Trine Skei Grande minner om at de borgerlige lederne i fjor sa at de ønsket statlig støtte til nytt Munch-museum. FOTO: BERIT ROALD/ NTB SCANPIX

Ber statsministeren rydde opp

At kulturminister Thorhild Widvey (H) i gårsdagens Dagsavisen ikke ville svare på om hun vil bidra til byggingen av nytt Munch-museum skaper sterke reaksjoner fra Venstre-leder Trine Skei Grande og tidligere kulturminister Hadia Tajik.

- Jeg ble ordentlig sint da jeg så dette. Dette ser ut som løftebrudd og det liker vi ikke, sier Trine Skei Grande til Dagsavisen.

Det var i Dagsavisen i går at kulturminister Thorhild Widvey (H) ikke ønsket å svare ja eller nei på om Kulturdepartementet under hennes ledelse vil bidra med penger til nytt Munch-museum.

- Vi er klar over at den forrige kulturministeren signaliserte tidlig i valgkampen at hun under visse forutsetninger var åpen for statlig støtte. Vi har ikke per i dag grunnlag for å svare på spørsmålet om eventuell statlig støtte til byggingen av det nye Munch-museet. Vi trenger et ferdig forprosjekt med tilhørende kvalitetssikret kostnadsramme. Det ønsker vi velkommen, og skal da komme med regjeringens konklusjon, skrev Widvey i en epost til Dagsavisen.

 

Lovet støtte

Dette får Venstre-leder Trine Skei Grande til å reagere. Hun mener statsministeren må rydde opp, dersom kulturministeren gjør det kjapt selv.

- Jeg håper at hun veldig fort avklarer dette og tar en telefon til kulturbyråden i Oslo. Hvis ikke må jeg be både Siv og Erna om hjelp. Vi var enige om dette lenge før Hadia Tajik kom på banen og lovte støtte. Jeg håper jeg slipper å ta den telefonen, sier Grande.

Det var i mars i fjor at daværende kulturminister Hadia Tajik (Ap) lovet statlig støtte til et nytt Munch-museum på den betingelsen at Oslo bystyre ble enige om hvor museet skulle ligge. Dette hadde vært en konfliktsak helt siden Frp trakk seg ut av Byrådet og samtidig trakk sin stemme til Lambda-alternativet.

Kort tid etter Tajiks lovnad kom Byrådet og SV til enighet om en bytteavtale der Munch-museet ble lagt til Bjørvika mens Tøyen fikk garantier om et løft. Hadia Tajik mener også at Widvey burde kunne svare på om hun vil støtte et nytt Munch-museum eller ikke, selv om hun ikke har en kvalitetssikret kostnadsramme foran seg.

- Svaret fra Kulturministeren er overraskende diffust. Hvorfor klarer ikke Kulturministeren svare på om hun mener at et nytt Munch-museum er et nasjonalt kulturbygg, og om hun vil stille opp med statlige midler, spør Tajik.

 

Les også Dagens leder på Nyemeninger.no

 

- Rart

Det var ikke bare Tajik som viftet med penger til nytt Munch-museum i fjor. Trine Skei Grande viser til oppslag i Dagbladet 14. februar, der de borgerlige lederne sto sammen om et ønske om statlig støtte til nytt Munch-museum.

- Munch er en av våre aller fremste nasjonale kultursymboler, og det mener jeg staten må legge til rette for, sa Frp-leder Siv Jensen til Dagbladet. Statsminister Erna Solberg, var litt mer tilbakeholden i samme intervju.

- Munch er et nasjonalt ikon. Selv om det var Oslo kommune som fikk gaven en gang i tiden, så er det ikke unaturlig at staten kan bidra, sa hun.

Trine Skei Grande forteller at det aldri har vært noen tvil om hvor de borgerlige partiene står i dette spørsmålet.

- Både Siv Jensen og hennes bakland, som Carl I. Hagen for eksempel, har vært klare på at de har ønsket statlig støtte. Vi ser også hvordan staten bidrar til kulturbygg ellers i landet, og da vil det være rart om ikke det samme gjelder for et nytt Munch-museum, sier Grande.

 

Kan svare

- Men Widvey sier hun ønsker å se kostnadsrammene først. Er ikke det naturlig?

- Statsråder kan likevel komme med noen verdimeldinger. Hun kan avklare om hun vil støtte eller ikke, og heller komme tilbake til summen, sier Grande.

Hadia Tajik mener det bør være en selvfølge at staten bidrar med penger til nytt museum.

- Så får spørsmålet om hvor mye staten kan bidra med avventes til man har en kvalitetssikret søknad fra Oslo kommune, men intensjonen om å stille opp er det mulig å signalisere allerede nå, hvis man mener det er viktig nok. I alle fall var det viktig nok til at Oslo kommune selv etterspurte en slik støtte i fjor, og de fikk det av meg, sier Tajik.

Kulturministeren sier fra Tromsø: - Jeg har hatt kontakt med statsminister Erna Solberg og kan forsikre om at vi fortsatt er positive til et Munch-museum. Kulturdepartementet vil vurdere søknaden når den eventuelt foreligger. Først må Oslo få ferdig forprosjekt med tilhørende kvalitetssikret kostnadsramme og det må gjøres bindende vedtak i Oslo kommune om å realisere Lambda.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no