Kultur

Ba Oslo om å få ut finger‘n

Lambda-forkjemperne trosset høstkulda i fakkeltog i går, men møter liten sympati hos partiene som ikke ønsker Munch til Bjørvika.

- Er det noen som trenger et fakkeltog nå, så er det Edvard Munch, sier tidligere direktør for Henie Onstad-museet, Karin Hellandsjø.

Hun er kontaktperson for gruppen «Skrik for skrik», som arrangerte fakkeltoget som gikk fra Rådhuset og ned til Bjørvika i går.

Kjente kulturpersonligheter har engasjert seg i aksjonen, som i går startet med en appell fra kunstner Anne Kathrine Dolven, før fakkeltoget gikk mot Bjørvika. Blant de mellom 300 og 400 oppmøtte var forretningsmann og investor Christian Ringnes og kunstner Magne Furuholmen. Førstnevnte gikk med et skilt der det sto: «Få ut finger‘n. Bygg Lambda».

Mistet tålmodigheten

Det er mange som har trukket på smilebåndet over tanken på en kulturelite som velger å gå i fakkeltog for å få Munch til Bjørvika. «Selv om det dunster parafin, er det selvsagt ingen oppfordring til å stikke en fyrstikk borti kamelhårsfrakkene som vagger i sakte sympati ...», skrev Aftenpostens Vidar Kvalshaug i går. Magne Furuholmen hadde ikke lest så mye av kritikken mot fakkeltoget før han møtte opp.

- Man kan jo si at det er mange soignerte mennesker i et tog her. Makan til så mange velkledde mennesker i ett fakkeltog har jeg ikke sett før, spøker han, før han legger til:

- Det er skammelig at Oslo ikke har fått ut fingeren før. Alt i diskusjonen blir synsing om hvor kunsten passer best. Jeg mener vi trenger en sentrumsnær beliggenhet, og nå må det ikke somles mer, sier han.

Oslo Frp støttet først Lambda da de var i byråd, men da de gikk ut av byråd, var det ikke aktuelt å fortsette med støtten, og dermed mistet Lambda flertall i bystyret. Leder for Oslo Frp Christian Tybring-Gjedde har ikke mye til overs for gårsdagens fakkeltog.

- Jeg synes det er en merkelig forestilling når den kulturelle eliten og overklassen marsjerer for å få en bygning, sier han.

- En klype salt

Tybring-Gjedde mener de som møtte opp til fakkeltog er over gjennomsnittet engasjerte.

- Jeg tar det litt med en klype salt. Jeg tror ikke det er slik at flertallet av Oslos befolkning er så utålmodige at de ikke kan vente med å gå på Munch-museet, sier han.

Uansett er diskusjonen rundt framtidig Munch-museum om ikke brennhet, så i hvert fall fortsatt opphetet, etter at rapporten som ble lagt fram 14. september viser at det kan koste like mye å bygge museum på Tøyen og Tullinløkka som å bygge Lambda. Dessuten kan Lambda stå ferdig i 2016, mens vi skal bli nødt til å skrive 2023 før vi ser et museum på Tøyen eller Tullinløkka.

Deler frustrasjonen

Også lederen for Arbeiderpartiets bystyregruppe, Libe Rieber-Mohn, småler litt når hun får spørsmålet om hva hun synes om gårsdagens fakkeltog.

- Det er sjelden å se stor entusiasme for Lambda. Det er flott med engasjement for nytt museum, men vi mener ikke at Lambda er alternativet. Men jeg deler selvsagt frustrasjonen over at det har tatt så lang tid, sier hun.

- Og hvorfor har det tatt så lang tid?

- Det må det sittende byrådet ta ansvar for. Vi vedtok i 2005 å utrede Tøyen, og så ble dette lagt i skuffen av Frp/Høyre-byrådet. Det var ikke akkurat noe fakkeltog da, sier Rieber-Mohn.

På Munchs fødselsdag, 12. desember, skal bystyret diskutere Munch-kunstens framtid igjen og forsøke å komme fram til en løsning.

Kompromiss

- Noen må kompromisse, og det betyr å gi og ta, sier Libe Rieber-Mohn.

- Men hvordan skal man kompromisse? Skal man møtes på halvveien et sted imellom de tre alternativene og bygge museet der?

- Vi har de alternativene vi har, og det vil bli krevende, men vi har som mål at vi skal greie å få det til, sier Rieber-Mohn.

Tybring-Gjedde er imidlertid ikke veldig optimistisk til et kompromiss.

- Jeg tror det må komme en økonomisk garanti om at dette ikke skal gå ut over andre poster i kommunebudsjettet, og da må staten på banen, sier han.

Tonen blant de kultiverte demonstrantene i går var imidlertid klar da et felles kamprop runget ut over Oslofjorden: «Bygg Lambda NÅ!»

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen