Kultur

Avismaker Bore følger i farens fotspor

Hele oppveksten hadde han ett eneste karrieremål: Å ikke bli journalist. Nå skal Bjørn Kristoffer Bore lede avisa faren styrte i ni år.

– Elendig måloppnåelse, jeg innrømmer det.

Vårt Lands nye sjefredaktør flirer. Planen om å bli omtrent hva som helst så lenge det ikke var noe innen media, ga han opp for lenge siden. Bjørn Kristoffer Bore (49) har jobbet tjue år i Dagbladet, sist som redaksjonssjef i Dagbladet Pluss og som konstituert magasinredaktør.

Han kommer fra en ekte pressefamilie. Bror Geir Arne Bore (51) ledet samfunnsavdelingen i nettopp Vårt Land før han ble nyhetsredaktør i Dagsavisen, sjefredaktør i Drammens Tidende, og kommunikasjonssjef i Røde Kors. Foreldrene er Stavanger Aftenblad-journalist Marie Rein Bore og Thor Bjarne Bore, som blant annet var sjefredaktør i Vårt Land fra 1974 til 1983.

– Det far fikk til er inspirerende. Vårt Lands opplag vokste kraftig i hans periode. Men syttitallet var en annen tid. Andre svar gjelder i dag, sier Bjørn Kristoffer Bore til Dagsavisen.

Les også: – Bagatelliserer Hitler og åpner for rasetenkning

Digitale meninger

I Dagbladet har han særlig jobbet med å skape digital vekst. Det blir en viktig del av jobben også i Vårt Land.

– Vårt Land har et klart definert samfunnsoppdrag. Avisa skal være lim i kristennorge, en avis som forener på tvers av verdimessige og politiske skillelinjer. Vi skal være best i Norge på verdispørsmål, religionsspørsmål og eksistensielle spørsmål, der disse møter samfunnet. – Og så skal vi være en avis som skal vokse. Det er min jobb. Jeg er avismaker, ikke åndsfyrste. Vårt Land skal ikke være noe talerør for mine personlige meninger. Vi har landets beste journalister på våre felt. Vi skal opplyse og avsløre heller enn å mene noe.

– Men Vårt Land er jo en meningsbærende avis?

– Ja. Men det er likevel svært viktig med egne avsløringer. Veksten ligger ikke i den ideologiske profilen, men i det journalistiske håndverket. Vi skal være både «viewspaper» og newspaper, meninger og nyheter. Vårt Land skal ikke være en allmenn nyhetsavis som Dagbladet. Det er en rendyrket nisjeavis. Men jeg er opptatt av at Vårt Land også må være interessant å lese for dem som ikke deler avisas ståsted. Også utenfor kristennorge fins det folk som er interesserte i disse spørsmålene, sier Bore.

Les også: Grande avkrefter konflikt med Raja

Ingen kattevideoer

– Det er sikkert lurt å søke utover kristennorge, nå som det krymper. Færre døper barna, går i kirka, oppgir at de tror på Gud?

– Men det er mange som tror uten å abonnere på Vårt Land! Jeg ønsker at avisa skal leses både i og utenfor kristennorge, ser ingen motsetninger der. Interessen for solid stoff om sentrale verdispørsmål blir stadig større, overalt.

– Så det blir ikke søte kattevideoer som skal generere klikk på vl.no?

– Hehe, nei. Kattevideoer klikker uansett ikke så godt som før. Vil du ha mange klikk, må du satse på nyheter og god kommentarjournalistikk. Det er der den store trafikken er. New York Times fikk ikke 300.000 digitalabonnenter på kattevideoer.

Les også: – Frode Berg-saken kan kanskje være der FSB fikk balletak på Norge (DA+)

Etter konflikt

Bores forgjenger, Åshild Mathiesen. gikk på dagen den 23. mars, etter en opprivende konflikt med konsernsjef Per Magne Tveiten i eierkonsernet Mentor Medier, som også Dagsavisen er del av. Siden det har Alf Gjøsund vært konstituert i stillingen. Han går nå tilbake til stillingen som religion- og debatt-redaktør.

– Åshilds avgang var åpenbart vond og vanskelig for Vårt Land. Men jeg oppfatter det som tilbakelagt, og ønsker ikke å kommentere mer på hennes avgang.

– Søkte du jobben, eller ble du hentet inn?

– Ingen kommentar.

– Vil vi se et tettere samarbeid mellom Dagsavisen og Vårt Land framover? Vi tilhører jo samme konsern?

– Du vil neppe få samme ledere og kommentarartikler på trykk hos oss og hos dere. Men at det kan gå an å samarbeide om andre ting, som for eksempel løsninger for digitalabonnement, ser jeg ikke bort fra. Jeg gleder meg til å jobbe sammen med Dagsavisen. Deres suksess med sonede utgaver og digital satsing er svært inspirerende, sier Bore.

Mer fra Dagsavisen