Kultur

«Badass»-
komedie i 
fjellheimen

Hans Petter Moland kombinerer gangsterkomedie og norsk fjellheim i «Kraftidioten». Det så ut til å falle i smak hos premierepublikummet på filmfestivalen i Berlin.

Det er ikke alltid like lett å bedømme responsen hos et avmålt bransjepublikum, men i tilfellet «Kraftidioten» var det hjertelig applaus. Og på Twitter er filmen allerede omtalt som «badass» og «filmen som får Stellan Skarsgård til å framstå som en ny Clint Eastwood». For det blir etter hvert et betydelig mannefall i den norske fjellheimen, idet brøytebilsjåføren Nils (Stellan Skarsgård) søker hevn over narkogangsterne som tok livet av sønnen hans. Etter hvert blir det også en ganske bekmørk komedie, ettersom hvert drap etterfølges av en «dødsannonse» på lerretet.

Skjør linje

På pressekonferansen etterpå ble Hans Petter Moland spurt om hvorvidt han er fascinert av vold, siden en del folk stryker med også i hans forrige film «En ganske snill mann».

- For meg handler det mest om at det kan være en skjør linje mellom dannet oppførsel og de mer primitive instinktene like under overflaten, sier Moland, og legger til: - At vi i tillegg viser en «dødsannonse» etter hvert drap, gjør kanskje at man stopper litt mer opp ved volden enn hva man gjør for eksempel i en amerikansk actionfilm, men vi bruker det også som et komisk virkemiddel, innrømmer regissøren.

Stjernegalleri

Som vanlig er det et stjernegalleri av skuespillere son stiller opp for Hans Petter Moland. I tillegg til Stellan Skarsgård utgjøres de denne gangen av blant andre Bruno Ganz, Pål Sverre Valheim Hagen fra «Kon-Tiki», samt Jakob Oftebro og Anders Baasmo Christiansen. De to siste bryter i noen øyeblikk ut av sine hardbarkede gangsterroller, og står for filmens svært uventede romanse.

- Jeg leste manuset og humret gjennom det, men da jeg kom til kyssescenen fikk jeg litt sjokk, fordi det var så uventet. Heldigvis er Anders veldig god til å kysse, så det gikk bra, sa Jakob Oftebro under pressekonferansen.

Mer fra Dagsavisen