Kultur

Bikinisak til PFU

Presseforbundsleder klager Costumes sak om redaktørvenninnes bikinidesign inn til PFU.

- Mediebransjen er ikke tjent med den utydeligheten som har oppstått her. Jeg har derfor bestemt meg for å klage Costume inn for PFU, sier Kjersti Løken Stavrum til Dagsavisen.

Hun er generalsekretær i Norsk Presseforbund, og har dermed en egen rett til å fremme saker til mediebransjens etiske organ, Pressens Faglige Utvalg (PFU), også der ingen føler at de presseetiske overtrampene har skadet dem personlig.

Bikinikolleksjon

Bakgrunnen er Costumes mai-nummer, der magasinet bruker 18 sider på å omtale en bikinikolleksjon laget av Jenny Skavlan, som er nær venninne med Costumes redaktør Vanessa Rudjord. Redaktøren har fått kritikk for å vie for stor plass i bladet til en venninne.

I april fikk Rudjord samme kritikk da en annen venninne, Pia Tjelta, fikk åtte sider i bladet for å vise fram sin nye kjolekolleksjon, og igjen for å vise fram sin egen leilighet i Costume Living, en leilighet som like etter ble lagt ut for salg.

- Jeg registrerer at mange andre redaksjoner ikke kjenner seg igjen i Costumes praksis. Jeg har snakket med mange representanter for ukes- og månedspressen, og de ønsker å følge Vær Varsom-plakatens retningslinjer, sier Stavrum.

Etiske spilleregler

Presseforbundslederen vil be PFU diskutere Costume sett opp mot Vær Varsom-plakatens punkt 2,3 som poengterer at «redaksjonelle medarbeidere må ikke ha oppdrag eller verv, økonomiske eller andre bindinger som kan skape interessekonflikter i sammenheng med deres redaksjonelle oppgaver. De må unngå dobbeltroller som kan svekke deres troverdighet. Vis åpenhet om forhold som kan påvirke redaksjonelle medarbeideres habilitet.»

- Journalistikk er mye, inkludert underholding, mote og trender. Men også de som skriver om denne typen stoff må forholde seg til de etiske spillereglene, sier Stavrum.

Forlagsdirektør Gry Bjørhovde i Bonnier Media, som gir ut Costume, sier til Dagsavisen at de avventer klagen før de uttaler seg, men at de fremdeles mener at oppslaget om Skavlans bikinidesign var innenfor de presseetiske spillereglene.

gerd.elin.sandve@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen