Kultur

Avvikler styret for filminstituttet

Norsk filminstitutt klarer seg uten eget styre, mener Kulturdepartementet, som avviklet NFI-styret fra 1. juli.

– Dette er vi glade for. Dette er et reelt avbyråkratiseringsgrep, sier Jakob Berg, hovedtillitsvalgt ved Norsk filminstitutt for Norsk Tjenestemannslag.

Fra 1. juli ble styret i Norsk filminstitutt (NFI) avviklet, etter beslutning fra kulturdepartementet. Departementet fastslår i brev til NFIs styreleder at nedleggelsen av styret vil gjøre NFI mer effektivt.

NFI gikk gjennom en omfattende innsparingsprosess i 2019, som følge av regjeringens ABE-reform med krav til årlige innsparinger. NFI ble omstrukturert og nedbemannet med åtte årsverk.  Prosessen ble sterkt kritisert både av fagforeningene på filminstituttet og filmbransjen. I prosessen sendte de tillitsvalgte brev til kulturdepartementet med forslag om å legge ned styret i NFI.

– Dette hadde nok skjedd uavhengig av vårt innspill. Tida var overmoden for dette, mener Jakob Berg.

Jakob Berg er hovedtillitsvalgt i Norsk Tjenestemannslag ved NFI.

Jakob Berg, hovedtillitsvalgt NTL ved Norsk Filminstitutt. Foto: NFI

– Det var definitivt på tide å kutte et styre som ikke trengs. Det gir betydelige besparinger i styrehonorarer og i tida som går med til saksforberedelser og styrebehandling, mener Jakob Berg.

Fagforeningene anslo kostnadene ved styredriften til 700.000 kroner årlig, utenom tidsbruken til saksforberedelser, ifølge innspillet til kulturdepartementet.

– Ikke effektivt

– Slik vi ser det har et eget NFI-styre ikke vært en effektiv måte å drive saksbehandling på, mener Jakob Berg.

Fagforeningene har påpekt at NFI-styret blir et unødvendig mellomledd mellom NFIs administrasjon og Kulturdepartementet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Jeg synes det er riktig å avvikle styret i NFI nå. Det gir muligheten til mer effektive styringsprosesser i NFI, kommenterer avgått styreleder Marit Reutz, som var styreleder for NFI de siste to fireårsperiodene.

Styret ansatte i fjor Kjersti Mo som ny NFI-direktør på åremål.

Den inneværende styreperioden utløp 30. juni 2020, og departementet besluttet dermed å avvikle NFI-styret fra 1. juli i år.

Giskes styre

NFI er et statlig forvaltningsorgan som utøver Stortingets vedtatte politikk på filmfeltet, og er direkte underlagt Kulturdepartementet. NFI forvaltet for 2019 over 650 millioner i tilskuddsmidler til produksjon, utvikling og lansering av norsk film, spill og TV. NFI ble etablert i 2008 ved sammenslåing av flere institusjoner på filmfeltet. Daværende kulturminister Trond Giske at NFI skulle ha et eget styre med representanter for filmbransjen.

«Etter hvert som styrene har blitt byttet ut, har det kommet inn representanter fra forlagsbransjen, musikkbransjen og mediebransjen mens det ikke lenger er noen representanter for filmbransjen i styret» påpeker fagforeningene.

DEBATT: Da jeg var liten, så jeg aldri noen på film som representerte meg

«Statlige forvaltningsorganer organiseres normalt ikke med et styre (...) Mot slutten av hver styreperiode skal det derfor vurderes om det fortsatt er nødvendig med et styre», skriver Kulturdepartementet i brevet om avvikling av NFI-styret. «Departementet har konkludert med at ordningen ikke lenger er hensiktsmessig», heter det videre i brevet.

Riksrevisjonen rettet skarp kritikk mot NFI i 2018 etter en gjennomgang av virksomheten, og konkluderte bl.a. at tilskuddsforvaltningen hos NFI var lite effektiv.

Riksrevisjonen påpekte også det problematiske i at NFI har doble rapporteringslinjer, en til NFI-styret og en til departementet.

Ny direktør for Norsk filminstitutt Kjersti Mo. Foto: Mimsy Møller

Kjersti Mo. Foto: Mimsy Møller

– At Kulturdepartementet har besluttet å legge ned styret, innebærer en tydeligere styringsmodell for NFI, kommenterer Kjersti Mo, direktør for Norsk filminstitutt (bildet).

– Vi er en underlagt etat av Kulturdepartementet, og har nå en og ikke to linjer for styring. Modellen er den samme som gjelder de andre etatene under kulturdepartementet, NFI vi har vært unntaket. Jeg opplever dette som forenkling og tydeliggjøring, og det er bra.

– Kulturdepartementet understreker at nedleggelsen ikke er et grep for å redusere vår uavhengighet. Min opplevelse er at vi har et godt samspill mellom departementet og NFI, og at vårt mandat står støtt og godt også uten styre, kommenterer Kjersti Mo.

Mer fra Dagsavisen