Bøker

Det beste norske er dikt

Brage-juryen har talt: Den beste norske skjønnlitteraturen er dikt. - Bra for Brage-prisen, mener lyriker Øyvind Rimbereid.

- Gratulerer til norsk litteratur! Endelig en normal sjangerfordeling i skjønnlitteraturen: Tre diktsamlinger og en roman! stråler Øyvind Rimbereid. At Stavanger-forfatteren var blant de nominerte til årets Bragepris, var ikke overraskende i seg selv. Den store overraskelsen er at tre av fire nominerte i klassen for skjønnlitteratur er diktsamlinger: Rimbereid med «Orgelsjøen», Ruth Lillegraven med «Urd» og Nils Chr. Moe-Repstad med «Teori om det eneste I/II». Bare Dag Solstad har i år skrevet en roman som når opp i Brage-sammenheng, mente juryen.

- Det er flott at Brage-prisen i år bryter med den vanlige oppmerksomhetsstrømmen, der det ser ut som romaner er det eneste som blir skrevet. Jeg blir nesten like glad for profilen på nominasjonene, som jeg blir for personlig å bli nominert, sier Rimbereid.

I fjor tok forfatter Cecilie Løveid til orde i Dagsavisen for en egen Bragepris for lyrikk. Det ble det ikke i år heller. Brageprisens «åpen klasse» går på rundgang mellom forskjellige sjangere, og blir i år delt ut til «faktabok for voksne» (se ved siden av). Sist det ble tildelt Bragepris for lyrikk som åpen klasse var i 2008, da gikk prisen til Øyvind Rimbereids «Herbarium».

- Jeg var med sist gang poesi var åpen klasse, og fikk prisen uten at det var noen bismak ved det. Men dikt er litteratur på samme linje som romaner. Dette er sunt også for Brageprisen, den viser selvstendighet, og at den ser hele det litterære bildet, understreker Rimbereid.

«Gullalder for norsk poesi»

Hans nye diktsamling, «Orgelsjøen», kom ut tidligere denne måneden og er allerede blitt framhevet av kritikere som et høydepunkt i årets bokhøst. Hans diktsamling «Solaris korrigert» fra 2004 ble kåret til ett av de 25 viktigste verkene i norsk litteraturhistorie, og han er nominert til Nordisk Råds litteraturpris to ganger. Tidligere i høst skrev Dagsavisen om «ny gullalder for norsk poesi», der både kritikere, forfattere og forleggere fortalte om en ny giv og mange sterke debutanter i norsk lyrikk. Flere har pekt på nettopp Rimbereid som en foregangsmann i den nye gullalderen for norsk poesi, med sine langdikt.

- Hvis jeg på noen måte har vært med på å gjenoppdage, eller reformulere, det lange diktet, og minne om den kolossale friheten diktet gir, er jeg glad for det. Diktet er vår frieste sjanger. Her går det an å fortelle alt som romanen forteller - minus alle viderverdighetene, sier Rimbereid.

Lillebror

De tre nominerte diktsamlingene er alle basert rundt lengre, fortellende dikt. Ruth Lillegravens «Urd» skildrer to kvinneskjebner fra begynnelsen og slutten av det 20. århundre, som veves inn i hverandre.

- Jeg er glad, overrasket og stolt over nominasjonen. Den motiverer for videre arbeid. Og det er gledelig å se at tre diktsamlinger er nominert. Kanskje diktsamlinger ikke velter bokhandlerdisker eller fyller avissider, men lyrikk har et publikum og vekker stor interesse på sin måte, sier Ruth Lillegraven.

Kristiansand-forfatteren Nils Chr. Moe-Repstad sitter i rullestol, etter en ulykke som 19-åring, og i sin Brage-nominerte diktsamling, hans sjuende, skriver han både om ulykken og tida etter.

- Jeg er beæret over å bli nominert, og glad for at tre diktsamlinger er nominert. I Brage-sammenheng blir lyrikken ofte en slags lillebror. Det er spesielt å bli nominert for denne boka, fordi den er så ambisiøs. Jeg har tatt en sjanse, det er en stor bok, et svært materiale, sier Repstad.

Seier for tegneserier

Brages andre store overraskelse var nominasjonen til Steffen Kvernelands tegneseriebiografi «Munch» i klassen for sakprosa. Det er første gang en tegneserie er nominert til Brage, utenom åpen klasse.

- Dette kom som lyn fra klar himmel. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle nå opp i Brage-prisen. Bare det å bli nominert er en seier for meg og en seier for norske tegneserier, sier Steffen Kverneland.

Brageprisen deles ut i regi av Den norske Forleggerforening, årlig siden 1992. Årets vinnerne utropes den 19. november.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen