Film

Ber om debatt om aldersgrenser

Ungdomsfilmen «The Hunger Games» får Barneombudet til å be om debatt rundt aldersgrenser på film.

I en dystopisk framtidsstat tvinges 24 ungdommer på mellom 12 og 18 år til å kjempe til døden i en direkteoverført TV-sending. Historien er hentet fra ungdomsbøkene «The Hunger Games» som har solgt millioner på verdensbasis og har et sammenlagt opplag på hele 80.000 her i Norge. Selv om ungdommer har svelget framstillingen av barn som tvinges til å drepe jevngamle i bokform, hersker det nå uenighet om filmatiseringen er for brutal. I USA har filmen fått anbefalt aldersgrense PG-13, som betyr at foreldrene er sterkt advart om at filmen inneholder scener som kan være uegnet for barn under 13. I Norge har medietilsynet gitt filmen 11-årsaldersgrense, som betyr at barn helt ned i 8-årsalderen kan se filmen i følge med foreldre. «Filmen inneholder flere voldshandlinger og scener med døde personer. Da disse er lite nærgående skildret og foregår i et til dels urealistisk univers, får filmen 11-årsgrense. Egnethet: Ungdom fra 13», sto det i Medietilsynet begrunnelse. Det har flere reagert på.

Klaget til Barneombudet

Kinosjefen i Fredrikstad, Jørgen Søderberg Jansen, mener filmen bør ha minst 15-års aldersgrense. Han har klaget inn Medietilsynets vurdering til Barneombudet. «Noen tror kanskje de skal se en film som minner om Narnia, at det er idyll i en science fiction-setting. Men dette er et Narnia der alt går galt. (...) Det er barn som dreper hverandre med våpen eller med bare nevene. Og en «forstilling» av død, fordi du ikke ser kniven», sa han til Fredriksstad Blad tidligere denne uken.

I går var Barneombudets rådgivere Knut Haanes og Sidsel Bjerke Hommersand på filmvisning av «The Hunger Games». I går kveld sendte Barneombudet over sin vurdering til Medietilsynet og Klagenemnda hvor de oppfordrer til ny debatt rundt aldersmerking av film i Norge.

Forvirrende

Barneombudets rådgivere valgte å ikke gå i detalj på filmens innhold, men mener det er spesielt at Medietilsynet har anbefalt filmen for ungdom fra 13 år, som er to år over den satte aldersgrensen. «Det oppleves som problematisk, og også som et forvirrende signal overfor publikum», står det i vurderingen.

Samtidig sier de seg enig med Medietilsynet om at filmen egner seg best for 13-åringer og oppover, men stiller seg samtidig spørrende til om den er noe for en 11-åring, eller eventuell 8-åring med følge.

«Derfor oppfordres Klagenemnda til å se filmen og gjøre en egen vurdering. Med bakgrunn i dette oppfordrer Barneombudet igjen myndighetene til å ta en ny diskusjon rundt aldersgrensene i Norge.»

I vurderingen nevner de også at «The Hunger Games» er laget med tanke på et amerikansk marked, som opererer med andre aldersgrenser enn Norge.

Etterlengtet film

Forfatter Suzanne Collins heltinne Katniss har blitt idolet til millioner av lesere verden over. Selv om bøkene og filmen markedsføres for ungdom, har den i likhet med «Harry Potter» lesere som er både yngre og mye eldre enn kjernepublikummet. Det siste året har ihuga fans telt ned dagene til den store premieren på første film av den populære trilogien. Det kan nok tenkes at flere foreldre må ta stilling til om de skal la sine barn ta turen inn i kinomørket de kommende dagene.

- Vi må forholde oss til sensuren Medietilsynet har satt. Vår oppgave blir derfor å informere kinopublikummet på en skikkelig måte. Foreldre som er usikre kan lese hva filmen handler om eller se den alene først. De som er fans kjenner historien så godt at de vet hva som venter dem, sier Christin Berg som er programdirektør i Oslo Kino.

inga.semmingsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen