Rolf Lassgård sammen med filmens tre «løvekvinner», Ida Ursin-Holm (fra venstre), Aurora Lindseth-Løkka og Mathilde Hummervoll Storm.

Beundrer evnen til å satse

«Kommer jeg noensinne til å få gjøre noe i så store dimensjoner igjen», tenkte svenske Rolf Lassgård da han vandret rundt i «Løvekvinnen»-kulissene. Så fikk han spille mot Matt Damon i Lofoten.

 

HAUGESUND (Dagsavisen): Rolf Lassgård har vært en av Nordens mest benyttede skuespillere de siste årene, på tvers av landegrensene. For regissør Vibeke Idsøe var han førstevalget til å spille rollen som stasjonsmesteren Gustav Arctander.

– Det jeg likte med historien var følelsen av å gå tilbake i tida, og samtidig den spesielle stemningen i en liten stasjonsbygning og et lite samfunn for hundre år siden, langt nord i verden. På en måte var det den egoistiske grunnen til at jeg ønsket å gjøre filmen, sa Lassgård til Dagsavisen i Haugesund, der filmen basert på Erik Fosnes Hansens roman «Løvekvinnen» åpnet Den norske filmfestivalen.

Filmen følger det unge livet til Eva, som blir født med hår over hele kroppen, noe som gjør at mange, inkludert faren, opplever henne som skremmende og annerledes.

– Den andre og mer utfordrende grunnen til å ta rollen lå i at jeg fikk anledning til å vise følelsene til en mann som har svært vanskelig for å vise følelser. Han går fra å fornekte sin egen datter til etter hvert å oppleve en stor kjærlighet, sier Lassgård.

Dagsavisen anmelder «Løvekvinnen»: Striglet og tradisjonell

Holder inne

– I tidligere tider ble gjerne slik farsskikkelser fremstilt som ondskapsfulle. Her har man i stedet er farskarakter med mange nyanser, forklarer Lassgård.

– Ser du noen likheter mellom utenforskapet slik man møtte det for hundre år siden, og dagens oppfatninger om annerledeshet?

– Det er nok slik at utenforskap fortsatt finnes fordi vi er redde for det som er annerledes. Den usikkerheten vi føler, den hindrer oss fra å kommunisere. Dette er mekanismen når min karakter holder følelsene inne, og det tror jeg fortsatt er en mekanismen i møtet med det som er annerledes, selv om mye også har forandret seg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Dag

I Norge er Rolf Lassgård mest kjent for rollen som mannen som forsøker å sette den desillusjonerte samlivsterapeuten Dag sin tristesse i perspektiv, i tv-serien med samme navn, samt for den nylige suksessen «En mann ved navn Ove».

– Opplever du Norge som en annerledes filmnasjon enn Sverige?

– De siste årene har jeg opplevd at dere satser mer i Norge, mener Rolf Lassgård.

Etter innspillingen av «Løvekvinnen» har han vært med på enda en filminnspilling i Norge, men da i et internasjonalt prosjekt, som en del av den absurde, amerikanske storbudsjett-fantasien «Downsizing», som er delvis finansiert med norske penger gjennom ordningen med statlig refusjon av innspillingsutgifter i Norge for internasjonale produksjoner. Filmingen fant sted i Lofoten og Lassgård har flere scener mot Matt Damons hovedrolle.

– Han og alle de andre på filmen var utrolig begeistret for Lofoten. Man føler seg hensatt til naturens opprinnelse der oppe, og det er jeg overbevist om at man vil se i den ferdige filmen også, sier Rolf Lassgård til Dagsavisen.

Les også: Tapte mot «Snømannen»