Kultur

Bobby Womack død

Soulsangeren Bobby Womack døde fredag, 70 år gammel. Selv om han aldri ble så populær som han hadde fortjent var han en av de største legendene på sitt felt.

Bobby Womack gjorde et flott comeback de siste årene, både på plate og på konserter. I fjor sommer sto han på scenen både i Roskilde og på Rockefeller, og viste at stemmen fortsatt var overbevisende nok, selv om han var tydelig redusert helsemessig. Hans bortgang gjorde sterkt inntrykk i musikkverdenen i helgen. Blant dem som uttrykte sin respekt var The Rolling Stones: «Bobby Womack hadde stor påvirkning på oss. Han var en virkelig pioner innen soul og r & b, med sanger og en stemme som rørte millioner. På scenen hadde han en formidabel tilstedeværelse. Hans talent tok ham opp blant de største», skrev gruppa på Twitter.

Bobby Womack var bare ti år da han ga ut sin første singel med The Womack Brothers. Da brødrene, nå som The Valentinos, fikk kontrakt med Sam Cookes plateselskap var han blitt 16. Og 20 år gammel skrev han de største hitlåtene til The Valentinos, «Looking For A Love» og «It‘s All Over Now». Sistnevnte har imidlertid alltid vært mest kjent med The Rolling Stones, som umiddelbart laget en coverversjon i 1964. Med denne fikk de sin første singel på toppen av listene. De spilte «It‘s All Over Now» under sin opptreden på Werchter-festivalen i Belgia lørdag, som en ekstra hyllest.

Da Sam Cooke ble skutt og drept i 1964 giftet Bobby Womack seg raskt med hans enke. For raskt, mente mange. Han havnet litt på siden av det gode soulselskapet utover på 60-tallet. På 70-tallet kom han tilbake med sanger som «Across 110th Street», «Harry Hippie», «Looking For A Love» og «I Can Understand It». Der Womack spilte på hele sitt register, den følsomme forføreren, den politiske aktivisten, den sjelfulle poeten. Men han hadde også sine mørkere sider. Han pådro seg store narkotikaproblemer, og lenge så det ut som karrieren hans hadde stoppet opp i 1975. Mange mener likevel at Bobby Womack nådde sitt høydepunkt på 80-tallet, med albumtrilogien «The Poet», «The Poet II» og «So Many Rivers», med dyp balladesoul av fineste sort. Samtidig gjorde broren Cecil stor suksess sammen med sin kone Linda under navnet Womack & Womack, med sanger som «Love Wars» og «Teardrops». Cecil blir derfor ofte forvekslet med Bobby. Cecil Womack døde i fjor. Linda Womack var for øvrig Sam Cookes datter, og derved Bobby Womacks stedatter, for øke forvirringen ytterligere.

Bobby Womack gjorde flere comeback i årenes løp. På 90-tallet kom albumet «Resurrection», der The Rolling Stones betalte litt av gjelda ved å spille bak ham. Da vi anmeldte samlingen «Anthology» i 2006 skrev vi her i avisen at en eller annen stor rockestjerne burde forbarme seg over ham, og gi ham en ny vår. Vi ble bønnhørt! Bobby Womack hadde egentlig gitt opp musikken da Damon Albarn kontaktet ham i 2009 for gjesteopptredener med Gorillaz i forbindelse med et nytt album og ny turne. Albarn satte også Womack i gang med et nytt eget album, hans første på 18 år. Med den selvsikre tittelen «The Bravest Man In The Universe». Lyden hørte hjemme i et nytt århundre med alle sine spenstige påfunn, inkludert en duett med Lana Del Rey, men samtidig tok sangene vare på alle Bobby Womacks beste egenskaper. Med den store stemmen i innholdsrike, sødmefylte melodier.

Populærmusikken forandret seg mye stilmessig i de sju tiårene han laget plater, men Bobby Womack passet inn uansett. Han var en av de beste.

Mer fra Dagsavisen