«Blokk til blokk» på Norgesturné - fikk besøk av kronprinsen

Kronprinsregent Haakon var til stede torsdag for å se suksessforestillingen «Blokk til Blokk» før den legger ut på norgesturné med Riksteatret.

Av Eirik Husøy, NTB

– Denne forestillingen er for alle, fra blokk til slott, sier regissør Cici Henriksen til NTB.

Det er rapperne Don Martin, Fela og Castro som står på scenen. Handlingen springer ut fra deres oppvekst på Oslos østkant, men temaene har appell langt utenfor blokkene på Romsås, Grorud og Haugenstua, mener teatersjef Arne Nøst.

– Det er til forveksling likt det å vokse opp hvor som helst på den måte at venner og familie er viktig for eksempel. De fleste i Norge opplever en eller annen form for utenforskap, sier Nøst.

«Blokk til blokk» var en av de første forestillingene han bestemte seg for å sende ut på turné da han nylig ble sjef for Riksteatret.

Les også: Denne forestillingen bør bli obligatorisk

Ideen startet i 2016 da regissør Henriksen, som sammen med Hedda Sandvik har laget forestillingen, kom i kontakt med de tre rapperne fra Groruddalen. Hun har tidligere jobbet sammen med brødrene Felipe og Jonathan Orellana Castro, kjent som Fela og Castro.

– Manuset tok utgangspunkt i musikken deres og Groruddalen, sier Henriksen, som er kunstnerisk leder for SPKRBOX, en arena for urban scenekunst. De er opptatt av å løfte historier som ikke får så stor plass på scenen i dag.

Historien ble først satt opp en håndfull ganger på Det Norske Teatrets minste scene, før den solgte ut hovedscenen gang på gang. Nå skal den ut til hele Norge.

Fra Tromsø og Kristiansand, til Aksdal og Ørsta, skal forestillingen om oppveksten i blokk, identitet og tilhørighet spilles 24 ganger i løpet av den neste måneden.

Konsertforestillingen handler blant annet om gradvis å bli voksen, tørre å ta valg og være ærlig, ramser Nøst opp. Forestillingen er en kombinasjon av konsert og teater, og dette er langt fra noe tradisjonelt teaterstykke.

– Dette er ikke noe Ibsen. Dette er et reelt fortalt drama fra deres egne liv, sier Nøst.

Når forestillingen nå legger ut på turné, er det med håndsprit i lomma. En rekke smitteverntiltak er iverksatt for å sørge for at det er trygt for både publikum og omreisende i forestillingen.

Fra «Blokk til blokk» av og med Felipe Castro (t.v) Don Martin, og Jonatan Castro. Det Norske Teatret, 2018-19. Foto: Dag Jenssen/Det Norske Teatret

Felipe Castro, Don Martin og Jonatan Castro i «Blokk til blokk». Foto: Det Norske Teatret

Henriksen er spent på mottakelsen utenfor Oslo, men håper og tror det skal gå fint.

– Vi har hatt et veldig variert publikum. Noen kan være folk som kjenner seg veldig igjen i det som blir sagt på scenen, mens andre kan komme og ikke kjenne seg igjen i det hele tatt og nettopp derfor like å se det, for å forstå bedre, sier Henriksen.

Også nypremieren på «Blokk til blokk» på Riksteatret i Nydalen fredag 23. oktober får fint besøk. Da kommer kultur- og likestillingsminister Abid Raja for å ønske stykket godt tur ut på landeveiene.

Teppet går opp for turné-premiere i Fredrikstad 27. oktober.

Tidligere denne måneden hadde Don Martin og forfatter Zeshan Shakar premiere på et nytt teaterstykke: «Linje 5» på Rommen Scene, for Det Norske Teatret.  (NTB)

Les også: Dramatikk på linje 5 til Stovner (+)