Kultur

BBC-sjefen uten svar

BBC kunne ha håndtert Jimmy Savile-avsløringen bedre, innrømmet BBC-sjef George Entwistle i en offentlig høring i går.

Britenes kringkastingssjef avviste derimot at BBC har forsøkt å dekke over at BBC-kjendis og nasjonalikon Jimmy Savile sexmisbrukte barn og mindreårige i flere tiår. Selv om BBC altså valgte å legge bort en kritisk dokumentar om Savilles mulige overgrepshistorie før jul, og i stedet sendte et hyllestprogram om BBC-profilen som døde i fjor, 84 år gammel.

Intern gransking

I møtet med britiske politikere i går framhevet BBC-sjefen at han har startet to uavhengige granskninger som skal finne svar på hvordan Savile fikk begå seksuelle overgrep i BBCs lokaler. Entwistle ønsker også å avdekke om det har vært og er en ukultur i BBCs korridorer som er årsak til at Savile fikk begå ugjerningene uforstyrret og over så lang tid.

Overgrepssaken har vokst i omfang siden BBCs konkurrent ITV for tre uker siden sendte et program hvor flere av Saviles angivelige ofre fra 60- og 70-tallet sto fram. Siden har rundt 200 angivelige ofre for Saville, og andre BBC-profiler og ansatte, stått fram. Flere har varslet erstatningskrav mot BBC, britisk helsevesen og skolevesen i kjølvannet av avsløringene på TV.

Stort omfang

Ofrene for den eksentriske utseende TV-profilen var gjerne ungjenter som bodde på institusjon, skoler og sykehus hvor programlederen for «Top of the Pops» og barneprogrammet «Jim‘ll Fix It» også opptrådte.

Ifølge Scotland Yard kan Savile, også berømt og elsket for sitt veldedige arbeid for barn, ha stått for den verste overgrepssaken i britisk historie. Utenriksredaktøren i BBC har kalt saken den verste krisen i selskapet på 50 år.

I gårsdagens høring karakteriserte George Entwistle, BBC-sjef siden august, saken som «svært, svært alvorlig og graverende». Samtidig henviste han til de interne granskningene og politiets etterforskning, snarere enn å svare konkret på politikernes spørsmål. Han mener at den planlagte BBC-dokumentaren om Savile burde blitt laget i fjor, men vet ikke hvorfor den ble henlagt. Det ga heller ikke et nytt BBC-program om Savile og BBCs rolle i skandalen, sendt mandag kveld svar på.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen