøk på museet. Eller, i spetakkelboka: meldte seg inn i korpset, ble satt til å spille solo siden bestemor i sin tid var en korpsstjerne, mislyktes, men laget til slutt musikk på annet måte i stedet.

«Kubbes album om alt» er imidlertid mindre handlingsorientert. I den grad den «handler om noe», er det vennskapet mellom Kubbe og granen Gran. Det er tegninger av Gran, av de grønne tingene Gran samler på, tegninger av vennenes respektive boliger - hvor de gjemmer seg for hverandre, av byen i nærheten, og av bestemors tekannesamling - hvor Kubbe og Gran igjen gjemmer seg blant dem. Dette er en myldrebok mer enn en fortelling.

Det er et enkelt og sårbart konsept, som står og faller på gjennomførelsen. Heldigvis står Åshild Kanstad Johnsen støtt. Tegningene har et sjarmerende håndlagd uttrykk. Rustikke uten å tippe over i det kunstig tilgjort barnslige. Fulle av detaljer, med lett gjenkjennbare hovedfigurer, selvsagt med Kubbe i spissen.

Det er vanskelig å beskrive uten at det høres kjedeligere ut enn det er. Men tegningene bærer konseptet. Fokuset på detaljer, troen på at små og store lesere synes det er nok å gå på utforskelsestokt på sidene, og dermed ikke trenger en rød tråd utover sjangeren «samlealbum». Kubbe har allerede rukket å bli en kjent figur, og bærer rollen som hovedperson uten problemer, søt og sjarmerende som han er. Det er godt gjort å gjøre en trestokk eller et grantre levende, men Kanstad Johnsen klarer det fint, ikke minst når hun spiller på nettopp dette at et grantre tross alt har et noe begrenset kroppsspråk og mimikk.

«Kubbes album om alt» er en bok som inviterer inn i et skapende univers. Kubbes oversikt over «ting jeg ikke klarer meg uten» inkluderer limstift, notatbok og blyantspisser - man aner et visst sammenfall mellom bokskaper og bokfigurs interesser her. Så også når grunnen til at han elsker bokhandelen ikke er god tilgang på fersk litteratur, men at det er stedet for nye fargeblyanter og tusjer. Boka oppmuntrer til kreativitet, til å lage ting selv, eller bruke øynene godt og observere ting når man er ute.

Kubbe finnes også som app, det vil si en interaktiv bok til bruk på nettbrett. Appen «Kubbe lager skyggeteater» ble nylig kåret til årets vakreste ebok. Den finnes ikke som papir, men er en ren digital utgivelse, der leserne kan ta på og flytte figurer, spille musikk, og se små animasjoner, samtidig som den forteller en historie.

Kubbe finnes dessuten som pappkrus og en rekke andre effekter, flere av dem spesiallagde til den japanske lanseringen av Kubbe-bøkene for noen år siden. Kubbe er big in Japan. Dessuten stor i Tyskland og en rekke andre land. Større kan han sikkert bli, om Kubbes mor ønsker det. Det er beviset på at det kan lønne seg å rendyrke det litt rare, slikt som ved første gjenfortelling virker litt merkelig og vanskelig å gripe. For alle elsker en liten kubbe, så lenge han er hel ved.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no

Tidligere utgivelseR

«Kubbe lager museum» (2010)

«Kubbe lager spetakkel» (2011)

«Kubbe lager skyggeteater» (interaktiv bildebok-app 2013)