Oppfordrer norske artister til å støtte syriske flyktninger: Åge Aleksandersen & Sambandet og Violet Road - Håkon Rundberg er nummer tre fra høyre. FOTO: FRA FACEBOOK.COM/AGEALEKSANDERSEN

Ber artister engasjere seg for flyktninger

Over 1.600 delte Åge Aleksandersens oppfordring til artister om å støtte syriske flyktninger. I morgen er det støttekonserter i Oslo og Tromsø.

– Bildene vi har sett i det siste har vært forferdelige, og berørt oss alle. Vi sitter her oppe ved Nordpolen og tenker: Hva kan vi gjøre? Dette pratet vi om da vi spilte i Kirkenes i helga, og tenkte vi ville bidra med noe selv, og prøve å få flere med.

Dette forteller låtskriver Håkon Rudberg i bandet Violet Road, som den siste tida har vært på norgesturne sammen med Åge Aleksandersen.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Søndag kveld la Violet Road og Åge Aleksandersen ut et innlegg på Aleksandersens Facebook-side, som har over 130.000 følgere: «Vi føler oss alle så maktesløse, men prøver å hjelpe der vi kan. Violet Road og Åge og Sambandet ønsker derfor å bidra på vår måte: Vi gir 10.000,- hver av honoraret fra helgens spillejobber til Norsk Folkehjelps arbeid for å bedre situasjonen for flyktningene. Vi håper resten av artist-Norge kan la seg inspirere, og bidra med en slant, uansett størrelse (..) Del og lik gjerne», het det i innlegget, undertegnet begge bandene. På under et døgn hadde over 11.000 trykket lik og over 1.600 delt.

LES OGSÅ: Ine ga Mohammad en familie

Støttekonsert

– Responsen har vært enorm, sier Rudberg, en av fire brødre i Violet Road, som kommer fra Kåfjord i Troms.

I morgen spiller Violet Road på støttekonsert i Tromsø sammen med flere andre Tromsø-artister. Den er blitt til på under en ukes varsel.

– Da vi fikk høre det var en støttekonsert på gang, sa vi ja med en gang, sier Rudberg.

– Tanken om å hjelpe andre står sterkt hos oss lengst nord. Vi fikk mye hjelp fra nabolandene våre under krigen, nå er det vår tur til å hjelpe til, sier Rudberg.

– Vi oppfordrer andre artister som ønsker å hjelpe, til å gå sammen om lignende initiativer. Penger er nå en ting. Artister har svært ulike inntekter. Men vi håper vi også kan være med på å skape engasjement. Som artist er det viktig å være samfunnsbevisst.

Stort engasjement

– Det har enorm betydning at Åge Aleksandersen og Violet Road går ut på denne måten. Åge Aleksandersen er en artist med stor tillit i samfunnet. Når han går foran med et godt eksempel, håper vi at flere norske artister blir inspirert til å bidra, sier Hilde Sofie Pettersen, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Folkehjelp. Organisasjonen driver hjelpearbeid både i Syria og blant flyktninger i Norge.

– Vi merker at engasjementet der ute er stort. Det er vi glade for. Alvoret i situasjonen har gått opp for folk, etter mange sterke skildringer i media over lang tid, sier Pettersen.

Onsdag er det solidaritetskonsert på Eidsvolls Plass i Oslo, i regi av Amnesty International Blindern og Amnesty Jus Oslo. Her opptrer blant andre Kaja Gunnufsen.

LES OGSÅ: «Mennesker over hele Europa strømmer til med hjelp til folk på flukt fra krigen»