Kultur

Avviser at Y-blokka rives før jul

Blir Y-blokka revet før jul? Det er spørsmålet motstanderne mot riving stiller seg nå. Kommunaldepartementet svarer benektende.

– Y-blokka vil ikke bli revet før jul. Statsbygg sin søknad om igangsettelse er nå til behandling i kommunen. Det vil ta tid fra igangsettingstillatelsen foreligger før den faktiske rivingen begynner, og rivingen vil ta tid. Statsbygg har allerede fått rammetillatelse til å rive Y-blokka. De følger helt vanlig praksis når de nå har søkt om igangsettelse.

Det skriver statssekretær Lars Jacob Hiim i Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) via en epost til Dagsavisen på spørsmål om Y-blokka faktisk kan bli revet før jul, slik motstandsaksjonene mot riving frykter.

KMD behandler fortsatt saken og vurderer «nye momenter» i saken om riving av Y-blokka.

– Vi har til behandling en omgjøringsbegjøring. Saken er høyt prioritert i departementet, og vi kan på nåværende tidspunkt ikke si noe om når avgjørelsen vil foreligge, skriver Hiim.

Ett av momentene er om riving av blokka er i strid med internasjonale konvensjoner. Samtidig ble det tirsdag kjent i Aftenposten at Statsbygg har sendt søknad til Plan- og bygningsetaten om å igangsette rivingen. Den søknaden må besvares innen 11. desember.

– Får de ja, kan de rive. Får de ikke svar, har de også lov til å rive, sier advokat Helge Skogseth Berg i Lynx Advokatfirma, og tenker på Statsbygg.

Berg er hyret inn av motstanderne av riving av Y-blokka, organisasjoner som Norske arkitekters landsforbund (NAL), Fortidsminneforeningen og Støtteaksjon for Y-blokka.

– De gjør nå alle forberedende grep for å kunne rive Y-blokka umiddelbart etter departementets vedtak. De stiller seg i posisjon til å kunne rive før jul.

Les også: Y-blokka: Fylkesmannen ber regjeringen vurdere riving på nytt

FN-konvensjon

– Har de en igangsettingstillatelse kan de bare kjøre fram bulldoserne. Men jeg håper og tror at man avventer behandlingen i departementet og deretter hos sivilombudsmannen, sier Berg.

Han er spent på utfallet av departementets vurdering av saken opp mot en FN-konvensjon om kulturelle rettigheter. Det handler blant annet om den norske staten har lov til å ødelegge et kulturminne (altså Y-blokka, red. anm.) av stor nasjonal betydning. Selv om kommunalminister Monica Mæland gjentatte ganger har slått fast at et flertall i Stortinget har bestemt at det riktig å rive Y-blokka, går konvensjonen foran vedtak i medhold av plan- og bygningsloven. Det juridiske spørsmålet er tolkningen av hvilke begrensninger konvensjonen legger på både Storting og regjering.

– Kulturminner er underlagt et tungt internasjonalt vern. Vernet gjelder eksempelvis også om Norge er i væpnet konflikt, og selv om rikets sikkerhet er truet, sier Berg, som understreker at tolkningen av denne konvensjonen kan få betydning.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– På vakt

Y-blokka skulle egentlig være ferdig revet i oktober måned. Nå har det gått komplisert juss og formaliteter i saken.

– Forvirrende, sier Hanne Sophie Claussen, en av initiativtakerne til Støtteaksjon for Y-blokka.

– Alt er så uvisst nå. Det er mye forvirring, og vi sitter med mange spørsmål. Men vi er på alerten, sier Claussen, som også er spent på departementets behandling av saken – samt på svaret på Statsbyggs søknad om igangsetting av riving. Svaret på den kan komme 11. desember – eller før det. Plan og bygg har plikt til å svare innen tre uker, og da blir fristen 11. desember.

– Fra den 11. desember, kanskje også før det, så må vi være klare. Vi skal snart ha et møte med de andre motstandsorganisasjonene om hvordan vi skal reagere hvis det blir riving. Men det er fortsatt stemning for sivil ulydighet, sier Claussen til Dagsavisen.

– Jeg vet ikke om de forsøker å rive Y-blokka før jul. Teoretisk sett kan de det. Jeg tror vel ikke det, sier Hanne Sophie Claussen, men legger til:

– Men vi må være på vakt.

Les også: Sp: Forstår følelsene for Y-blokka, vil likevel rive den

Mer fra Dagsavisen