Kultur

Bedre kinosommer i år

Til tross for blockbusternes lave besøkstall og dårlige anmeldelser, viser tall fra Film og Kino at sommerens totale kinobesøk har gått bedre enn fjoråret. Men de norske filmene har glimret med sitt fravær – igjen.

Det var en dårligere start på hele kinoåret i år. Også i mai og juni sviktet Hollywoods blockbustere med både dårlige anmeldelser og besøkstall, og Christin Berg, programdirektør i Nordisk Film Kino, så for seg en dårlig sommersesong, til tross for store forhåpninger til «Løvenes Konge».

Så snudde det: Juni og juli har fått bedre besøkstall i år enn i fjor.

Totalt har sommeren 2019 hatt et kinobesøk totalt på 1.633.500. Det er en økning på 14,6 prosent på landsbasis fra fjorårets besøkstall som lå på 1.425.000.

Les også: Blockbusterne i Avengers slår rekorder på norsk kino (Dagsavisen+)

Få norske filmer

– Det er fint å se at denne sommeren er sterkere enn i fjor, og det er ingen tvil om at det har handlet om været og om «Løvenes Konge», sier Berg.

– Med tanke på at våren har vært litt svak, både fordi det har vært få norske filmer på kino hittil i år, og de filmene som kom ikke leverte i den grad vi hadde håpet, er dette svært gledelig. Vi så imidlertid i forrige uke at det ekstremt pene været gikk utover «Løvenes Konge», som likevel åpna veldig bra.

This image released by Disney shows characters, from left, Zazu, voiced by John Oliver, and young Simba, voiced by JD McCrary, in a scene from "The Lion King."  (Disney via AP)

«Løvenes Konge» har bidratt sterkt til kinotallene denne sommeren. Foto: Disney / AP

De første to ukene hadde «Løvenes Konge» et besøkstall på 389.734, som ikke er langt unna det suksessen «Mamma Mia: Here We Go Again!» hadde de første to ukene, med et besøkstall på 392 773.

– Den endte på et besøkstall på 700.000. Det indikerer hvordan det kan utvikle seg for «Løvenes konge».

Berg trekker også fram «Fast & Furious: Hobbs & Shaw» som hadde premiere fredagen som var, har levert bra under åpningshelga og ligger på toppen sammen med «Løvenes Konge».

Det ser med andre ord ut til at det kan bli en god kinomåned for august, ifølge Berg.

Les Dagsavisens anmeldelse: «The Lion King»: Et visuelt vidunder (Dagsavisen+)

Ingen norsk sommerfilm

– Vi har ikke hatt noen norske filmer siden april, og det kommer ingen før nå i slutten av august. Vi ser jo at når vi har en sterk norsk filmproduksjon, så øker besøket. Våre kinogjester vil gjerne se norsk film. Når det mangler norsk film i så mange måneder, så skal det mye til for at Hollywood klarer å levere godt nok til at vi har et habilt kinobesøk for å kunne tilby variasjon og mangfold, sier Berg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Eksploderende besøkstall

– Vi skjønner at produsentene er ekstremt redde for sommerværet som kan hindre folk i å oppsøke kinoene. Det norske kinobesøket er veldig sårbart for vær. Men med en gang det er litt regn, da eksploderer kinobesøket, og da kan besøkstallene bli sterkere enn i høstsemesteret. Sommeren kan være veldig sterk totalt sett, forteller Berg.

– Nå snakker jeg om norske filmer som også konkurrerer med solide publikumssuksesser fra Hollywood som tar oppmerksomheten fra den norske filmen. Men hvis noen av filmene hadde blitt satt opp i sommer, da det er mindre konkurranse, tror jeg totalbesøket kunne blitt større enn når man setter opp filmer til høsten og det er stor konkurranse igjen. Vi skulle gjerne ha spredd de norske filmene litt mer, og vi trenger langt flere filmer i juni og juli, lyder oppfordringen.

Men det er heller ikke noe nytt at det ikke er norske filmer på kinoene om sommeren.

– Det som var annerledes i vår, var at det har vært så få norske filmer hittil i år. Men tradisjonen tro er den norske filmproduksjonen på plass først til høsten igjen, avslutter hun.

Kommentar: Filminstituttets kuttplaner vil ramme de mest sårbare delene av norsk filmbransje (Dagsavisen+)

Kinotall

* Sommeren 2019 har hatt 1.633.500 kinobesøk.

* Det er en økning på 14,6 % på landsbasis.

* Totalt hadde sommeren 2018 1.425.000 kinobesøk.

* Besøkstall for «Mamma Mia: Here We Go Again!» i 2018 første 14 dager: 392 773.

* Besøkstall for «Løvenes Konge» i 2019, første 14 dager: 389 734.

* «Fast & Furious: Hobbs & Shaw» hadde en bra åpningshelg med et besøkstall på 54.207 i helga. «Mission: Imposssible – Fallout» som åpnet samme helg i fjor hadde derimot et besøkstall på 106 713.

Kilde: Nordisk Film Kino

Mer fra Dagsavisen