Politikk

Ber Widvey 
om tid

I dag inviterer kulturministeren til innspillsmøte om pressestøtten.

Det er i ettermiddag at ulike medieaktører samles hos Kulturdepartementet for å komme med innspill om utforming av pressestøtten videre. Kulturminister Thorhild Widvey (H) har hele tida vært klar på at hun ønsker å gjøre endringer for å skape mer digital innovasjon og mer bærekraftige aviser.

Onsdag kom nyheten om at ESA godkjente plattformnøytral pressestøtte, og det er Mediebedriftenes landsforbund (MBL) glade for.

Når de skal komme med innspill på møte i dag, ber de først og fremst om at kulturministeren ikke må ha hastverk.

Må få virke

- Vi er opptatt av at pressestøtten er et virkemiddel som virker. Vi har et stort mangfold av mediehus i Norge. Men nå er det viktig at den nye plattformnøytrale ordningen får virke skikkelig, og at man ikke reduserer nivået for pressestøtten, sier administrerende direktør i MBL, Randi Øgrey.

ESA har godkjent at den nye ordningen får virkning i år og Widvey varsler at det i løpet av kort tid vil bli vedtatt en ny forskrift om produksjonstilskudd som vil endre på hvem som kvalifiserer for å få pressestøtte, skriver NTB.

Men i overgangen til mer digitalisering er hver krone avgjørende, forteller Øgrey.

- Det er mange som mottar små, men viktige beløp i pressestøtte, og det er helt avgjørende for omstillingen at de fortsatt mottar dette. Vi er blant verdens mest avislesende folk, og de små avisene er viktige for lokaldemokratiet, sier Øgrey.

Flere endringer

Kulturdepartementet foreslo først i tillegg til å gjøre støtten plattformnøytral at man skulle endre opplagsgrensen til nummer én- og aleneaviser fra 6000 til 4000, samt innføre et støttetak på 40 millioner kroner. Dette droppet departementet da de sendte inn endringsforslaget til godkjenning i ESA. Men disse endringene skal behandles videre i Stortinget.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen