Kultur

– Attentatet er en verkebyll for Norge

Forfatter og venn Ketil Bjørnstad har kritisert politikere og forfattere for unnfallenhet i Nygaard-saken. Han er glad for at politiet nå har tatt ut siktelse.

Bilde 1 av 3

– Attentatet mot William Nygaard er blitt liggende som en verkebyll for det norske samfunnet så lenge det ikke oppklares. Jeg er glad på Williams vegne for at det nå er utvikling i saken.

Dette sier Ketil Bjørnstad, som reaksjon på nyheten om at det er tatt ut siktelse mot antatte gjerningsmenn i attentatforsøket mot forlegger William Nygaard i 1993. I sin nye bok «Verden som var min: Nittitallet» skriver Bjørnstad om Nygaard-saken, og kritiserer både forfattere og politikere i Norge for feighet og manglende støtte til Nygaard i tida etter attentatforsøket.

Les også: Kjære Ketil Bjørnstad, det er bare å ringe

«Internasjonalt kobler man selvsagt attentatet mot William Nygaard til Rushdie-saken. Det er bare i Norge man tenker helt annerledes», skriver Bjørnstad i boken.

Forfatter og venn Ketil Bjørnstad skriver om Nygaard-attenatet i sin nye bok. FOTO: MIMSY MØLLER

Ketil Bjørnstad. Foto: Mimsy Møller

Torsdag denne uka ville foreldelsesfristen på 25 år gått ut. Tirsdag tok Kripos ut siktelse i saken, slik at foreldelsesfristen ikke gjelder og etterforskningen kan fortsette.

«Det samlede resultatet av etterforskningen gir ingen holdepunkter for at drapsforsøket var motivert av andre forhold enn Nygaards rolle som utgiver av boka Sataniske vers i april 1989. Handlingen fremstår som et angrep rettet mot det trykte ords frihet», fastslår Kripos i pressemeldingen som ble sendt ut tirsdag morgen. Kripos vil ikke si hvor mange siktede det er snakk om.

Les også: Rettferd for Nygaard

Utenlandske

Ifølge NRK tilhører de siktede et fundamentalistisk miljø.

– Det er snakk om utenlandske statsborgere som ikke oppholder seg i Norge. Vi knytter dem til drapsforsøket, og de er siktet for forsøk på overlagt drap, sier kommunikasjonssjef Ida Dahl Nilssen i Kripos til NTB.

«Dette er en viktig videreføring av saken. Viktig for oss alle av samfunnspolitiske årsaker i en tid hvor ytringsfrihet og menneskerettigheter utfordres mer enn på årtier», skriver William Nygaard i en tekstmelding til Dagsavisen.

Nygaard er leder for den norske PEN-klubben og var tirsdag på reise på oppdrag for PEN. Overfor NRK understreker Nygaard at det er viktig å få vite hvilke forbindelser de antatte gjerningsmennene har til det iranske regimet.

Les også: Tronskifte for William Nygaard

Ytringsfriheten

Nestleder i den norske PEN-klubben Kjersti Løken Stavrum karakteriserer siktelsen som «en seier for ytringsfriheten».

– Dette betyr at et angrep på formidling av det frie ord er et angrep på sentrale samfunnsinteresser, sier Løken Stavrum til NTB.

Leder for Den norske forleggerforeningen Kristenn Einarson reagerer også med glede over nyheten om siktelsene.

– Jeg er på bokmessen i Frankfurt, hvor jeg skal lede et møte i den internasjonale Freedom To Publish-komiteen. Der hadde jeg tenkt å innlede med at det i morgen er gått 25 år siden attentatet mot William Nygaard, og vi står fortsatt uten en gjerningsmann. Nå kan jeg isteden fortelle om utviklingen i saken, sier Einarson, som understreker:

– Denne siktelsen er viktig fordi det nå sies klart og tydelig fra norske myndigheter at dette var et anslag mot ytringsfriheten.

Les også: Kjære Thorvald Steen

– Dette har vært en opprivende sak for alle som har stått William Nygaard og Aschehoug nær. Jeg har hatt Nygaard-saken på nært hold, gjennom at William Nygaard er en nær venn og forlegger. Jeg hadde håpet at saken ville finne en løsning, men det er klart, når det er gått 25 år har håpet blitt mindre. Det er en god nyhet at det nå er tatt ut siktelser, sier Ketil Bjørnstad til Dagsavisen.

Les også: Ingen av oss sto opp for William Nygaard. Jeg var like feig selv (Dagsavisen+)

Nygaard-saken

* 11. oktober 1993 ble forlagssjef William Nygaard i Aschehoug skutt og livstruende skadd utenfor sin bolig i Dagaliveien i Oslo.

* Gjerningsmannen ble ikke tatt, men det er antatt at attentatet ble utført av en person som adlød en fatwa om å drepe alle som ga ut boken «Sataniske vers», noe Nygaards forlag gjorde.

* Saken ble henlagt i 2007, men etter kritikk mot politiet ble etterforskningen gjenopptatt i 2009.

* Flere personer ble i 2018 siktet for drapsforsøk, samt etter den gamle straffelovens paragraf 99 a, som omfatter angrep på sentrale samfunnsinteresser. (NTB)

Mer fra Dagsavisen