Kultur

Avlyser Oslojazz i fengsel

De årlige konsertene for innsatte på Ila og Bredtveit fengsel under Oslo Jazzfestival, er avlyst på grunn av korona.

Etter at en ansatt ved Ila fengsel fikk fått påvist korona fredag, blir de årlige fengselskonsertene på Ila og Bredtveit fengsel, i samarbeid med Oslo Jazzfestival, avlyst.

– Da jeg så nyheten fredag, begynte jeg å tenke at nå spøker det for årets konsert. Det er et lite tilbud, men det er et veldig viktig et. Da er det ekstra synd når det ikke blir noe, sier presseansvarlig ved Oslo Jazzfestival, André Jamal Ishak. Festivaldagen skulle opprinnelig vært avvikla fredag denne uka.

Les også: – Målet har vært å berge bransjen over krisen

Holdt på siden 2016

Oslo Jazzfestival har hatt jazzkonserter i fengsel siden 2016. Første gang det ble avviklet var det i Oslo Fengsel, noe som varte fram til 2018, mens Bredtveit fengsel har holdt på siden 2017. Konsertsamarbeidet med Ila fengsel var noe som ble avviklet for første gang i fjor.

Ishak forteller om mange gode tilbakemeldinger på Oslo Jazzfestivals fengselskonserter.

– Folk setter veldig stor pris på dette. Jeg har også snakket med husbandet ved flere anledninger, og de har sagt litt om hva musikk her inne betyr for dem. Og det handler ikke bare om hva det betyr for innsatte, men også for pårørende – at de vet at deres familie og venner har et tilbud som gir en økt livskvalitet, sier han.

– Nå har det vært en vår der jeg har forstått det som at det har vært ekstremt isolert på Ila, fra koronaen satte inn. Så ble det mer åpent for besøkende i sommer, men det har ikke vært så mye kulturtilbud. Det var gledelig nytt da vi først hørte at vi kunne få komme inn likevel i år. Da heiv vi oss rundt for å få til årets luftegårdskonsert, for det er noe vil liker å satse på, forteller Ishak.

– Nå får vi se hva tida vil bringe framover. Vi vet ikke. Men vi har definitivt et ønske om å komme tilbake.

Les også: Hun gjør deg til selskapets kulturelle midtpunkt

Samfunnsansvar

Førstelektor i musikkterapi ved Norges musikkhøgskole, Bente Almås er hjernen bak samarbeidsprosjektet. Hun har arrangert flere hundre konserter innenfor murene siden 2011, pluss workshops mellom innsatte og studenter ved Musikkhøgskolen siden 2015.

– Den årlige luftegårdsfestivalen er kanskje det største arrangementet de har på Ila fengsel. Men i og med at det er et høysikkerhetsfengsel er det mange hensyn å ta. Det er mange innsatte som har jobba på spreng i hele sommer fram mot dette. Men det er også synd for studentene fra nordisk showcase. Det er en viktig erfaring for dem å ta med seg å komme innafor de murene, mener hun.

– De skal ikke bare inn der og spille, men de får også en orientering om de ulike fengslene, de får møte innsatte, og de kommer i en dialog med hverandre. Det er veldig synd at det ikke skjer nå.

I år skulle også ordføreren komme på besøk for første gang.

– Hun viste stor interesse for å være med og møte sine innbyggere, forteller Almås, som håper å kunne avvikle en egen showcase-konsert senere i september i stedet.

– Det er et samfunnsansvar vi alle har å nå ut til målgrupper som ikke så lett har tilgang til kulturaktiviteter.

Les også: Filmprodusenter krever statlig garantifond mot korona

Mer fra Dagsavisen