Kultur

Astrup knuser håp for Y-blokka

Rivningsmotstanderne hadde et håp om at den ferske kommunalministeren Nikolai Astrup (H) ville se på Y-blokka med nye øyne. Det gjør han ikke.

Bilde 1 av 2

«Nye statsråder, nye muligheter!», heter det på Facebook-siden til «Støtteaksjon for bevaring av Y-blokka». «Støtteaksjonen er optimistisk til at vår nye kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup vil få regjeringen til å se med nye øyne på Y-blokkas skjebne», skriver de, og siterer fra uttalelser den nye kommunalministeren har kommet med tidligere: «Vi er opptatt av at byen skal være preget av åpenhet samtidig som regjeringen får ivaretatt sikkerhetsbehovene (...) Vi må for all del unngå at regjeringskvartalet blir omgjort til en statlig kontorørken som ligger tom og forlatt etter arbeidstid».

Les også: Står fast på å rive Y-blokka: – Dette er skammelig av den norske stat, sier motstanderne:

På pletten

Nikolai Astrup (H) har så vidt fått satt seg i statsrådsstolen, men motstanderne av riving har tydelig allerede rukket å bygge opp en optimistisk forventning til ham. Støtteaksjonen var også raskt på pletten under regjeringsendringene fredag, og demonstrerte for -Y-blokka på Slottsplassen. Men Astrup står på akkurat samme linje som sin forgjenger og partifelle, Monica Mæland.

Les også: Vil ikke snu om Y-blokka

– Vil fungere godt

Dagsavisen har tatt kontakt med den nye kommunalministeren, for å spørre om det er noen grunn til å tro at han vil «se på Y-blokka med nye øyne», altså vurdere rivningsvedtaket og planene for det nye regjeringskvartalet annerledes enn Monica Mæland, som nå er blitt justisminister. Astrup er den tredje kommunalministeren fra Høyre som håndterer saken om Y-blokka, og han mener akkurat det samme som sine forgjengere, Jan Tore Sanner og Monica Mæland.

– Jeg mener planene som foreligger og de vedtak som er fattet av Stortinget legger godt til rette for et åpent og inviterende regjeringskvartal, som også vil fungere godt for byens innbyggere, samtidig som nødvendige sikkerhetshensyn blir godt ivaretatt, sier Astrup i en e-post til Dagsavisen.

– Mitt ansvar

Astrup minner også om at både Oslo bystyre og et flertallet på Stortinget står bak vedtaket og planene for regjeringskvartalet, og at byggplanene har vært klare lenge

– Både Oslo bystyre og et bredt flertall på Stortinget har gått inn for planene som innebærer at Y-blokka rives, sier Astrup.

– Nå har vi planlagt oppbyggingen av det nye regjeringskvartalet i over åtte år, og Stortinget har fattet sitt vedtak om rivning. Da er det mitt ansvar å sørge for at vi kommer oss videre til neste fase, og at Stortingets vedtak blir fulgt opp, understreker han.

– Motstridende hensyn

Den nye kommunalmisteren sier videre:

– Å gjenreise regjeringskvartalet er et stort og komplisert prosjekt. Det er mange motstridende hensyn som skal forenes, og det er umulig å møte alle ønsker og krav», sier Astrup i e-posten til Dagsavisen.

hanne.mauno@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen