Kultur

Ber Widvey gjøre endringer i styret

Musikere, tekstforfattere og komponister reagerer sterkt på sammensetningen av styret som skal vedta tildelinger av 36,7 millioner kroner til musikk, scene og film i 2015.

I løpet av årets første måneder har Kulturdepartementet og minister Thorhild Widvey (H) utnevnt nye styrer for Fond for lyd og bilde og Fond for utøvende kunstnere. Nå reagerer musikere og komponister på sammensetningen av styret for Fond for lyd og bilde, som i 2015 skal vedta tildelinger innen musikk, scenekunst og film på over 36 millioner kroner. Årsak: Representanter for opphavsrettighetsorganisasjonene i styret er to stykker fra Norske Billedkunstnere.

– Dette er merkelig, for størsteparten av fondet går til musikk og film. Da er det rart av det er gjort et slikt utvalg, sier forbundsleder for Musikernes Fellesorganisasjon (MFO), Hans Ole Rian til Dagsavisen.

Spilte inn

Man kan søke om støtte fra Fond for lyd og bilde til blant annet produksjon og formidling av lydopptak, konsertvirksomhet, komponering, produksjon og formidling av scenekunstforestillinger, manusutarbeidelse, produksjon og formidling av kortfilm og dokumentarfilm, produksjon og formidling av foto og bildekunst. Det er ulike fagutvalg som vurderer søknadene, før de kommer med en innstilling som styret må ta endelig stilling til.

Ledelsen i styret oppnevnes direkte av Kulturdepartementet, mens de andre representantene oppnevnes på bakgrunn av innstillinger fra opphavsrettighets- og utøverorganisasjonene.

– Vi spilte inn forslag som ikke har blitt tatt hensyn til, og vi lurer på hvem som har bestemt sammensetningen av styret, og det er byråkratene i departementet, eller om det er en politisk bestemmelse, sier Rian.

Ber om endring

Norsk Komponistforening og Norsk forening for komponister og tekstforfattere ber om at Kulturdepartementet ser på muligheten for å gjøre endringer i styret. De skriver i et brev som Dagsavisen har fått tilgang til: «I forbindelse med styrets arbeid og de oppgaver som skal ivaretas, er det nødvendig med en blanding av kompetanse og erfaring blant styremedlemmene. Vi undres derfor over at de to faste styremedlemmene som representerer opphavsrettsorganisasjoner er oppnevnt fra Norske Billedkunstnere. Når begge styremedlemmene kommer fra samme interesseorgan har ikke utvalget tilstrekkelig kunnskap i forhold til de kunstnerorganisasjonene de skal representere».

Rian fra MFO bekrefter at deres bekymring også handler om hvilken kompetanse styret har til å vedta tildelinger.

– Det er viktig med en så bred kompetanse som mulig. Fond for lyd og bilde er et svært viktig fond for norske kunstnere og for våre medlemmer, sier han.

Dagsavisen har forsøkt å få kommentar fra Kulturdepartementet, men ikke lykkes.

Det nye styret

Dette er det nye styret for Fond for lyd og bilde:

Leder: kulturentreprenør Stein Bjelland, Stavanger

Varamedlem: direktør Tone Winje, Harstad

Representanter for produsentorganisasjoner:

Medlem: Øyvind Sauarlia, Notodden, FONO

Medlem: Trude Refsahl, Rådal, Produsentforeningen/Virke

Varamedlem: Gary Cranner, Stavanger, Produsentforeningen/Virke

Varamedlem: Hildegunn Olsbø, Oslo, IFPI

Representanter for opphavsrettsorganisasjoner:

Medlem: Karianne Stensland, Trondheim, Norske Billedkunstnere

Medlem: Trygve Luktvasslimo, Vefsn, Norske Billedkunstnere

Vara: Bjørn Bolstad Skjelbred, Oslo, Norsk Komponistforening

Varamedlem: Stein Versto, Vinje, Den norske Forfatterforening

Representanter for utøverorganisasjoner:

Medlem: Karin Stautland, Bergen, Norsk Skuespillerforbund

Medlem: Hans Mathisen, Sandefjord, GramArt

Varamedlem: Toni Usman, Oslo, Norsk Skuespillerforbund

Varamedlem: Christine Thomassen, Oslo, Musikernes Fellesorganisasjon

Mer fra Dagsavisen