Kultur

Avblåste Ibsen-debatt

Etter flere måneders planlegging av debatt om Ibsen-prisen, trakk Litteraturhuset i Skien seg på kort varsel. Begrunnelse: Personalressurser.

- Jeg er fly forbanna, sier Ingvar Skobba, lokalhistoriker og forlegger i Skien.

22. september finner Ibsen-konferansen sted på Ibsen-huset i Skien. Dit kommer vinneren av årets internasjonale Ibsen-pris Peter Handke. Han er en omstridt skikkelse, som følge av sitt mangeårige engasjement for serberne, og hans tale i begravelsen til serbernes folkemord-tiltalte eks-president Slobodan Milosevic. Gjennom en årrekke har Ingvar Skobba reist i Bosnia og engasjert seg i debatten om Balkan.

- Jeg tok kontakt med Litteraturhuset i Skien tidlig i april, og arbeidet sammen med dem om et debattmøte i forbindelse med Ibsen-prisen, forteller Skobba.

Krass kritikk

Blant de inviterte til den planlagte debatten var forfatter Øyvind Berg, som har kommet med krass kritikk av Ibsen-juryens valg.

- Helsingfors-komiteen var svært positive til at det ble arrangert debatt om Ibsen-prisen lokalt. Fritt Ord ville gi støtte, med søknadsfrist 1. august, forteller Skobba.

- Men Litteraturhuset trakk seg på kort varsel tidlig i august. Jeg fikk beskjed fra daglig leder Frode Bakken om at Litteraturhuset ikke kunne være med på å arrangere noen debatt. Begrunnelsen jeg fikk var «personalressurser», forteller Skobba.

- Jeg ble svært overrasket. Jeg hadde ikke fått noen indikasjoner underveis på at Litteraturhuset hadde noen vanskeligheter med personalressursene. Jeg føler meg ført bak lyset, sier Skobba, som nå har gitt opp planene om å arrangere Handke-debatt i Skien.

Les også: Vil ha Ibsen-juryen på banen

Juryen stilte ikke

Tidligere denne uka skrev Dagsavisen om Den Norske Helsingfors-komiteens kommende debattmøte om Ibsen-prisen på Litteraturhuset i Oslo, 17. september. Leder for Ibsen-juryen, operasjef Per Boye Hansen, var invitert til å være med, men avslo. «Juryen viser en feig holdning» uttalte Helsingforskomiteens seniorrådgiver Aage Borchgrevink til Dagsavisen. Ibsen-juryen avslo også å stille til debatt på Dagsnytt 18 onsdag.

- Det er ille at navnet Henrik Ibsen brukes til å hedre en mann som har hedret massemordere og krigsforbrytere. Men det er like ille at de involverte i Ibsen-prisen ikke vil debattere tildelingen, sier Skobba.

- Da Ibsen skrev sine samfunnsdramaer, var han inspirert av Georg Brandes, som mente at litteraturens oppgave er å sette samfunnspørsmål under debatt. Den tradisjonen fører Ibsen-juryen ikke videre, og heller ikke Litteraturhuset i Skien, fastslår Skobba.

Hadde ikke kapasitet

Siden høsten 2013 har Litteraturhuset i Skien holdt til i Ibsen-huset, der også Ibsen-konferansen finner sted 22. september. Litteraturhusets styreleder Frode Bakken er også nestleder i styret for Ibsenhuset.

- Jeg er enig i at det er skandaløst å gi prisen til Handke. Men jeg er alene om arbeidet med Litteraturhuset, og hadde ikke kapasitet i august/september, forklarer Bakken, som til daglig er biblioteksjef ved Høgskolen i Telemark.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no

FAKTABOKS

faksimile fra s 24-25 onsdag

Ibsen-prisen

Den internasjonale Ibsen-prisen deles ut i regi av Kulturdepartementet, og er verdens største teaterpris, på 2,5 millioner kroner.

Årets prisvinner er den østerriske forfatteren og dramatikeren Peter Handke.

Handke er omstridt for sin støtte til serberne i Balkan-krigene.

Handke kommer til Oslo 21. september for å motta prisen, og deltar på den internasjonale Ibsen-konferansen i Skien 22. september.

Mer fra Dagsavisen