Bøker

Denne boka blir bestselger

Sveitsisk-amerikansk krimthriller om kunst, kjærligheten og løgn har alle ingrediensene til å bli en bestselger.

Dagsavisen anmelder

ROMAN

Joël Dicker

«Sannheten om Harry Quebert-saken»

Oversatt av Gøril Eldøen

Pax forlag

En ung forfatter brakdebuterer, men får skrivesperre når han prøver å følge opp suksessen. Oppsøker i desperasjon sin gamle lærer og venn, det berømte forfatterikonet Harry Quebert. Når politiet finner liket av ei 15-årig jente som forsvant for 33 år siden i Queberts hage og Quebert arresteres, starter den unge forfatteren Goldman sin egen etterforskning. Etterforskningen som rører opp masse grums i det lille amerikanske lokalsamfunnet der Quebert bor, og som til slutt blir en bok med en svært overraskende slutt.

Slik kan boka som nå går sin seiersgang fra den ene kontinentale bestselgerlista til den andre, og som nettopp var gjenstand for en vanvittig budrunde mellom engelskspråklige forlag, oppsummeres. Suksessen er lett å forstå. «Sannheten om ...» handler om underdogen alle ønsker vel. Om varmt vennskap som prøves hardt. Den skisserer en rørende, forbudt kjærlighetsfortelling, og har klare trekk lånt fra drivende kriminalmysterier. Attpåtil lagt til den amerikanske landsbygda alle europeere tror vi kjenner fordi vi har sett den på film og TV og lest bøker derfra før. Alt dette skrevet i heilt streit prosa i en tilsynelatende stødig oversettelse.

Det er garantert suksess. Lettlest og lettlikt. Spennende og ikke så altfor klisjéfylt - bortsett fra et par av de mer marginale figurene, som den unge amerikansk-jødiske forfatterens mor, som kun maser om ekteskap og ryktebørs. Kunne definitivt vært både kortere og strammere i formen, og veivet tydeligere klar det patosfylte pompøse i de passasjene hvor mesterforfatteren Quebert deler skriveråd med sin protesjé Goldman, eller i passasjene som visstnok skal være hentet fra en Stor Amerikansk Klassiker innen litteraturkunsten. Men pytt sann. Den som liker krim og kjærlighet vil kose seg gjennom Joël Dickers 618-siders murstein. Vi andre kan alltids velge noe fra utenfor bestselgerlistene.