Egil Ulateig. FOTO: MIMSY MØLLER

Beklager frontkjemper-bok

Forfatter Egil Ulateig beklager påstander i boken «Frontkjempere: Nordmenn på østfronten», som nå er trykt opp på ny.

«De norske frontkjemperne som sier ’vi visste ikke noe om drap på jøder’, de lyver», uttalte forfatter Ida Jackson i Dagsavisen i går. Neste uke gir hun ut boken «Morfar, Hitler og jeg»; der hun forteller om bestefarens fortid i Waffen-SS under krigen.

Forlaget Vega har i høst utgitt «Frontkjempere: Nordmenn på østfronten. Deres egen historie i bilder», av Egil Ulateig og Geir Brenden. Dette er et nyopptrykk av boka Ulateig og Brenden ga ut i 2005 på eget forlag. Kapittelet «Møtet med østfronten» omhandler den norske SS-divisjonen Wiking, og drap på sivile under Operasjon Barbarossa. Her heter det: «Ingen norsk frontkjemper er blitt avslørt som deltaker i en slik massakre». Det får krigsforskere til å reagere:

- Dette etterlater et helt feilaktig inntrykk, sier forsker Sigurd Christian Sørlie ved Institutt for Forsvarsstudier, som nylig har levert sin doktorgradsavhandling om de norske Waffen SS-frivillige.

 

- Ingen tvil

- Det er dokumentert at norske SS-soldater deltok i alt fra rene massakre av sivile, inkludert jøder, til drap på krigsfanger og partisaner. Særlig i den første fasen av Operasjon Barbarossa utførte personell fra Division Wiking omfattende massakrer på jøder. Det er ingen tvil om at også norske frivillige deltok i denne typen drap, fastslår Sørlie.

Han påpeker at flere vitnesbyrd om norske SS-soldaters krigsforbrytelser var publisert før Egil Ulateig ga ut sin bok i 2005. Også da boka først kom ut, var det debatt om omfanget av norske frontkjemperes overgrep ved østfronten. I sin neste bok omtalte Ulateig selv norske SS-soldaters deltakelser i massakre.

At Vega forlag har trykket opp «Nordmenn på østfronten» om igjen, uten endringer, kommenterer Sørlie slik:

- Dette synes jeg er merkelig. Dette kunne enkelt vært endret, mener Sørlie.

- Jeg reagerte på en del av bildene og bildetekstene da boka først kom ut. Effekten er et veldig skjevt bilde av krigen på østfronten og Waffen SS’ rolle. Det kan være legitimt å gi ut bøker med bilder av norske nordmenn i Waffen SS, men det må settes inn i en kritisk kontekst.

 

«Absurd»

Også seniorforsker Terje Emberland ved Holocaust-senteret reagerer på at forlaget Vega har gjenutgitt Ulateigs bok.

- Det er meget besynderlig at Vega Forlag ikke i det minste setter inn en kritisk fotnote, eller ber Egil Ulateig om å skrive et nytt forord om dette som så ettertrykkelig er dokumentert gjennom forskning. Det er et uangripelig faktum at nordmenn på østfronten var involvert i drap på jøder, sivile og krigsfanger. Vega videreformidler en myte om at nordmenn på østfronten drev en slags ren krig. Det er absurd, mener Emberland, som er tilknyttet forskningsprosjektet «Waffen SS i Norge», og er medforfatter av boka «Himmlers Norge» (2012), som blant annet omhandler norske SS-soldaters overgrep ved østfronten.

 

Beklager

- Dette må jeg beklage. Dette ville jeg ikke skrevet i dag, sier forfatter Egil Ulateig.

- Setningen «ingen norsk frontkjemper er avslørt som deltaker i en slik massakre» har jeg ikke dekning for. Jeg har endret synspunkt etter å ha drevet videre forskning i dette, forteller Ulateig. I «Nordmenn på østfronten» heter det også: «Det finnes ingen rapporter om at nordmenn forgrep seg mot sivilbefolkningen som levde på deres side av Leningrad-fronten. Tvert imot utviklet det seg ofte et godt forhold». Forfatteren står ved denne beskrivelsen.

- Jeg har ikke sett noen rapport som tyder på at de var med i krigsforbrytelser. Det har vært framsatt noen påstander, men ikke noe som er dokumentert, så langt jeg vet, hevder Ulateig.

 

Alvorlig problem

«Frontkjempere: Nordmenn på østfronten» presenteres av Vega Forlag som «et viktig og unikt bidrag til forståelsen av denne delen av ’vår krigshistorie’». Det er utgitt i forlagets serie Valhall Bookazine, med militærhistoriske hefter som distribueres blant annet i Narvesen.

- Det er ukjent for meg at Egil Ulateig ikke kan stå ved det han har skrevet. Da burde han tatt det med meg først, kommenterer Finn Jørgen Solberg, forlagssjef i Vega Forlag.

- Forfatteren må svare for det som står der, ikke forleggeren. Jeg må gå ut fra at det han skriver, er korrekt. Om en forfatter ikke står ved det han har skrevet, har han et alvorlig problem.

Om kritikken mot innholdet i boka, sier Solberg:

- Dette er helt vanlig forleggeri. Dette er et nyopptrykk for et massemarked, ikke en ny bokutgivelse. Vi kan gjerne ta diskusjonen om norske Waffen SS-soldaters overgrep på østfronten, men ikke på bakgrunn av en ti år gammel bok.

pedersen@dagsavisen.no