Kultur

Ber om ny kulturmelding

Bred enighet om forslag fra Kulturrådet til ny stortingsmelding om kultur. – Helleland bør ta initiativet nå, mener KrF.

– Ingenting ville vært bedre enn om Linda Helleland selv tok initiativet og sa: En ny stortingsmelding om kultur er viktig. Dette vil jeg sette i gang, sier Geir Jørgen Bekkevold, kulturpolitisk talsmann i KrF og medlem av kulturkomiteen.

Det var ledelsen i Norsk kulturråd som tok initiativet tidligere denne uka gjennom en kronikk publisert på NRK Ytring med tittelen : «Gi oss en kulturmelding». «Det er på høy tid at kulturministeren reiser debatten om en kulturpolitikk for framtida», påpeker kulturrådets leder Tone Hansen og nestleder Anne Oterholm i sin kronikk. De viser til at det tidligere er lagt fram stortingsmeldinger om kulturfeltet for hvert tiår: «Kulturpolitikk for 80åra», 1981-82, «Kultur i tiden», 1991-92, og «Kulturpolitikk fram mot 2014», 2002–2003.

«Så sluttet meldingene å komme», påpeker Kulturrådet-lederne.

Allerede ved regjeringsskiftet i 2013 etterlyste Kulturrådet en ny kulturmleding: - Savner den helhetlige gjennomgangen av kulturpolitikken i Stortinget

Åtte punkter

– Det ble åpenbart for meg da jeg kom inn som leder i Kulturrådet at det er behov for langsiktig tenkning i kulturpolitikken, sier Tone Hansen, som tiltrådte som ny leder for Norsk kulturråd i 2016, og er direktør for HenieOnstad kunstsenter.

– Det er store regionale prosesser i gang med flytting av kulturinstitusjoner som til dels virker tilfeldige – for eksempel museumsseksjonen til Bodø. Da har vi behov for en nasjonal politikk for kulturinstitusjonene, sier Hansen.

I kronikken lister hun opp åtte punkter for en ny kulturmelding, inkludert kunstfag i skolen, kultureksport, og styrking av eksisterende kunst- og kulturfaglige miljøer.

– Kulturfeltet er stort, med en kulturmelding som har en helhetlig perspektiv kan kulturfeltet lettere trekke sammen, og skape stolthet rundt kunst og kultur som skapes i Norge, sier Hansen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Bylarm-debatt

– Det er 14 år siden siste stortingsmelding om kultur. Den ble lagt fram av KrFs kulturminister Valgerd Svarstad Haugland. Den var viktig. Nå er det på høy tid med en ny stortingsmelding om kultur. Vi trenger å løfte kulturen og vise en retning for kulturpolitikken framover. Og dette må være en stortingsmelding basert på innspill fra kulturlivet selv, det skal ikke være noe vi politikere sitter og skriver, sier Geir Jørgen Bekkevold.

Han var blant paneldeltakerne på Bylarms kulturpolitiske debatt onsdag ettermiddag: «Den store kulturpolitiske debatten: Kultur-Norge mot 2021. Hva vil partiene med norsk kulturpolitikk i neste stortingsperiode?». Alle stortingspartiene var representert i panelet, og det var bred tilslutning til Kulturrådets ønske om ny kulturmelding fra både Senterpartiet, MDG, V, SV, KrF og Arbeiderpartiet.

Etter at Svarstad Haugland la fram kulturmeldingen i 2003, har vi hatt fem kulturministre - tre av dem fra Ap og to fra Høyre: Trond Giske, Anniken Huitfeldt, Hadia Tajik, Thorhild Widvey og Linda Hofstad helleland.

På tide

– Det er på tide med en ny stortingsmelding om kultur. Man trenger kulturmeldinger jevnlig, sier Ola Elvestuen (V).

– Er det flertall på Stortinget for å be kulturministeren begynne dette arbeidet, kan vi starte i denne stortingsperioden. Ellers kan dette bli en oppgave for neste kulturminister, sier Bekkevold.

– En bred stortingsmelding om kultur er en god idé. Kunst- og kulturlivet fortjener definitivt en slik offentlig politisk diskusjon om kulturens verdi og kulturpolitikkens retning. I den grad dagens regjering har noen plan for kulturen, tar den kulturfeltet i feil retning, mener kulturpolitisk talsperson Anette Trettebergstuen (Ap).

Les også: Publikumsrekord for norsk film

Vinterferie

Kulturdepartementet viser til at kulturminister Linda Hofstad Helleland er på vinterferie. Statssekretær Bård Folke Fredriksen kommenterer saken slik:

«Vi er klar over ønsket om en stortingsmelding. Vi er helt enige i at det trengs en helhetlig gjennomgang og en debatt om fremtidens nasjonale kulturpolitikk. Hvilken form som er hensiktsmessig for en slik gjennomgang vil vi måtte komme tilbake til».

– Det var et tørt svar, repliserer kulturråd-direktør Tone Hansen.

Les også: Skal telle kvinneroller i norsk film

Mer fra Dagsavisen