Kultur

Bertheussens vesker: – Fælt å sitte og se på

«Ways of Seeing»-regissør Pia Maria Roll mener Laila Anita Bertheussens spøkefulle bruk av vesker i rettssalen vitner om at hun ikke tar saken alvorlig.

– Tiltalte har vist med sine vesker og sin oppførsel i retten at hun ikke tar dette alvorlig. Det er fælt å sitte å se på, sier Pia Maria Roll til Dagsavisen.

Vesker med budskap

Straffesaken mot Laila Anita Bertheussen tok slutt i går, etter snart sju uker i rettssal 250 i Oslo tingrett. «Ways of Seeing»-regissøren vitnet selv i retten 14. oktober. Siden har hun jevnlig sittet i rettssalen, den siste uka hver eneste dag.

Les også: – Nei. Jeg angrer ikke på grepet med filmingen

Som så mange andre har Roll lagt merke til tiltaltes bruk av egendekorerte vesker som hun gjerne plasserer godt synlig foran NTBs fotograf. I går var det en veske med bilde av en rykende revolver og en oppramsing av bevisene i straffesaken mot seg, ifølge NTB. Tidligere i uka hadde Bertheussen med seg en veske som tydelig var en kommentar til språkekspert Sylfest Ljomheims oppfatninger om menns bruk av ordet «tisse». «Skyldig i å ha tisset. Pesspreik sier nu æ», sto det på Bertheussens veske.

Søksmål?

Veldig mange spør Roll om hun hva hun syns om aktors påstand om to års ubetinget fengsel for den tiltalte. Dagsavisen spør også om det.

– Jeg har ikke lyst til å si noe om hva jeg mener om det. Hun får uansett ikke noen dom eller straff for det hun har gjort mot oss i teatret, sier Roll, som ikke kan utelukke at hun og teaterkompaniet går til sivilt søksmål mot Bertheussen når dommen har falt i midten av desember. På direkte spørsmål fra Dagsavisen om hun og teaterkompaniet vurderer å gå til privat søksmål Roll:

– Det har vi ikke tatt stilling til ennå.

En ny tid

For selv om en historisk rettssak er over, mener Roll at det ikke er over for henne og teaterkompaniet. Hun har mange tanker om det hun har vært vitne til i retten, særlig den siste uka. et er tidligere justisminister Tor Mikkel Wara som regnes som fornærmet i saken, ikke «Ways of Seing»-kompaniet.

– Det har vært en situasjon som har blitt tydeligere nå etter sluttprosedyrene til både aktoratet og forsvaret, som peker på det faktum at Bertheussen ikke er tiltalt for den forbrytelsen som motiverte henne, som var å ta oss, sier Roll, som tror dette er noe som peker framover:

– Dette er en ny måte å trakassere på, som er spesifikk for vår tid. Det er noe vi, og ikke minst jussen, ikke har fått helt grep om, mener Roll.

– Det handler om anonyme grupper, falske profiler, stråmenn, manipulering av pressen, bruk av kommunikasjonsbyråer, det at du kan trakassere og mobbe folk du er uenig med. Alt dette kan få enorme konsekvenser for dem som blir utsatt for det, men det er vanskelig å behandle juridisk.

Les også: Forsvarerne ber om full frifinnelse

«Er det lov»?

Regissøren spør seg:

– Er det sånn at det er lov å gjøre det hun har gjort mot oss? Hva med neste gang noen vil gjøre det samme, og ønsker å drive en hetskampanje mot alle som irriterer dem, det være seg kritiske kunstnere, journalister, forfattere eller forskere. Er det sånn at det er greit?

Roll peker på det som har kommer fram i rettssaken disse ukene, at Bertheussen gjorde bruk av Frp, Human Rights Service (HRS) og landets ledende politikere for å stoppe teatergruppen og stykket «Ways of Seeing».

– Vi ble anklaget for terror, at vi truet demokratiet, at vi gjorde hverdagen til landets politikere vanskelig. Dette er den nye tidas potensielle mulighet til å undertrykke dissidenter og maktkritikere, mener Roll, som slår fast at selve stykket skal leve videre, først på Trøndelag Teater, seinere kanskje på Det Norske Teatret (DNT).

Les også: De lagde stykket som rystet staten. Nå starter rettssaken

Mer fra Dagsavisen