Publikum sviktet på fjorårets Norwegian Wood-festival, som gikk konkurs. Nå er årets festival avlyst. FOTO: MODE STEINKJER

Avlyser Norwegian Wood-festivalen

Forsøket på å gjenopplive Norwegian Wood-festivalen strandet på dårlig billettsalg og lite risikovilje, forklarer ny eier Henning Thoresen.

Thåström, Travis og Di Derre var blant artistene som skulle opptrådt på den tradisjonsrike festivalscenen i Frognerbadet helgen 14–16 juni.

Nå blir det ingenting av: Norwegian Wood 2018 er avlyst, meldte festivalen på sin Facebook-side i går.

– Dette er en tung dag for oss, sier festivalens nye eier Henning Thoresen til Dagsavisen.

– Vi har slitt med billettsalget, og slitt med å få kommunisert ut at festivalen er oppe og går igjen. Dermed kom vi inn i en ond spiral av negativ likviditet. Nå fant vi ut at det var bedre å avlyste i forkant, enn å gjennomføre noe som ikke ville blitt bra. Men det overrasker meg at ikke flere leverandører var villige til å ta risikoen, og være med å skape festival, sier Henning Thoresen. De fleste leverandørene ville ha betalt på forskudd etter fjorårets festivalkonkurs, ifølge meldingen Norwegian Wood-festivalen la ut på Facebook i går.

Les også: Betalte ikke artistene før konkurs

Ny leder

Norwegian Wood-festivalen er blitt arrangert i Frognerbadet årlig siden 1994. Festivalen ble i en årrekke eid og drevet av Jørgen Roll, nå direktør for det kommunalt eide Oslo Konserthus, med forretningspartnere fra miljøet rundt festivalen. Men festivalen gikk med til dels store underskudd, og hadde høsten 2016 en negativ egenkapital på over ti millioner kroner. Da gikk Roll i forhandlinger med kreditorene, og solgte selskapet Norwegian Wood videre til eiendomsinvestor Per Karsten Ims.

Våren 2017 ble festivalgründer Svein Bjørge ansatt som daglig leder for å gjennomføre Norwegian Wood sommeren 2017. Men festivalen trakk bare drøyt 1.500 betalende pr. dag, og manglet midler til å betale både artister og daglig leder. 7. november i fjor begjærte Norwegian Wood-festivalen konkurs i Asker og Bærum tingrett. Kreditorer har meldt inn krav for til sammen over 3.5 millioner kroner i boet, ifølge Dagens Næringsliv, og bostyrer gransker om det foreligger straffbare forhold i forbindelse med konkursen.

Les også: Dette er det vondeste jeg har vært med på

Skylder kommunen

Også Oslo kommune er blant kreditorene i boet, da Norwegian Wood ikke betalte bymiljøetaten leie for Frognerbadet på 525.000 kroner i fjor. Oslo kommune hadde da gitt festivalen 500.000 i driftsstøtte.

Kommunen stoppet driftsstøtte til Norwegian Wood på kulturbudsjettet for 2018.

Ølgründer Henning Thoresen rettighetene til merkevarenavnet Norwegian Wood fra konkursboet, og satte i gang med å bygge opp en ny festivalorganisasjon. Thoresen har bakgrunn som eier og gründer for Sagene bryggeri, hvor han solgte seg ut i fjor.

Festivaldatoer og de første artistene kom på plass mot slutten av februar.

I starten av mai gikk Thoresen ut og inviterte publikum til å investere i festivalen, gjennom å tegne seg i et nytt aksjeselskap. Et minstebeløp på 1.000 kroner inkluderte billett til sommerens planlagte festival. Thoresen hadde mål om å få inn to millioner kroner. Bare 20 personer var villige til å gå inn med midler, forteller Thoresen nå.

– Det var mange som meldte seg, men de fleste ville sitte på gjerdet og vente til neste års festival. Rundt 20 personer gikk inn med til sammen 100.000 kroner, forteller Thoresen.

Til 2019

– Mange anbefalte oss å vente til 2019, men vi ville prøve å få til festival i sommer. Vi hadde spennende bookinger. Men 70 prosent av billettene selges siste uken på en slik festival. Det ble for sent for oss i år, sier Thoresen.

– Når vi nå avlyser, taper vi ikke penger. Vi fortsetter å bygge en festival for fremtiden. Vi har fått til mye bra allerede. Det blir festival i 2019. Norwegian Wood er ikke historie, sier Henning Thoresen.

Les også: Krangel blant festivalaktører