Scene

Ber for teatret

Byrådet må ikke kutte i bevilgningene til Oslo Nye. Det vil ramme teatertilbudet i hoved-staden, advarer Oslos teatermiljø.

Det er fagforeningene og organisasjonene til ansatte ved Oslo Nye Teater som retter en advarende pekefinger til bystyrepolitikerne, kort tid før byrådet skal legge fram den nye eierstrategien for Oslo Nye.

Advarer mot kutt

- Oslo Nye Teater er det teateret som formidler historiene fra og for Oslo. Det tar pulsen på byen på en måte de nasjonale institusjonene og de kommersielle privatteatrene ikke gjør, skriver de åtte scenekunst-organisasjonene i et felles brev rettet til bystyret i Oslo.

Skuespillerne, dramatikerne, musikerne og andre teaterarbeidere mener Oslo kommune må opprettholde bevilgningen til Oslo Nye, inkludert kompensasjon for lønns- og prisvekst. Teatret er allerede i en økonomisk situasjon med små marginer. Selv en beskjeden reduksjon vil få dramatiske negative konsekvenser for teatrets kunstneriske profil, advarer scenekunstnernes organisasjoner.

Centralteatret

En reduksjon i bevilgningen vil blant annet ramme Centralteatret, som er viktig for Oslo Nye Teaters totale mangfoldige profil. Stengte dører på Centralteatret rammer Oslo Nye, som vil bli nødt til å skrinlegge alle mindre forestillinger for små grupper. Dette vil igjen gi et mindre mangfoldig teatertilbud i byen, ettersom Oslo Nyes hovedscene må prioritere kommersielle, mer økonomisk gangbare forestillinger. Kutt i bevilgningene vil dermed føre til en repertoarpolitikk mindre preget av kunstneriske sjanser og satsing på nye scenekunstnere. Færre antall scener vil også gjøre det vanskelig for Oslo Nye å utnytte teatrets kunstneriske ressurser fullt ut, heter det i brevet fra scenekunstorganisasjonene adressert bystyret i Oslo.

Byrådet skal legge fram en eierstrategi for Oslo Nye innen 1. oktober.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen